Magyarok hátát nézi a teljes Bundesliga-mezőny

Football / DFB Cup Final 2019 / RB Leipzig - FC Bayern Munich. Leipziger Red Bull Vereinspokal Sport Sports jersey 19 18 Database Cup competition Men FINAL Match match Muenchener Team sport Munich Cup Soccer club Football Player Club Jersey Club Dress tea
Robert LEWANDOWSKI (mi., M) heads the ball versus Willi ORBAN (right, L) and goalkeeper Peter GULACSI (L) the goal to make it 1-0 for FC Bayern Munich, header, heads, action, DFB Cup final , RB Leipzig (L) - Bayern Munich (M) in the Olympic Stadium in Berlin / Germany on 25.05.2019. ## DFL / DFB regulations prohibit any use of photographs as image sequences and / or quasi-video ### usage worldwide
Vágólapra másolva!
Három forduló után a RB Leipzig, Gulácsi Péter és Willi Orbán csapata vezeti a Bundesligát. Ez a tény azért különösen érdekes, mert 2016. december 4-én fordult elő legutóbb, hogy nem a Bayern vagy a Dortmund állt az élen egy játéknapot követően. Majdnem 3 éve! Ki vezette akkor a tabellát? A most is első lipcsei csapat.

A Lipcse abban az évben mutatkozott be a Bundesliga 1-ben. A 11. fordulóban a Bayern dortmundi veresége (és saját leverkuseni győzelme) miatt vette át a vezetést.

Gulácsi és Orbán már akkor is kulcsembere volt a fantasztikusan bemutatkozó újoncnak.

A kapus abban a szezonban csak egy bajnoki találkozóról hiányzott, a hátvéd 29-en lépett pályára a lehetséges 34-ből.

Willi Orbán és Gulácsi Péter már 2016-ban is az RB Leipziget erősítette, itt éppen (L) a leverkuseni Julian Brand lövését próbálják együttesen hatástalanítani Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marius Becker

A Leipzig mai napig tartó stabil teljesítményének egyik záloga az állandóság.

Már abban a szezonban is a csapat alapembere volt a maiak közül (a két magyar válogatott játékoson kívül) Sabitzer, Forsberg, Werner, Poulsen, Demme, Halstenberg.

Persze a lipcsei fák nem nőttek az égig, a 14. fordulóban kikapott az RB Ingolstadtban, így átadta a vezető helyet az Ancelotti által irányított Bayernnek. A München abban a szezonban már nem is engedte át azt másnak. Az azt követő pontvadászatban az első kilenc fordulóban a Dortmund vezetett, ezt követően ismét végig a Bayern. Tavaly 21 olyan játéknap volt, amely végén a Dortmund tekintett le felülről a mezőnyre, és 13, amikor a Bayern, idén pedig az első két kör után ismét a BVB. Ezt a monoton kéthangúságot törte meg a Leipzig. De az említett 2016-os lipcsei királyság előtt is jó sokáig kisajátította magának a két óriás a listavezető pozíciót. A már szóba hozott lipcsei „három játéknapos csoda" előtt pedig 2014. szeptember 7-én fordult elő utoljára, hogy nem a nagy duett valamelyik tagja vezette a tabellát. Öt éve!

Viszont azt talán a Bundesliga legszakavatottabb ismerői sem tudják, hogy ki állt az élen akkor. Kapaszkodjanak meg: a Paderborn.

Az akkor is és most is újonc két győzelemmel és két döntetlennel mutatkozott be, így öt évvel ezelőtt ők vezették a Bundesliga1-et. Aztán a szezon végére az utolsó helyre zuhanva kiestek. Ám ezzel a pozíciójával örökre beírta magukat a Bundesliga történelmébe.

A rekordbajnok Bayern egy 6-1-es Mainz elleni győzelemmel hangolt a Lipcse elleni rangadóra Forrás: AFP/Christof Stache

Az eddig itt megfordult 56 csapat közül 33 állt már az élen egy adott játéknapot követően.

Nem meglepő, hogy a Bayern volt a legtöbbször listavezető, 782-szer, és a Dortmund második helye is borítékolható.

A sárga-feketék 173-szor voltak elsők, és nyugodtan mondhatjuk, hogy az arány sem megdöbbentő. Hiszen nagyjából hasonló, mint a Bundesligában szerzett bajnoki címeik aránya. Ez utóbbi ugyanis: 28:5. Az sem meglepő, hogy a listavezetők tabellájának élcsoportja a harmadik helyezettől kezdve így fest:

131: Mönchengladbach
130: Bremen
102: Hamburg
91: Kaiserslautern
82: Köln
71: Leverkusen
59: Schalke
55: Frankfurt, Stuttgart.

A történelemben 16 olyan forduló volt, amikor a Hertha vezette a tabellát. Ezen esetek többsége akkor fordult elő, amikor Dárdai Pál ott játszott.

Sőt, az ezredforduló környékén, amikor a tabella tetejéről nézett le a mezőnyre a berlini csapat, Dárdain kívül Király Gábor is alapemberként szerepelt ott.

Értelemszerűen rajtuk kívül még azon magyar focisták is voltak listavezető csapat tagjai, akik Bundesliga-bajnokok: Hrutka János, Szűcs Lajos és Lisztes Krisztián. Érdekes, hogy a jelenlegi mezőny 18 csapatából 16 elmondhatja magáról ezt a részsikert, az abszolút újonc Union Berlinen kívül csak a zsinórban kilencedik szezonját itt töltő Augsburg nem vezette egyetlen forduló után sem a tabellát.

Gulácsi és Orbán vélhetően ezúttal is nagy csatákat vív majd a bajorok sztárcsatárával, Robert Lewandowskival Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Elmar Kremser/Sven Simon

A RB Leipzig negyedszer listavezető rövid története során. Ha meg tudná őrizni ezt a pozícióját még egy fordulón keresztül, akkor utolérhetné azt a Hansa Rostockot, mely az egyetlen olyan csapat ezen a listán, mely szerepelt az egykori NDK bajnokságában is. A rostockiak a bemutatkozó évükben (a német egyesülés utáni első Bundesliga-szezonban) az ősszel ötször is vezették a tabellát. Rajtuk kívül még a Düsseldorf és a Kicker Offenbach állt ötször az élen az elmúlt 57 évben.

Ám Gulácsiéknak óriási bravúrt kellene bemutatniuk ahhoz, hogy utolérjék őket a negyedik forduló után.

Ugyanis a következő játéknapon RB Leipzig-Bayern München rangadót vívnak. És a két csapat között csak 2 pont a különbség a szász együttes javára