Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott kulcsfontosságú Eb-selejtezőn fogadta hétfőn este a Groupama Arénában Szlovákiát. Sajnos hiába játszott jól Marco Rossi csapata, 2-1-re kikapott, így nehéz helyzetbe került a csoportban. Az első szlovák gól leshelyzet után esett és sárga lapot is sokkal könnyebben adott a spanyol bíró a magyaroknak, mint a szlovákoknak.

Marco Rossi - aki éppen a találkozó napján ünnepelte 55. születésnapját - a várakozásoknak megfelelően alaposan átalakította a kezdőcsapatot a csütörtöki, Montenegró elleni felkészülési mérkőzéshez képest.

Nagy Ádám sérülése szerencsére rendbe jött, így Szalaihoz, Dzsudzsákhoz, Gulácsihoz, vagy éppen Orbánhoz hasonlóan ő is ott volt a pályán a kezdősípszó pillanatában.

Az első percek után hamar mezőnyföléynbe került a magyar válogatott. Az első helyzet is a magyarok előtt akadt, Dzsudzsák passzolt Kleinheislerhez, aki messziről lőtt, Dubravka azonban magabiztosan fogta a labdát.

A folytatásban egyértelműen a magyarok irányították a játékot

a 8. percben Sallai is lövéssel próbálkozott, nem sokkal később pedig Szoboszlai is nagyot lőtt, de a vendégek kapusa sajnos rendre a helyén volt.

Sallai Roland (20) volt a magyar csapat egyik legjobbja az első félidőben Fotó: Hirling Bálint - Origo

Jobban játszott a magyar csapat, amely főleg a vendégek baloldalán tudott veszélyeztetni, Sallai rendre becsapta az emberét,

és Szalainak is volt egy veszélyes lövése, amelyet Dúbravka bravúrral védett. Egyedül két sárga lap, valamint egy sérülés miatt bosszankodhatott a hazai közönség: Szoboszlait és Dzsudzsákot is korán figyelmeztette a játékvezető, Lovrencsics pedig meghúzódott, akit a 29. percben Bese Barnabás váltott.

A félidő végére a szlovákok aktívabbá váltak, és gyakorlatilag a semmiből sajnos a vezetést is megszerezték: elcsúszott a védekezésünk, Hamsík centerezésére Bozenik és a Baráth startolt rá,

ám hiába volt lesen a szlovák, az asszisztens nem intett lest,

a labda pedig Róbert Mak elé pattant, aki a kapuba passzolt.

A gól kissé megfogta a magyar csapatot, így jókor jött a szünet, ám a második félidőre egyik szakember sem változtatott. Szalai a 49. percben nagyon ígéretes helyen, a kapu baloldalától 17 méterre harcolt ki szabadrúgást.

A labda mögé Dzsudzsák és Szoboszlai állt, végül utóbbi lőtt kapura, méghozzá védhetetlenül: Dúbravkának esélye sem volt a védésre.

Sajnos sokáig nem örülhettünk, az 56. percben ugyanis Robert Bozenik újra megszerezte a vezetést a vendégeknek: Lobotka passzolt a csatárhoz, aki Barát és Orbán közül kilőtte a hosszúsarkot.

Nem adta fel azonban a magyar együttes, nem sokkal később Szalai Ádám alakított ki magának helyzetet négy védő között, ám a lövésre nem maradt igazán ereje, így Dúbravkának ezúttal nem volt nehéz dolga. A 65. percben Nagy Ádámot az előző két hazai meccsen, Horvátország és Wales ellen egyaránt gólt szerző Pátkai Máté váltotta. Mégsem ő hanem Dzsudzsák egyenlíthetett volna, ráadásul kétszer:

első lövése néhány centivel kerülte el a kapufát, egy perccel később pedig a szlovák kapus védte óriási bravúrral az újabb lövését.

Hatalmas küzdelem zajlott a pályán Fotó: Hirling Bálint - Origo

A hajrában a szlovákok minden lehetőséget megragadtak, hogy húzzák az időt és csalják a focit, amelyben sajnos a spanyol játékvezető is partner volt. Antonio Mateu Lahozról egyébként is köztudott, mennyire szeret szerepelni, több érthetetlen ítélettel és sárga lappal is sújtotta a magyarokat.

A 85. percben Marco Rossinak muszáj volt kockáztatnia, Kleinheisler helyett Holender Filipet is bedobta. Egyenlítenie azonban sajnos sem neki, sem a nagy helyzetbe kerülő Szalai Ádámnak nem sikerült. A vendégek 2-1-re nyertek, a magyar csapat pedig visszacsúszott csoportjában a harmadik helyre, igaz csak egy pont a hátránya az éllovas horvátokkal szemben.

A mérkőzés végén kissé elszabadultak az indulatok, a spanyol bíró Baráth Botondot kiállította a lefújás után. A kiállított játékos a meccs után az M4 Sportnak annyit mondott, hogy nem sértette meg a bírót, csak azt kérte rajta számon, hogy miért nem egyformán ítélte meg a helyzeteket.

Labdarúgó Eb-selejtező, E csoport, 6. játéknap: Magyarország-Szlovákia 2-1 (0-1)
Groupama Aréna, 22 ezer néző, v.: Antonio Mateu Lahoz (spanyol)
gólszerzők: Szoboszlai (50.), illetve Mak (40.), Bozenik (56.)
piros lap: Baráth (a mérkőzés után)
sárga lap: Szoboszlai (6.), Dzsudzsák (19.), Szalai (53.), Baráth (54.), Nagy Á. (59.), Pátkai (69.), illetve Satka (12.), Vavro (41.)

Magyarország:
Gulácsi Péter - Lovrencsics Gergő (Bese Barnabás, 30.), Willi Orbán, Baráth Botond, Kádár Tamás - Kleinheisler László (Holender Filip, 85.), Nagy Ádám (Pátkai Máté, 65.) - Dzsudzsák Balázs, Szoboszlai Dominik, Sallai Roland - Szalai Ádám

Szlovákia:
Martin Dubravka - Lubomir Satka, Denis Vavro, Milan Skriniar, David Hancko - Juraj Kucka (Jan Gregus, 86.), Stanislav Lobotka, Marek Hamsik - Albert Rusnak, Robert Bozenik (Michal Duris, 77.), Robert Mak (Lukas Haraslin, 86.)

Ahhoz, hogy a magyar válogatott ott legyen a részben hazai rendezésű 2020-as Európa-bajnokságon, a kvalifikációs sorozat hátralevő részében - azon kívül, hogy hazai pályán hozza az azeriek elleni kötelezőnek mondható sikert - bravúrra lenne szüksége vagy a világbajnoki ezüstérmes horvátok, vagy a legutóbbi kontinensviadalon elődöntős walesiek otthonában. Az Eb-re a csoport első két helyezettje jut ki.

1. Horvátország 5 3 1 1 10-5 10 pont
2. Szlovákia 5 3 - 2 9-7 9
3. Magyarország 5 3 - 2 7-6 9
4. Wales 4 2 - 2 4-4 6
5. Azerbajdzsán 5 - 1 4 5-13 1
Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény rangsorol.