Vágólapra másolva!
„Ha legyőzzük a szlovákokat, megyünk" – mondta a Magyarország-Szlovákia Európa-bajnoki selejtező előtt Dárdai Pál, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya, aki szerint a hétfő esti mérkőzés felérhet egy döntővel. Marco Rossi csapata mélyről indult, de jelen pillanatban vezeti a selejtező csoportját, egy szlovákok elleni hazai győzelemmel pedig óriási lépést tehetnek a 2020-as Eb-szereplés felé. Nézzük hát a magyar csapat esélyeit.

Rossi színre lép

2017. október 30-án Georges Leekenst nevezték ki a magyar válogatott élére. A belga szakember sikertelenségét előrevetítette, hogy Magyarországra érkezése előtt már 23-szor váltott kispadot - kirúgása óta pedig már a tunéziai Etoile Sportive du Sahel és az iráni Tractor FC kispadját is megjárta.

Leekenstől nyolc hónnappal és négy nyeretlen meccsel később elköszönt az MLSZ, a helyére pedig azt a Marco Rossit nevezték ki szövetségi kapitánynak, aki 2017-ben bajnoki címig vezette a Budapest Honvéd csapatát, 2018-ban pedig bronzérmes lett a Dunaszerdahellyel, ami a klub történetének legjobb eredménye volt.

Marco Rossi óriási népszerűségnek örvend a magyar szurkolók körében Fotó: Mudra László - Origo

„Úgy gondolom, jó döntés volt Marco Rossit kinevezni. Hogy túl késői döntés volt ez? Lehet, hogy igen, és ez az én hibám.

Engem győztek meg arról, hogy Georges Leekens a megfelelő ember, de úgy gondoltam: inkább később váltsunk, minthogy ne tegyünk semmit" – mondta a tavaly júniusi kapitányváltásról Csányi Sándor, az MLSZ elnöke.

Szavazzon!

Milyen eredményt hoz a szlovákok elleni sorsdöntő Eb-selejtező?

Rossi úgy vágott neki a Nemzetek Ligájának, hogy gyakorlatilag beesett a finnek elleni tamperei tétmeccsre. A magyar válogatott hat meccset játszott, ezeken 10 pontot szerzett, és a második helyen végzett a finnek mögött. A csoportgyőzelem ugyan elúszott, de már az NL-meccseken látni lehetett, hogy az olasz szakember letette az alapjait egy ütőképes csapatnak.

A Szalai-beszéd 2.0

Március 21-én a magyar válogatott nagy reményekkel várta a szlovákok elleni nagyszombati Eb-selejtezőt, Rossi csapata azonban gyengén futballozott, ennek pedig kétgólos vereség lett a vége. A találkozó után Szalai Ádám kikelt magából, és élesen kritizálta a válogatott Szlovákiban nyújtott teljesítményét.

„Volt egy elképzelésünk taktikailag, mind védekezésben, mind támadásban, sajnos ebből nem sokat láttam, amit sikerült volna véghezvinnünk. Elkeserítő a védekezésünk, igazából az egész csapaté.

Ők is ugyanúgy három napot készülnek, csak épp a taktikai utasításokat úgy tudják alkalmazni, hogy azok egyből működnek" – mondta Szalai, akinek a kritikája megosztotta a közvéleményt. Voltak, aki azt mondták, hogy az ilyen dolgokat az öltözőn belül kell rendezni, mások viszont azzal érveltek, hogy Szalainak teljesen igaza volt.

Csodagyőzelem a vb-ezüstérmes ellen

A szlovákok elleni vereség után nem sokan fogadtak volna a magyar csapat pontszerzésére a vb-ezüstérmes horvátok ellen. Azonban három nappal később mintha egy teljesen másik csapat futott volna ki a Groupama Aréna gyepére, amely szervezett játékkal, teljesen megérdemelt 2-1-es győzelmet aratott a sztároktól hemzsegő horvát válogatott felett.

Az MLSZ elnöke, Csányi Sándor köszöntötte a 100. válogatottságát ünneplő Dzsudzsák Balázst Fotó: Mudra László - Origo

„A szlovákok elleni vereség után sokat beszélgettünk. Három éve részesei lehettünk az franciaországi Európa-bajnokságnak, most pedig

akkora lehetőséget kaptunk az élettől, hogy hazai pályán játszhatnánk Eb-meccseket. Ha valakinek ez nem elég motiváció, annak nincs köztünk helye.

Helyre tettük magunkat fejben, és az egyik legtökéletesebb meccset játszottuk azóta, hogy válogatott vagyok" – mondta Dzsudzsák Balázs, aki megkönnyezte a himnuszt, amikor 100. válogatott mérkőzésén csapatkapitányként vezethette ki a magyar csapatot.

