Társoldalunk:

Csak döntetlent játszottak a horvátok Azerbajdzsánban

2019.09.09. 19:54

A magyar válogatottal azon csoportban szereplő vb-ezüstérmes horvát válogatott az első félidőben mutatott nyomasztó fölénye dacára csak 1-1-es döntetlent játszott Bakuban az azeri válogatott ellen.

A Szlovákia elleni pénteki nagyon magabiztos, 4-0-s idegenbeli győzelem után Zlatko Dalic horvát kapitány szemmel láthatóan igyekezett ütni a vasat, ezért ugyanazt a kezdőt küldte pályára Bakuban, mint tette Nagyszombatban. 

És a meccs is hasonlóan kezdődött: ahogy a szlovák, úgy az azeri kapusnak, Emil Balayevnek is az első perctől munkát adtak. A vb-ezüstérmes sorra dolgozta ki a lehetőségeket, melyekből a tizenegyedik percben meg is szerezték a vezetést. Bruno Petkovic tartott meg egy labdát a tizenegyes pont környékén, kapura fordult, és Musztafazade csak a felkarjával tudta útját állni a labdának. A jogos büntetőt Luka Modric váltotta gólra.

Negyedóra elteltével az azeriek is átlépték a félpályát, és próbáltak egy-egy támadást vezetni, míg a horvátok a gyors kontrákat variálták a felépített támadásokkal, de mindkettőben folyamatosan benne volt az újabb gól lehetősége. Igaz, Livakovic kapusnak is akadt dolga, amikor a 32. percben Szejdajev közeli lövését kellett lábbal védenie.

A második félidőt annyira lazán kezelték a horvátok, hogy az azeriek egyre inkább vérszemet kaptak, és egyre gyakrabban, mi több egyre könnyebben jutottak el a horvát kapuig. A 68. percben csak az asszisztens mentette meg Modricékat az egyenlítő góltól – Mahir Emrelitől a második gólt vették el les miatt, mindkettőt jogosan.

A horvátoknak azonban ez sem volt intő jel, amire a 72. percben fáztak rá. A szünetben beállt Tamkin Khamilzade indult el a tizenhatos vonaláról a horvát kapu felé, egyik csel követte a másikat, Dejan Lovren védekezés helyett valakinek valamit integetett, az azeri támadó pedig nyolc méterről kíméletlenül bevarrta az azeri egyenlítő gólt. 

Dalic azonnal lépett is, a jobb oldali védő, Bartolec helyére támadó érkezett Brekalo személyében, és várható volt, hogy a horvátok nagyon megnyomták az utolsó negyedórát. De annyira nem nyomták meg, így Azerbajdzsán megszerezte első pontját a selejtezősorozatban.

A csoport másik mérkőzésén Magyarország 20.45-től lép pályára Szlovákia ellen a Groupama Arénában. A találkozót szöveges élő tudósításban követheti az Origón.

Eredmény, Európa-bajnoki selejtező, E csoport:
Azerbajdzsán–Horvátország 1-1 (0-1)
gól: Khamilzade 72., ill. Modric 11. (11-esből)

A csoport állása:
1. Horvátország 5 3 1 1 10-5 10 pont
2. Magyarország 4 3 - 1 6- 4 9
3. Wales 4 2 - 2 4- 4 6
4. Szlovákia 4 2 - 2 7- 6 6
5. Azerbajdzsán 4 - - 4 4-12 0
Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény rangsorol.