A PSG után az Arsenalnal is megbukott a spanyol sikeredző

Tottenham Hotspur v Manchester City - UEFA Champions League Quarter Final: First Leg UEFA Championship League Quarter - Final  Tottenham Hotspur Manchester City Tottenham Hotspur Stadium London 09 Apr 2019 NurPhoto
L-R Manchester City manager Pep Guardiola and Assistant Coach Mikel Arteta during UEFA Championship League Quarter - Final between Tottenham Hotspur and Manchester City at Tottenham Hotspur Stadium , London, UK on 09 Apr 2019 (Photo by Action Foto Sport/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Unai Emerynek meg vannak számlálva a napjai. Az Arsenal baszk edzőjének a Watford elleni hétvégi döntetlen óta a levegőben lóg a kirúgása, az angol fogadóirodák szerint a csapat korábbi kapitánya, Mikel Arteta foglalhatja el a helyét a kispadon.

A Paris Saint-Germainnel csúfosan megbukó – a Sevillával három Európa-ligát nyerő – Unai Emeryt tavaly nyáron nevezték ki az Arsenal edzőjének, az után, hogy Arséne Wenger 22 év után távozott az észak-londoni klubtól.

A baszk edzőt azért szerződtették, hogy visszavezesse az Arsenalt Európa legjobb csapatai közé (és kiharcolja a Bajnokok Ligája-szereplést), de nem járt sikerrel.

Az Ágyúsok ugyan bejutottak az El-döntőbe, a bakui fináléban azonban simán kikaptak a Chelsea-től, a Premier League-ben pedig az ötödik helyen végeztek, ráadásul csak hat idegenbeli bajnoki meccset tudtak megnyerni a szezonban, ami katasztrofális mutató.

Unai Emeryt ki nem állhatják az Arsenal-szurkolók Forrás: AFP/Glyn Kirk

Emery már azzal is kiverte a biztosítékot a szurkolóknál, hogy leépítette a német világbajnok Mesut Özilt – aki az előző szezonban csak 24 bajnokin lépett pályára, idén pedig az 5. fordulóban, a Watford ellen kapott először lehetőséget -, míg a közönségkedvenc Aaron Ramsey-t is addig jegelte, hogy inkább ingyen átigazolt a Juventushoz.

Arséne Wenger irányítása alatt az Arsenal nem a védekezéséről volt híres – bár 2004-ben veretlenül nyerte meg a Premier League-t, ez korábban csak a Preston North End FC-nek sikerült még 1889-ben -, azonban a támadójátéka az egyik legszebb volt egész Európában.

Lehetetlenség betölteni az űrt, amit Wenger hagyott maga után Londonban Forrás: DPPI/ Craig Zadoroznyj

Amióta Emery átvette a csapat irányítását, a támadójáték teljesen esetleges.

Az Arsenal akkor tud nyerni, ha Alexandre Lacazette vagy Pierre-Emerick Aubameyang jó napot fognak ki, és több gólt tudnak lőni, mint amennyit a védelem hátul összeügyetlenkedik.

A vasárnapi Watford elleni 2-2-es döntetlen volt a mélypont. A pontvesztés még nem is lenne tragédia az előző szezon FA-kupa-döntőse ellen, de a mutatott játék kiábrándító volt. Az Arsenal a szünetben kétgólos előnyben volt, a második félidőben azonban nevetséges gólokat kapott.

A Watford 31-szer lőtt kapura a mérkőzésen, így az Arsenal a végén már a pontszerzésnek is örülhetett.

Emery együtteséről mindent elmond, hogy az öt top bajnokság (Premier League, Bundesliga, La Liga, Serie A, Ligue 1) csapatai közül az Arsenal ellen lőttek legtöbbször (96-szor) kapura az ellenfelek.

Márpedig ilyen statisztikai mutatóval egész biztosan nem fog a Bajnokok Ligája szereplésért harcolni az Arsenal.

Angol sajtóértesülések szerint Emery napjai meg vannak számlálva.

A fogadóirodák az Arsenal korábbi csapatkapitányát, a Manchester Citynél Pep Guardiola másodedzőjeként dolgozó Mikel Artetát tartják a legesélyesebb jelöltnek a helyére. A korábbi közönségkedvenc már 2018 nyarán is az egyik legfőbb esélyes volt az Arsenal kispadjára, de a klubvezetés nem merte bevállalni a vezetőedzői tapasztalattal még nem rendelkező Arteta kinevezését, ezért lett Emery a befutó. Most azonban úgy tűnik, bárki jobb lehet, mint az El-specialista tréner.

Mikel Arteta 2011 és 2016 között volt az Arsenal játékosa Forrás: DPPI/Ben Queenborough

A Ladbrokes szerint Arteta kinevezése a legvalószínűbb (5/1-hez), őt a 2004-es verhetetlen csapat kapitánya, a Nizzát irányító Patrick Vieira követi (6/1), szorosan az Arsenal szakmai stábjában segédedzőként dolgozó Freddie Ljungberggel (6/1) egyetemben.

A fogadóirodák megemlítik még a Juventus korábbi edzőjét, a jelenleg klub nélküli Massimiliano Allegrit (8/1), a Leicester Cityt irányító Brendan Rodgerst (10/1), a Monacóban tavaly csúfosan leszereplő, de szintén Arsenal-legenda Thierry Henryt (20/1), és azt sem tartják kizártnak - bár elég sokat fizetne -, hogy Arséne Wenger (50/1) visszatér Észak-Londonba, hogy rendet vágjon.

Az Arsenal csütörtök este az előző szezonban El-elődöntős Eintracht Frankfurt vendégeként lép pályára, vasárnap délután pedig az újonc Aston Villát fogadja. Két újabb pontvesztés könnyen Unai Emery állásába kerülhet.

Szavazzon!

Ön kit látna szívesen Unai Emery helyett az Arsenal kispadján?