Bakui kötelező, újabb hazai bravúr

A horvátok felett aratott siker önbizalmat adott a magyar csapatnak, amely június 8-án magabiztos játékkal 3-1-re hozta az Azerbajdzsán elleni bakui Eb-selejtezőt, így 970 nap után tudott ismét idegenbeli meccset nyerni. A duplázó Willi Orbán mellett Holman Dávid volt a csapata hőse, aki első válogatott mérkőzését élete legnagyobb góljával tette emlékezetessé.

A horvátok után a walesiek ellen is Pátkai döntött Fotó: Csudai Sándor - Origo

Három nappal később egy gombostűt sem lehetett leejteni a Groupama Arénában, amikor a mieink a walesieket fogadták. A magyar válogatott játékosai önkívületben futballoztak, leradírozták a pályáról a Real Madriddal négyszeres BL-győztes Gareth Bale-t, a horvátok ellen győztes gólt szerző Pátkai Máté pedig ismét megvillant, és eldöntötte a mérkőzést.

„Szeretnénk ott lenni az Európa-bajnokságon, ezért küzdünk. Jó pozícióban vagyunk, de nem dőlt el semmi. Nagyon örülünk, hogy kilenc pontot sikerült szereznünk.

– mondta a találkozó után a fehérvári futballista.

Az önbizalommal nem lehet gond

A magyar válogatott mélyről indult, azonban a vb-győztes horvátok elleni csoda önbizalmat adott a játékosoknak, majd a walesiek felett aratott bravúrgyőzelem után már mindenki elhitte, hogy a csapatnak reális esélye van kijutni a 2020-as Európa-bajnokságra. A szlovákok papíron ugyan gyengébbek, mint a horvátok és a walesiek, azonban ellenük nem mi voltunk az esélyesek, és senki nem várta el a győzelmet. Papíron most sem Marco Rossi csapata a favorit, de a legutóbbi három tétmeccsen aratott győzelem után a szurkolók úgy gondolják, mikor vágjunk vissza a márciusi vereségért, ha nem most?

Ilyen tábor előtt lehetetlen rosszul játszani Fotó: Csudai Sándor - Origo

Hangolódás Podgoricában

A magyar válogatott szabadnapos volt az E csoport 5. fordulójában, azonban csütörtök este Montenegróban játszott kötelező felkészülési mérkőzést, ahol 2-1-es vereséget szenvedett. (Az UEFA a szabadnapos csapatokat arra kötelezi, hogy amikor nem vívnak Eb-selejtezőt, barátságos meccset játszanak.) A szövetégi kapitány már a találkozó előtt hangsúlyozta, hogy a podgoricai meccsen nem a szlovákok elleni taktikát gyakorolja a csapat, ugyanis Montenegró válogatottja teljesen mást játszik, mint a hétfő esti ellenfelünk. Ennek szellemében teljesen felforgatott Dibusz - Bese, Lang, Baráth (Orbán, a szünetben), Korhut (Ferenczi, 61.) - Gazdag (Kovács I., a szünetben), Holman (Varga, 64.) - Németh K., Kleinheisler (Sigér, a szünetben), Nagy (Dzsudzsák, 69.) – Holender összeállítású válogatottat küldött a pályára, amelyet ilyen összeállításban egész biztosan nem fogunk többet látni.

A horvátok és a walesiek ellen győztes gólt szerző Pátkai Máté, és a Marco Rossi által pótolhatatlannak nevezett Nagy Ádám sem utazott el Podgoricába, mert mindketten sérülten érkeztek a válogatott kerethez. A két játékos Telkiben maradt, hogy a leghatékonyabb kezeléseket kapja az egészségügyi stábtól a lehető leggyorsabb felépülés érdekében, így reménykedhetünk benne, hogy pályára léphetnek a szlovákok ellen.

A magyar válogatott kerete:

Kapusok: Gulácsi Péter (RB Leipzig), Dibusz Dénes (Ferencváros), Kovácsik Ádám (MOL Fehérvár FC)

Védők: Baráth Botond (Sporting Kansas City), Bese Barnabás (Le Havre AC ), Ferenczi János (Debreceni VSC), Kádár Tamás (Dinamo Kijev), Korhut Mihály (Arisz), Lang Ádám (Omonia), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Willi Orbán (RB Leipzig)
Középpályások: Gazdag Dániel (Bp. Honvéd), Holman Dávid (Slovan Bratislava), Kleinheisler László (NK Osijek), Kovács István (MOL Fehérvár FC), Nagy Ádám (Bristol City), Pátkai Máté (MOL Fehérvár FC), Sigér Dávid (Ferencváros), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg – Ausztria)
Támadók: Dzsudzsák Balázs (el-Ittihad Kalba), Holender Filip (FC Lugano), Nagy Dominik (Legia Warszawa), Németh Krisztián (Sporting Kansas City), Sallai Roland (Freiburg), Szalai Ádám (Mainz), Varga Roland (Ferencváros)

A szlovákok elleni meccsre készülő keretben Kalmár Zsolt az egyetlen komoly hiányzó. A Dunaszerdahely középpályása augusztus közepén térdműtéten esett át, így legkorábban szeptember végén térhet vissza a pályára.

