Nagyon sokba került, mégis ő lehet a Barcelona legrosszabb igazolása

FC Barcelona v CD Leganes - La Liga FC Barcelona against CD Leganes Liga Santander - 2018/19 matchday 20 Mikel Trigueros Urbanandsport NurPhoto sport venue PLAYER team sport games STADIUM sports BALL GAME GRASS football player competition person match FC
Ousmane Dembele (11) of FC Barcelona injured during the match FC Barcelona against CD Leganes, for the round 20 of the Liga Santander, played at Camp Nou on 20th January 2019 in Barcelona, Spain. (Photo by Mikel Trigueros/Urbanandsport/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Pedig jó ötletnek tűnt - visszatekintve talán ezt gondolhatja a katalán klubvezetés az évtized legnagyobb üzletének ígérkező igazolásáról. 2017 nyarán Neymar 222 millióért a Paris Saint-Germainhez igazolt, ezzel a Barcától távozó brazil lett a világ legdrágább játékosa. Az érte kapott pénzből 105 + 40 millió euróért vették meg az akkor 20 éves Ousmane Dembélét a Borussia Dortmundtól. A csoda azonban elmaradt a pályán, és bár sokáig úgy tűnt, hogy a francia lehet az, aki - ha már játékával nem tudta - személyével megmenti a csapatot, jövője és sorsa azonban egyelőre egy óriási kérdőjel.

Két szezon alatt mindössze 66 meccsen játszott, 18 gólt szerzett, és a Marca számításai szerint összesen 228 napot töltött sérülten. Balszerencsék sorozata - süthetnénk rá könnyen a történtekre, a klubnál ugyanakkor sokan úgy gondolják, a legutóbbi húzásával sok mindent elárult arról, mennyire veszi komolyan a munkáját: a Bilbao elleni szezonnyitó bajnoki után ahelyett, hogy röntgenre ment volna a sérülésével, inkább repülőre ült és elutazott Rennes-be, a rokonaihoz. A klubon belül is sokan úgy vélik, ez a lépés egyáltalán nem vall profizmusra, sőt, egyenesen elfecsérli mindazt a tudást, ami benne rejlik.

A Leganes elleni meccsen is megsérült idén januárban Forrás: NurPhoto/Mikel Trigueros/Urbanandsport/NurPhoto/Mikel Trigueros

A szezonnyitó meccsen emlékezetes teljesítményt nyújtott ugyan, még ha negatív értelemben is. A csapat egyik legrosszabbul játszó embere volt, képtelen volt megtartani a labdát, és úgy összességében katasztrofálisan focizott. A meccs alatt fájlalta a bal combhajlítóját, és bár a klub szerette volna, ha másnap reggel megnézeti, a vizsgálat helyett repülőre ült, és külföldre utazott. Ügynöke tagadta, hogy Szenegálba ment volna, azt állítja, Rennes-ben volt az anyja házában.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Ousmane Dembele 7 (@o.dembele7) által megosztott bejegyzés,

A lényegen valójában ez mit sem változtat, meggondolatlan döntése jól mutatja, hogy a játékos számára egyelőre nem a foci áll a rangsor élén, vagy nem ismeri a testét annyira, hogy megkülönböztessen egy nagyobb rúgást egy súlyosabb izomhúzódástól. Később megpróbált ugyan edzeni, de nem érezte magát százszázalékosnak, ekkor végre sikerült rávenni, hogy mutassa meg a sérülését az orvosoknak. Az eredmény: öt játékmentes hét, amíg az izom helyre nem jön.

Lemerült a telefonja

Nem ez volt az első eset, amikor komolytalanul kezelte a klubbal kapcsolatos kötelességeit. Második szezonja elején Ernesto Valverde kihagyta a csapatból, miután minden előzetes bejelentés nélkül nem jelent meg az edzésen. Kiderült, hogy otthon volt, gyomorbántalmakra panaszkodott. Amikor kérdőre vonták, hogy mégis miért nem értesítette minderről a csapatot, a válasza az volt, hogy lemerült a telefonja. A csapatorvos végül az otthonában vizsgálta meg, a találkozó után sokat sejtetően azt mondta,

a játékos gyorsan felépült gyomorproblémáiból.

Nem sokat segített a helyzetén akkoriban a francia válogatott edzője, Didier Deschamps sem, aki távolról jegyezte meg, hogy az effajta "késések" szinte megszokottak Dembélénél.

