Társoldalunk:

Magyarok hátát nézi a teljes Bundesliga-mezőny

2019.09.12. 06:58

Három forduló után a RB Leipzig, Gulácsi Péter és Willi Orbán csapata vezeti a Bundesligát. Ez a tény azért különösen érdekes, mert 2016. december 4-én fordult elő legutóbb, hogy nem a Bayern vagy a Dortmund állt az élen egy játéknapot követően. Majdnem 3 éve! Ki vezette akkor a tabellát? A most is első lipcsei csapat.

A Lipcse abban az évben mutatkozott be a Bundesliga 1-ben. A 11. fordulóban a Bayern dortmundi veresége (és saját leverkuseni győzelme) miatt vette át a vezetést. Gulácsi és Orbán már akkor is kulcsembere volt a fantasztikusan bemutatkozó újoncnak. A kapus abban a szezonban csak egy bajnoki találkozóról hiányzott, a hátvéd 29-en lépett pályára a lehetséges 34-ből. 

Willi Orbán és Gulácsi Péter már 2016-ban is az RB Leipziget erősítette, itt éppen (L) a leverkuseni Julian Brand lövését próbálják együttesen hatástalanítaniForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marius Becker

A Leipzig mai napig tartó stabil teljesítményének egyik záloga az állandóság. Már abban a szezonban is a csapat alapembere volt a maiak közül (a két magyar válogatott játékoson kívül) Sabitzer, Forsberg, Werner, Poulsen, Demme, Halstenberg. Persze a lipcsei fák nem nőttek az égig, a 14. fordulóban kikapott az RB Ingolstadtban, így átadta a vezető helyet az Ancelotti által irányított Bayernnek. A München abban a szezonban már nem is engedte át azt másnak. Az azt követő pontvadászatban az első kilenc fordulóban a Dortmund vezetett, ezt követően ismét végig a Bayern. Tavaly 21 olyan játéknap volt, amely végén a Dortmund tekintett le felülről a mezőnyre, és 13, amikor a Bayern, idén pedig az első két kör után ismét a BVB. Ezt a monoton kéthangúságot törte meg a Leipzig. De az említett 2016-os lipcsei királyság előtt is jó sokáig kisajátította magának a két óriás a listavezető pozíciót. A már szóba hozott lipcsei „három játéknapos csoda" előtt pedig 2014. szeptember 7-én fordult elő utoljára, hogy nem a nagy duett valamelyik tagja vezette a tabellát. Öt éve! Viszont azt talán a Bundesliga legszakavatottabb ismerői sem tudják, hogy ki állt az élen akkor. Kapaszkodjanak meg: a Paderborn. Az akkor is és most is újonc két győzelemmel és két döntetlennel mutatkozott be, így öt évvel ezelőtt ők vezették a Bundesliga1-et. Aztán a szezon végére az utolsó helyre zuhanva kiestek. Ám ezzel a pozíciójával örökre beírta magukat a Bundesliga történelmébe.

A rekordbajnok Bayern egy 6-1-es Mainz elleni győzelemmel hangolt a Lipcse elleni rangadóraForrás: AFP/Christof Stache

Az eddig itt megfordult 56 csapat közül 33 állt már az élen egy adott játéknapot követően. Nem meglepő, hogy a Bayern volt a legtöbbször listavezető, 782-szer, és a Dortmund második helye is borítékolható. A sárga-feketék 173-szor voltak elsők, és nyugodtan mondhatjuk, hogy az arány sem megdöbbentő. Hiszen nagyjából hasonló, mint a Bundesligában szerzett bajnoki címeik aránya. Ez utóbbi ugyanis: 28:5. Az sem meglepő, hogy a listavezetők tabellájának élcsoportja a harmadik helyezettől kezdve így fest:

131: Mönchengladbach
130: Bremen
102: Hamburg
91: Kaiserslautern
82: Köln
71: Leverkusen
59: Schalke
55: Frankfurt, Stuttgart.

A történelemben 16 olyan forduló volt, amikor a Hertha vezette a tabellát. Ezen esetek többsége akkor fordult elő, amikor Dárdai Pál ott játszott. Sőt, az ezredforduló környékén, amikor a tabella tetejéről nézett le a mezőnyre a berlini csapat, Dárdain kívül Király Gábor is alapemberként szerepelt ott. Értelemszerűen rajtuk kívül még azon magyar focisták is voltak listavezető csapat tagjai, akik Bundesliga-bajnokok: Hrutka János, Szűcs Lajos és Lisztes Krisztián. Érdekes, hogy a jelenlegi mezőny 18 csapatából 16 elmondhatja magáról ezt a részsikert, az abszolút újonc Union Berlinen kívül csak a zsinórban kilencedik szezonját itt töltő Augsburg nem vezette egyetlen forduló után sem a tabellát.

Gulácsi és Orbán vélhetően ezúttal is nagy csatákat vív majd a bajorok sztárcsatárával, Robert LewandowskivalForrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Elmar Kremser/Sven Simon

A RB Leipzig negyedszer listavezető rövid története során. Ha meg tudná őrizni ezt a pozícióját még egy fordulón keresztül, akkor utolérhetné azt a Hansa Rostockot, mely az egyetlen olyan csapat ezen a listán, mely szerepelt az egykori NDK bajnokságában is. A rostockiak a bemutatkozó évükben (a német egyesülés utáni első Bundesliga-szezonban) az ősszel ötször is vezették a tabellát. Rajtuk kívül még a Düsseldorf és a Kicker Offenbach állt ötször az élen az elmúlt 57 évben. Ám Gulácsiéknak óriási bravúrt kellene bemutatniuk ahhoz, hogy utolérjék őket a negyedik forduló után. Ugyanis a következő játéknapon RB Leipzig-Bayern München rangadót vívnak. És a két csapat között csak 2 pont a különbség a szász együttes javára