Vágólapra másolva!
A MOL Fehérvár FC az átigazolási piac utolsó pillanataiban nagy üzletet hajtott végre, egy évre kölcsönben megszerezte a Chelsea labdarúgóját, a 22 éves Danilo Panticsot, aki ezzel az NB I legértékesebb játékosává vált. A középpályás játékára így nemcsak Székesfehérváron, de talán egész Magyarországon is nagyon kíváncsiak, a tehetség őszintén beszélt az Origónak eddigi karrierjéről, céljairól, és többek között arról is, mi különbözteti meg a szerb és a magyar futballistákat. Interjú.

Szerbiában egy fiatal sportoló számára nem egyértelmű, hogy a labdarúgást választja, hiszen az országban a kosárlabda, vagy éppen a vízilabda is legalább annyira népszerű, mint a futball. Miért éppen a foci?
Való igaz, ráadásul az említett sportágakon kívül röplabdában is vannak szép sikereink, nem beszélve a teniszről, elég, ha csak Novak Djokovics nevét említem. Szerencsére nagyon sok a tehetséges fiatal az országunkban, de egyértelműen a futball a legnépszerűbb sport Szerbiában, és a fiatalok nagy része is azt választja.

Velem is ez volt a helyzet, már gyerekkoromban a foci volt a kedvenc, otthon, a tv-ben is mindig az ment, úgyhogy nem volt kérdés, mit választok.

Bár Szerbiában rengeteg a sikeres és népszerű sportág, Danilo Pantics számára nem volt kérdéses, hogy a futballt választja Fotó: Polyák Attila - Origo

Magyarországon általános vélekedés, hogy a szerb, a horvát, vagy egyéb szomszédaink mentálisan teljesen más képzést kapnak gyerekként, ez különbözteti meg őket később érett, felnőtt játékosként a honi fiataloktól. Önnek milyen tapasztalatai vannak a korosztályos csapatokból?
Szerintem Magyarországon is sok a tehetséges fiatal, de már az én időmben sem voltak összehasonlíthatóak az itteni körülmények és lehetőségek a szerbhez képest, mostanra pedig még nagyobb lett a különbség. Szerbiában a sport és a futball egyfajta kitörési lehetőség a gyerekeknek, mindenki arról álmodozik, hogy nagy karriert futhasson be, és ez afféle rögeszmévé válik már egészen kiskorban.

Azért az, hogy egy 19 éves játékosért olyan topcsapatok álljanak sorba, mint a Juventus vagy a Chelsea, gondolom Szerbiában is nagy dolog.
Szerbiában a nagy tehetségnek kikiáltott fiatalokon már a legelején óriási a nyomás, ezzel együtt nőnek fel, ez rám is igaz volt. Ezt tudni kell kezelni, aki nem tudja, azonnal óriási hátrányba kerül a többiekhez képest. Ez viszont amennyire esetleg nehéz a kezdetekben, annyira hasznos a későbbiekben, én is nagyon sokat profitáltam ebből.

10 éves korom óta ez a nyomás kíséri végig a pályafutásomat, de ez számomra egyfajta extra motivációt jelentett, és jelent a mai napig is, mindenkinek be akarom bizonyítani, hogy jogosak a velem szemben felállított elvárások.

A Chelsea-hez való igazolásom természetesen nagy visszhangot kapott, de azért nem volt annyira egyedülálló, hiszen nagyon sok honfitársam kerül topcsapatokhoz, és futballozik például a Bundesligában, vagy a Serie A-ban.

A nyomás csak egy extra motiváció - ezt vallja Danilo Pantics Fotó: Polyák Attila - Origo

Az első két évet Hollandiában, a Vitesse, majd az Excelsior csapataiban töltötte kölcsönben. Jobb játékossá vált?
Egyértelműen.

A holland első osztály egy magasan jegyzett pontvadászat, remek játékosok futballoznak az Eredivisie-ben, rengeteget tanultam ott. De a legnagyobb nehézséget inkább a hazám és a családom elhagyása jelentette, hiszen teljesen egyedül voltam egy új, és számomra addig idegen kultúrában.

De csak egy rövid időre, hiszen ezek után szintén kölcsönben, de két évre visszatért Szerbiába, ráadásul nevelőegyesülete, a Partizan már meghatározó játékosként számított önre.
Belgrádba már teljesen más játékosként tértem vissza, sokkal érettebb lettem.

Nagyszerű időszak volt, boldog voltam, hogy a gyerekkori csapatomat már felnőtt szinten segíthettem,

ráadásul sikeresek voltunk, bajnokságot nyertünk, és kétszer ünnepelhettünk kupagyőzelmet.

Az El-rájátszásában 2017-ben éppen a belgrádi csapat ütötte el a csoportkörtől a Vidit, ráadásul a visszavágón pályára is lépett a székesfehérváriak ellen. Milyen emlékei vannak arról a találkozóról?
Azon a nyáron tértem vissza a klubhoz, csak néhány edzésen vettem részt, így csereként álltam be, de természetesen büszke voltam rá, hogy az Európa-ligában is bemutatkozhattam. Az első meccs 0–0 lett, ám a második mérkőzésen 4–0-ra nyertünk, így megérdemeltük a továbbjutást.

