Csak döntetlent játszottak a horvátok Azerbajdzsánban

Horizontal
Croatia's midfielder Luka Modric plays the ball during the UEFA Euro 2020 qualification football match between Slovakia and Croatia in Trnava, Slovakia on September 6, 2019. (Photo by JOE KLAMAR / AFP)
Vágólapra másolva!
A magyar válogatottal azon csoportban szereplő vb-ezüstérmes horvát válogatott az első félidőben mutatott nyomasztó fölénye dacára csak 1-1-es döntetlent játszott Bakuban az azeri válogatott ellen.

A Szlovákia elleni pénteki nagyon magabiztos, 4-0-s idegenbeli győzelem után Zlatko Dalic horvát kapitány szemmel láthatóan igyekezett ütni a vasat, ezért ugyanazt a kezdőt küldte pályára Bakuban, mint tette Nagyszombatban.

És a meccs is hasonlóan kezdődött: ahogy a szlovák, úgy az azeri kapusnak, Emil Balayevnek is az első perctől munkát adtak. A vb-ezüstérmes sorra dolgozta ki a lehetőségeket, melyekből a tizenegyedik percben meg is szerezték a vezetést. Bruno Petkovic tartott meg egy labdát a tizenegyes pont környékén, kapura fordult, és Musztafazade csak a felkarjával tudta útját állni a labdának. A jogos büntetőt Luka Modric váltotta gólra.

Negyedóra elteltével az azeriek is átlépték a félpályát, és próbáltak egy-egy támadást vezetni, míg a horvátok a gyors kontrákat variálták a felépített támadásokkal, de mindkettőben folyamatosan benne volt az újabb gól lehetősége. Igaz, Livakovic kapusnak is akadt dolga, amikor a 32. percben Szejdajev közeli lövését kellett lábbal védenie.

A második félidőt annyira lazán kezelték a horvátok, hogy az azeriek egyre inkább vérszemet kaptak, és egyre gyakrabban, mi több egyre könnyebben jutottak el a horvát kapuig. A 68. percben csak az asszisztens mentette meg Modricékat az egyenlítő góltól – Mahir Emrelitől a második gólt vették el les miatt, mindkettőt jogosan.

A horvátoknak azonban ez sem volt intő jel, amire a 72. percben fáztak rá. A szünetben beállt Tamkin Khamilzade indult el a tizenhatos vonaláról a horvát kapu felé, egyik csel követte a másikat, Dejan Lovren védekezés helyett valakinek valamit integetett, az azeri támadó pedig nyolc méterről kíméletlenül bevarrta az azeri egyenlítő gólt.

Dalic azonnal lépett is, a jobb oldali védő, Bartolec helyére támadó érkezett Brekalo személyében, és várható volt, hogy a horvátok nagyon megnyomták az utolsó negyedórát. De annyira nem nyomták meg, így Azerbajdzsán megszerezte első pontját a selejtezősorozatban.

A csoport másik mérkőzésén Magyarország 20.45-től lép pályára Szlovákia ellen a Groupama Arénában. A találkozót szöveges élő tudósításban követheti az Origón.

Eredmény, Európa-bajnoki selejtező, E csoport:
Azerbajdzsán–Horvátország 1-1 (0-1)
gól: Khamilzade 72., ill. Modric 11. (11-esből)

A csoport állása:
1. Horvátország 5 3 1 1 10-5 10 pont
2. Magyarország 4 3 - 1 6- 4 9
3. Wales 4 2 - 2 4- 4 6
4. Szlovákia 4 2 - 2 7- 6 6
5. Azerbajdzsán 4 - - 4 4-12 0
Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény rangsorol.