Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott egy Szlovákia elleni győzelemmel saját kezében tarthatja a sorsát, egyszersmind óriási lépést tehet a 2020-as, részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságon való részvétel felé. Bár a mentális nyomás mindenképpen nagy lesz a magyar játékosokon, csak azzal tudunk egyetérteni, hogy egy ilyen meccs, a telt ház, a milliók drukkolása nem hathat nyomasztóan. Kezdés 20.45-kor a Groupama Arénában, ahol a horvátokat és a walesi válogatottat már legyőzte Marco Rossi csapata.

Egy győzelem hatalmas lépés lenne az Eb-részvétel felé

Anélkül, hogy különösebb számolgatásokba belemennénk, csak érdemes megnézni, mit jelentene a hétfő esti meccsen a magyar győzelem.

Csapatunknak jelenleg 9 pontja van, a horvátoknak 10, mert nagy meglepetésre 1-1-es döntetlent értek el Bakuban Azerbajdzsán ellen.

Szlovákia azzal, hogy pénteken hazai pályán 4-0-ra kikapott a vb-ezüstérmes horvátoktól, 6 ponton ragadt, Wales azzal, hogy Cardiffban kínkeservesen legyőzte Azerbajdzsánt ugyancsak 6 pontos.

Gulácsi Péter (b) és Szalai Ádám a Magyarország - Horvátország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés végén a Groupama Arénában Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A walesi csapat hétfőn szabadnapos, azaz az ő pontszámuk nem változik.

Magyar győzelem esetén Marco Rossi csapatának 12 pontja lesz, azaz egy győzelemmel a horvátok elé kerülhetünk 2 ponttal. Ami ennél fontosabb, hogy

a mi győzelmünk Szlovákia jelentős leszakadását hozhatja, hiszen ebben az esetben Hamsikék továbbra is 6 ponton ragadnak.

Magyarországnak a hétfő esti selejtezőn kívül még három meccse lesz a csoportban, ebből az egyik az azeriek elleni hazai összecsapás, amelyet mindenképpen úgy kell elkönyvelni, hogy ott nem lehet hibázni. Ha ez így lesz, akkor a csapatnak 15 pontja már egészen biztosan lesz, ami akkor is bizakodásra adhat okot, ha tudjuk, hogy október 10-én Splitben és november 19-én Cardiffban is lesz még egy meccsünk.

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a Magyarország - Horvátország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen a Groupama Arénában Forrás: MTI/Czagány Balázs

Ami a döntetlent illeti, az csak kevésbé jobb, mint egy esetleges hazai vereség. Ebben az esetben

a magyar-szlovák pontösszevetés 4-1 lenne oda,

ami azért jelentős előny a szlovák csapatnak. De még ezzel a döntetlennel sem történne tragédia, hiszen a tabellán még mindig megelőznénk a szlovákokat és kijutó helyen állnánk. Ebben az esetben azonban a spliti és cardiffi meccs jelentősége sokkal nagyobb lesz, mint akkor, ha Magyarország legyőzi Szlovákiát.

Óriási dolog, hogy a csoport élén állunk

A magyar válogatott egykori játékosa, Hrutka János az Origo Szpíker Korner adásában úgy nyilatkozott, hogy a negyedik kalapból ebbe a csoportba sorsolt magyar válogatott eddig óriási teljesítményt nyújtott és a legnagyobb dolog az, hogy a 6. fordulóban is csoportelsőként várjuk a folytatást.

A magyar válogatott keretében egyre több az olyan játékos, aki külföldön játszik, Marco Rossinak van mire alapoznia. A csapategység kiváló, ezt a horvátok és a walesiek legyőzésekor is bizonyítottuk."

Az Origo olvasói magyar győzelmet várnak

Az Origo olvasóinak közel kétharmada magyar győzelmet vár, legalábbis ez derült ki abból a szavazásból, amelyet a reggeli cikkünkben indítottunk.

Az Origosport olvasóinak több mint kétharmada magyar győzelmet vár a szlovákok ellen Forrás: Origo

A szurkolók hozzáállása érthető. Marco Rossi együttese hazai pályán még veretlen ebben a sorozatban, úgy, hogy a vb-ezüstérmes horvátokat 2-1-re, míg a legutóbbi Európa-bajnokságon a legjobb négy közé jutó walesi válogatottat 1-0-ra verte. Különösen a horvátok elleni győzelem az értékes.

Egyrészt azt a meccset három nappal azután játszottuk, hogy Nagyszombatban a szlovákok 2-0-ra megvertek minket.

Másrészt pont a szlovák csapat mutatta meg a Nagyszombatban elért 0-4-el, hogy mennyire értékes a mi győzelmünk a legutóbbi vb ezüstérmese ellen. Arról nem is szólva, hogy a csoportban a szlovák válogatott volt az első olyan csapat, amely hazai pályán pontokat vesztett egy közvetlen vetélytárssal szemben.

A magyar válogatott ünnepel a horvátok legyőzése után Fotó: Mudra László - Origo

Marco Rossit ismerve az olasz kapitány legszívesebben ki sem mozdult volna a telki edzőtáborból, ám az UEFA egy speciális szabálya meccsre kötelezte a magyarokat. Az ötfős csoportok szabadnaposainak akkor is játszaniuk kell, ha amúgy nem kellene - ezért mentünk felkészülési meccset játszani Montengróba.

Az ott felállt magyar csapat összeállítása abszolút tükrözte a próbameccs jellegét,

biztosak lehetünk abban, hogy a szlovákok ellen teljesen más összetételű és felfogású magyar együttes fut majd ki a pályára.