Kritikusai szerint elfecsérli a tehetségét Forrás: AFP/Josep Lago

A Barca teljes stábja, az egész csapat próbált segíteni neki, hogy beilleszkedjen.

És ez nem mindig csak a munkavégzésről szól, hanem arról is, hogy megjelenik az ember, amikor kell" – ezekkel a szavakkal próbálta támogatni csapattársát Gerard Piqué, a Barca védője. Egy idő után aztán belefáradtak abba, hogy folyamatosan istápolják a forrófejű franciát. Valverde elegánsan foglalta össze a fiatal támadó játékintelligenciájának hiányosságait, amikor azt mondta, "mindenki elveszíti a labdát, a kérdés csak az, ki mit tesz, miután elvesztette."

Nem baj, ha késik, csak rúgjon gólt

A szurkolók azonban egy darabig megbocsátóak voltak vele. Azt mondták, nem érdekli őket, ha késik az edzésről vagy akár kihagyja, addig, amíg a gólja időben érkezik. A francia pedig, ha valamiben jó, akkor az a gólszerzés. Azon a kevés meccsen, amin sérülésmentesen tudott játszani mióta a Barcánál van, 18 gólt szerzett, ezek közül több meccset is ő döntött el.

Az eredmények azt mutatják, minél nagyobb a nyomás, Dembélé annál jobban teljesít:

megnyerte csapatának a spanyol szuperkupát a Sevilla ellen, a Real Valladolid ellen az övé volt az egyetlen találat, a Real Sociedad ellen újra a győztes gól, a Rayo Vallecano ellen pedig ő egyenlített 2-2-re, hogy aztán Suárez a harmadikkal eldöntse a meccset.

Nem csoda tehát, hogy a Barcelona minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy kihozza a maximumot a sokáig aranybányának hitt fogásból. Még saját szakácsot is szerződtettek Dembélé mellé, hogy megreformálják egyoldalú és nem túl egészséges, túlnyomórészt gyorséttermi kajákból álló étkezését, hogy átszoktassák a tápanyagban és vitaminban dús ételekre, a kísérlet azonban nem lett sikeres. A privát séf, Mickael Naya nem sokáig kreatívkodhatott Dembélé konyhájában, a kevés idő is elég volt azonban ahhoz, hogy rálásson a játékos életére.

"Ousmane jó arc, de sajnos túlságosan befolyásolható. Amikor a barátaival és a családtagjaival van, teljesen kifordul magából. Sokszor még pihenni is lusta, de amikor egyedül van, igazi nyitott és pozitív személyiség.

– így nyilatkozott a szakács, miután befejezte a munkát a focistánál. Az egészségtelen étkezés mellett azonban még ott a videojáték-függőség is, sokszor éjszakákon át játszik a barátaival, nem csoda, ha nem tud színvonalasan teljesíteni a pályán, vagy épp nincs ereje elmenni edzésre.

Nehéz elképzelni, hogy Antoine Griezmann (balra) fantom hasfájásra hivatkozva kihagyjon egy edzést Forrás: AFP/Lluis Gene

Egy darabig aztán úgy tűnt, minden problémájával együtt pont Dembélé lesz az, aki kihúzza a kátyúból a Barcát: a Neymár után sóvárgó klub úgy tudta volna visszaszerezni a brazilt, hogy 130 millió euró készpénz mellé három játékost, köztük Dembélét adta volna cserébe a Paris Saint-Germainnek. A hírek szerint azonban végül épp a francián csúszott el a bolt, mert miközben Ivan Rakiticcsel és Jean-Clair Todibóval meg tudtak volna egyezni a párizsiak, Dembélé – mivel eszében sincs távozni Barcelonából – olyan sok pénzt kért, amit nem tudtak (vagy nem akartak) megadni neki. Így egyelőre úgy tűnik, mindenki marad a helyén, habár érdekes, hogy a francia Instagramjának adatlapjáról eltűnt a korábban aktuális csapatként megjelölt Barcelona.

Ha sérüléséből egy hónap múlva meg is gyógyul, kérdéses, milyen hangulatban telik majd a szezonja a történtek után, és mennyire változtatott az elmúlt nyár a hozzáállásán. Egy biztos: az értéke sokat zuhant, mióta két évvel ezelőtt aláírta a szerződését (a Transfermarkt jelenleg 100 millió euróra becsli), így jó úton halad a Barcelona afelé, hogy a nagyszerű ötletnek tűnő, és a klub történetének második legdrágább igazolásaként érkező franciából az egyik legtöbbe kerülő hibája legyen.