Társoldalunk:

Korábban még sosem költöttek ennyit a BL- és El-csapatok

2019.09.12. 20:28

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) adatai szerint a Bajnokok Ligája és az Európa-liga csoportkörének nyolcvan csapata rekordösszeget, csaknem négymilliárd eurót (1325 milliárd forintot) költött a nyáron átigazolásokra.

A csütörtökön közzétett pénzügyi jelentésből kiderült: a BL-főtáblán érintett 32 klub 2,7 milliárd euróért vásárolt játékosokat,  míg az El-csoportkör 48 együttese - köztük a Ferencváros - 1,3 milliárd euróért.
A csapatok előnyben részesítették a fiatalabbakat: az összeg 64 százalékát 24 esztendős, illetve annál is fiatalabb labdarúgókra költötték, és csak hét százalékot a 28 év feletti futballistákra. Posztonkénti bontásban a négymilliárd euróból 35-35 százalékot költöttek védőkre és csatárokra, 25 százalékot középpályásokra és 5 százalékot kapusokra.

A 2019-2020-es szezonban is nagy harc lesz a Bajnokok Ligája-trófeáértForrás: AFP/Fabrice Coffrini

A rekordösszegű költekezéstől nem sokkal maradnak el a játékosok eladásából származó bevételek sem, melyeket 3,72 milliárd euróra becsülnek. Ez elsősorban olyan országok csapatainál jelentkezik tényezőként - például Hollandiában, Portugáliában, Svájcban -, ahol a klub pénzügyi és szakmai modellje is részben arra épül, hogy fiatal tehetségeket olcsón megszereznek, majd pár év munkát követően, már nemzetközi szinten jegyzett labdarúgókként a nagy kluboknak adják őket tovább.