Két óra alatt elfogytak a jegyek

A hatalmas érdeklődésre jól jellemző, hogy a szlovákok elleni Eb-selejtezőre szóló jegyárusítás kezdetekor szinte összeomlott a jegyértékesítő rendszer, a szurkolók két óra alatt vásárolták meg az összes létező belépőt. Nincs abban semmi túlzás, hogy

erre az összecsapásra a november 15-én megnyíló, közel 68 ezer férőhelyes Puskás Ferenc Stadion is megtelt volna -

a tét most éppen az, hogy a fantasztikus létesítményben a magyar válogatott is játszhasson jövőre minimum 2 hazai Eb-meccset.

A magyar szurkolókon semmi sem fog múlni Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ugyanakkor különösen érdekes lehet hétfőn este a vendégszektor összetétele. Nincs kétségünk, hogy a magyarok lakta Felvidékről rengetegen akartak jegyet venni, akiknek ez sikerült, azok - a szlovák ultrák mellett - ott lehetnek a vendégeknek fenntartott szektorban. Ugyanakkor az MLSZ közleményben tudatta, hogy ide csak szlovák jelképek és zászlók vihetők be - ezek nem keveredhetnek a magyar zászlókkal, sálakkal.

A szlovák szövetség ennél is tovább ment, mert azt írta, hogy a vendégszektorban csak semleges színű ruhában, vagy a szlovák színekre utaló öltözetben lehet belépni.

A külhoni magyaroknak nagyon régóta várt jó hír, hogy az M4 Sport kódolatlan közvetítését már a határon túl is lehet nézni a sorsdöntő Eb-selejtezőről. Nemcsak a tévé, hanem az Origo is élőben közvetít a meccsről, 20.40-től mi is bekapcsolódunk a történések közvetítésébe.

Nagy Ádám igen, Pátkai Máté nem?

A szokásoknak megfelelően az MLSZ 19.45-től teszi közzé a magyar csapat hivatalos kezdőcsapatát. A legnagyobb kérdés, hogy a Bolognából a Bristol City-be igazolt Nagy Ádám játszhat-e a szlovákok ellen? A telki edzőtáborból származó hírek szerint a középpályás bevetésére sokkal nagyobb az esély, mint arra, hogy a horvátok és a walesiek ellen is gólt szerző Pátkai Máté pályára lép a Groupama Arénában.

Szalai Ádám a Magyarország-Wales Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés után a budapesti Groupama Arénában Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Freiburgban játszó Sallai Roland szintén hosszú sérülés után térhet vissza a magyar válogatottba. Rá is és a Salzburg játékosára,

Szoboszlai Dominikre is fontos szerep várhat az összecsapáson.

A kapuban Gulácsi Péter helye betonbiztos - annak ellenére, hogy Podgoricában Dibusz Dénes védett a montenegróiak elleni barátságos meccsen. A várhatóan egy csatárral támadó magyar csapat éke ezúttal is Szalai Ádám lesz majd.

Balhés bírót küldött Pestre az UEFA

A spanyol Antonio Mateu Lahoz nem tartozik a könnyű esetek közé, már ami az európai bírói kart illeti. 88 nemzetközi meccsén 319 sárga és 13 piros lapot osztott ki, és ő volt az, aki a 2017-18-as sorozat negyeddöntőjének Liverpool–Manchester City párharcában a második meccsen, a manchesteri Etihad Stadionban a lelátóra zavarta a hazaiak menedzserét, Pep Guardiolát. Guardiola később úgy nyilatkozott, hogy Lahoz bíró különleges fickó és nagyon kedveli a feltűnést.

Antonio Mateu Lahoz negyedik játékvezetőként próbál rendet tenni a 2018-as világbajnokság Brazília-Mexikó mérkőzésén Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

A 2018-as oroszországi világbajnokságon két csoportmeccset bíztak rá. Ő vezette Dánia-Ausztrália és az Izland-Horvátország csoportmeccseket. Az egyenes kieséses szakaszban a vb-n már nem kapott feladatot. Ugyanakkor ő volt a negyedik játékvezető a brazil-mexikói meccsen, amelyen a mexikói Miguel Layún megtaposta Neymart, aki az esés után nagy jelenetet mutatott be az oldalvonal mellett. Bízzunk abban, hogy a hétfő este sem róla szól majd a Groupama Arénában.

Elképesztő lenne hazai pályán Eb-meccseket játszani

Igazából sokan bele sem gondolnak abba, mekkora dolog lenne, ha a magyar labdarúgó-válogatott 2020 júniusában hazai pályán játszhatna az Európa-bajnokságon. Sokak emlékezetében él még a 2016-os franciaországi torna, amikor az Ausztria, Izland és Portugália elleni meccsek után

a villamosok is megálltak a Nagykörúton, ahol az örömittas magyar szurkolók tartottak spontán felvonulást.

A futballtörténelem legnagyobbjainak sem adatott az meg, hogy hazai pályán játszhasson egy-egy világbajnokságon, vagy Eb-n.

Ide kellene 2020-ban eljutni Forrás: mnsk.hu

Elég csak Pelét említeni, aki pályafutása alatt 4 világbajnokságon (1958, 1962, 1966, 1970) játszott, de ezekből egyiket sem rendezték Brazíliában. Johann Cruyff, vagy Puskás Ferenc ugyanebben a cipőben jár. Egészen különleges dolog lenne tehát, ha hétfőn este Szlovákia legyőzésével ebbe az irányba tenne egy lépést a magyar labdarúgó-válogatott.

Labdarúgó Eb-selejtező, E-csoport 6. forduló: Magyarország-Szlovákia, Üllői út, Groupama Aréna, 20.45. Jv: Mateu Lahoz (spanyol).