Horvátország nagyon simán verte a szlovákokat az Eb-selejtezőn

Horizontal
Croatia's players celebrate after scoring during the UEFA Euro 2020 qualification football match between Slovakia and Croatia in Trnava, Slovakia on September 6, 2019. (Photo by JOE KLAMAR / AFP)
Vágólapra másolva!
Horvátország többnyire jó játékkal nagyon magabiztosan győzte le Szlovákiát Nagyszombatban a két csapat Európa-bajnoki selejtezőjén a magyar válogatottat is felvonultató E csoportban. Marco Rossi csapata a horvátok sikerének köszönhetően hétfőn egy Szlovákia elleni győzelemmel nagy lépést tehet a továbbjutás felé.

Az E csoport számunkra is fontos mérkőzésén a vb-ezüstérmes, és Budapesten 2-1-es vereséget szenvedő horvátok kezdtek sokkal aktívabban, akik a középkezdésből indított első támadásuk végén, alig fél perc elteltével munkát adtak Dubravka kapusnak.

A két csapat kezdője:

A horvátoknál olyan sztárok nem tudták vállalni a játékot, mint Ivan Rakitic, Mateo Kovacic vagy Mario Mandzukic.

Szemmel látható volt, hogy a horvátok nem akarják megadni a hazaiaknak azt az előnyt, hogy hagyják őket kibontakozni, és netán gyors támadásokat vezetni. A szlovákoknak így jóformán egyetlen helyzetük volt az első félidőben, amikor a 10. percben Robert Mak elől kellett tisztázniuk a vendégeknek.

A horvátok kimondottan gyorsan és látványosan játszottak, volt, hogy egy percen belül három lövést küldtek a hazai kapura, köztük egy zúgó kapufával, amikor Marcelo Brozovic találta telibe a felső lécet. Ezt a mutatványt még Ivan Perisic is megismételte percekkel azok után, hogy Vida négy méterről belsőzött a kapu fölé egy labdát, majd Petkovic helyzeténél védett bravúrral Dubravka.

Szinte borítékolható volt, hogy a szlovákok nem fogják kihúzni kapott gól nélkül az első 45 percet, és nem húzták: a szünet előtti másodpercekben Nikola Vlasic indult meg a kapu felé, majd lőtte ki a jobb alsó sarkot a tizenhatos vonaláról. Ez volt az első gólja a nagyok között.

Fél perc telt el a pályán a két gól között, a szünet után ugyanis ennyi időre volt szüksége a horvát csapatnak, hogy Lobotka labdavesztése után Perisic a bal alsóba küldjön egy kétszer is megpattanó labdát – 0-2.

Kapcsoltak a szlovákok, egy perccel később Mak lövésénél kellett először bravúrt bemutatnia Livakovic kapusnak, majd a szünetben pályára lépő Bozenik lövését is fogta. Ezt követően a horvátok visszavették az irányítást, és abszolút kontroll alatt tartották a találkozót, sőt inkább nekik voltak helyzeteik. A mérkőzés képéről sokat elmond, hogy a 65. percben 20-8 volt a kapura lövések és 6-1 a szögletek aránya a horvátok javára.

A 72. percben az addig is remekül játszó Bruno Petkovic egy tanítani való akció végén el is döntötte a meccset.

A szlovákok próbálták tartani magukat, de komoly helyzetre továbbra sem futotta az erejükből, sőt a 90. percben még Dejan Lovren nem túl jó fejesét is bevédte Dubravka, végképp elkeserítve a szlovák drukkereket.

Horvátország végig roppant magabiztosan játszva, teljesen megérdemelten nyert 4-0-ra.

Eredmények, Eb-selejtező, E csoport:
Szlovákia–Horvátország 0-4 (0-1)
gól: Vlasic 45., Perisic 46., Petkovic 72., Lovren 90.
Wales-Azerbajdzsán 2-1 (1-0)
gól: Pasajev 26. (öngól), Bale 84., ill. Emreli 59.

A csoport állása 4 mérkőzés után: 1. Magyarország 9 pont, 2. Horvátország 9, 3. Wales 6, 4. Szlovákia 6, 5. Azerbajdzsán 1

A következő játéknapon, szeptember 9-én, hétfőn Magyarország–Szlovákia (20.45, Groupama Aréna) és Azerbajdzsán–Horvátország mérkőzést rendeznek.