Végig úgy éreztem, mi vagyunk a jobb csapat, ennek ellenére kemény ellenfél volt a Vidi, nagy küzdelemre késztetett minket.

Most már a MOL Fehérvárt erősíti, hogyan került a magyar csapat látókörébe?
Már az említett párharc után figyelemmel kísértem a csapatot, ahogyan az előző évi Európa-ligás menetelést is, ahol nagyszerűen helytállt az együttes a csoportkörben, többek között a Chelsea ellen is.

Danilo Pantics (j) Belgrádban már együtt dolgozott Marko Nikoliccsal, a Vidi vezetőedzőjének személye fontos szerepet játszott abban, hogy a középpályás Fehérvárra került Forrás: molfehervarfc.hu

A Transfermarkt.com 2,75 millió euróra becsüli az értékét, így magyarországi szerződésével az NB I legértékesebb játékosa lett. Jelent ez valamiféle plusz nyomást a számára?
Erről eddig nem is tudtam, öntől hallom először, mindenesetre megtisztelő, ha tényleg így van. A rám nehezedő nyomás viszont, ahogyan már korábban is mondtam, sokkal inkább még jobb teljesítményre ösztönöz. Jól akarok játszani, gólokkal, gólpasszokkal segíteni az új csapatomat, remélem, az eredmények és a sikerek beszélnek majd helyettem.

Hogyan látja a magyar futball jelenlegi helyzetét?
Magyarországon rengeteg a lehetőség, és az infrastruktúra a nyugati országokat idézi.

A megállapodás értelmében a Vidinek opciós joga van, hogy véglegesen szerződtesse. Ez most a fő cél?
Még csak most kezdődött a szezon, nagyon az év elején vagyunk, úgyhogy hosszú távú célokról talán még korai lenne beszélni. Természetesen sikeres szeretnék lenni, úgy egyéni, mint csapatszinten.

Én edzésen sem tudok veszíteni, gyerekként is sírtam, és dühöngtem, ha nem nyertem az egymás elleni meccseken.

Meglátjuk, mit hoz az év, remélhetőleg nem kell sok idő, hogy megszokjam az új környezetet. A beilleszkedéssel nem volt gond, nagyon pozitívan fogadtak a klubnál, mindenki segítőkész, úgyhogy bizakodó vagyok.

Danilo Pantics edzésen sem tud veszteni, a Vidivel is sikerre éhes Fotó: Polyák Attila - Origo

Beszélt nyáron Frank Lamparddal? A Chelsea új edzője láthatóan minden tehetséges fiatal előtt nyitva tartja az ajtaját.
Nem beszéltünk, de

tisztában vagyok vele, hogy nem tartok még ott a karrieremben, hogy egy akkora szintet lépjek, amit a Premier League jelent.

A Chelsea a világ egyik legnagyobb klubja, minden poszton sztárjátékosok futballoznak a csapatban, így egy külföldi fiatalnak nagyon nehéz odakerülnie. Viszont óriási hangsúlyt fektetnek az utánpótlásba, lecsapnak a tehetségekre, és ha kölcsön is adják őket, figyelemmel kísérik a teljesítményüket. Nem tettem le arról, hogy egyszer még a Stamford Bridge-en futballozzak.

Mire lehet képes ez az új Chelsea Angliában és a Bajnokok Ligájában? Amellett, hogy játékosa, szurkolója is az együttesnek?
Nehéz szezonja lesz a csapatnak, hiszen az átigazolási piacról való kizárás miatt nem tudta úgy megerősíteni a keretét, ahogyan a riválisok, ráadásul a legnagyobb sztár, Eden Hazard is távozott. Ettől függetlenül már most látszik, hogy ha kényszerből is, de Lamparddal más úton indult el a csapat, mint a korábbi években, ez pedig hosszú távon szerintem megalapozhatja a sikereket. Türelemre lesz szükség, de ha valaki, akkor egy olyan legenda, mint Lampard biztosan megkapja majd mind a szurkolók, mind a vezetők részéről.

Természetesen drukkolok a Chelsea-nek, remélem, hogy a nehézségek ellenére lesznek szép pillanatai és nagy győzelmei a PL-ben és a BL-ben is.

Pantics nem tett le még arról, hogy Chelsea-játékosként egyszer a Stamford Bridge-en futballozzon Forrás: molfehervarfc.hu

Végül beszéljünk egy kicsit a válogatottról: nemzeti szinten egyelőre az utánpótláscsapatokban léphetett pályára. Az U21-es gárda tagjaként viszont ott volt a nyári Európa-bajnokságon is, a felnőttek között pedig a középpályán Nemanja Matics vagy Dusan Tadics is elmúlt már 30 éves. Felkészül Danilo Pantics?
Minden gyerek arról álmodik, hogy egyszer a hazáját képviselhesse, és bemutatkozzon a felnőtt válogatottban. Velem sincs ez másként, de rengeteg jó játékosa és jó középpályása van Szerbiának a két említett futballistán kívül is, így nem könnyű a helyzet.

Már csak ezért is próbálom majd a maximumot kihozni magamból a Vidinél.