A keret nagy visszatérője a 12-szeres válogatott Sallai Roland,

aki Bernd Storck kapitánykodása alatt mutatkozott be a válogatottban, Marco Rossinál pedig alapember volt a Nemzetek Ligája-meccseken – négyszer is kezdő volt Dzsudzsák Balázs posztján –, a görögök ellen pedig gyönyörű gólt szerzett. A Freiburg játékosa azonban tavaly novemberben megsérült a Mainz elleni bajnokin, és csak idén májusban térhetett vissza a pályára.

Sallai Rolanddal veszélyesebb lehet a magyar csapat támadósora Fotó: Szabó Gábor - Origo

Marco Rossi már többször bizonyította, hogy nem fél bevetni az újoncokat. Baráth Botondot és Szoboszlai Dominiket is pillanatok alatt beépítette a csapata,

a szlovákok ellen pedig a Fradi csupa szív középpályása, Sigér Dávid kaphat kulcsszerepet.

A 28 éves játékos bő egy évvel ezelőtt még a kieső – azóta már az NB II-ből is kizárt – Balmazújváros játékosa volt. Azonban lecsapott rá a Ferencváros, amelyben Szergej Rebrov kinevezése után alapember lett, kulcsszerepe volt abban, hogy a Fradi megnyerte a bajnokságot, és bejutott az Európa-liga főtáblájára.

„Látom benne a lehetőséget, nem volt még alkalma, hogy megszokja a nemzetközi színvonalat.

– nyilatkozta a szövetségi kapitány Sigér Dávidról, aki csereként lépett pályára a Montenegró elleni felkészülési mérkőzésen, ezzel pedig ő lett a magyar válogatott történetének 1000. játékosa.

A védelem összeállt, Dzsudzsák bal lába győzelmet érhet

Rossi a márciusi nagyszombati meccsen 3-4-2-1-es hadrendben küldte pályára a válogatottat, ami így nézett ki: Gulácsi - Orbán, Lang (Holender, 81.), Kádár - Lovrencsics, Kalmár (Dzsudzsák, 61.), Nagy Á., Korhut – Kleinheisler (Szoboszlai, 55.), Kovács I. - Szalai.

A háromvédős rendszer azonban nem működött, így a három nappal későbbi horvátok elleni meccsen Rossi átváltott 4-2-3-1-re, és öt helyen változtatott a kezdőcsapaton: Gulácsi – Lovrencsics, Orbán, Baráth, Kádár – Pátkai, Nagy Á. – Dzsudzsák (Bese, 85.), Szoboszlai (Kalmár, 65.), Nagy D. (Varga R., 40.) – Szalai.

A változtatás bejött, mert a védelem sokkal stabilabb lett, Pátkai rengeteget dolgozott a középpályán, Nagy Ádám és Szoboszlai Dominik labdabiztosságot kölcsönzött, míg Dzsudzsák Balázs kezdőberakásával bővült a válogatott fegyvertára.

Dzsudzsák két gólpasszt adott a horvátok ellen Fotó: Mudra László - Origo

A 32 éves csapatkapitány már nem olyan gyors, mint 10 évvel ezelőtt, amikor a PSV játékosaként körbefutotta Gregory van der Wielt az Ajax elleni rangadón, a szabadrúgásai és a szögletei azonban még mindig tűpontosak, nem beszélve arról a két-három kulcspasszról, amivel minden meccsen előrukkol – a horvátok ellen gólpasszt adott Szalainak, majd a győztes gólt lövő Pátkai is az ő szöglete után talált be.

Az azeriek elleni bakui meccsen Rossi megmaradt a győztes formációnál,

a sérült Kádár Tamás helyét Korhut Mihály vette át a védelemben, míg a walesiek elleni meccsre pihentetett Pátkai helyett Kleinheisler kezdett: Gulácsi - Lovrencsics, Orbán, Baráth, Korhut – Kleinheisler (Pátkai, 72.), Nagy Á. – Dzsudzsák (Németh K., 86.), Szoboszlai (Holman, 58.), Nagy D. - Szalai.

Willi Orbán 18. percben szerzett fejesgólja ezúttal is egy Dzsudzsák-szabadrúgásból szültetett, Orbán második találatát pedig Dzsudzsák szöglete előzte meg.

Willi Orbán duplázott Bakuban Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Három nappal később a walesiek elleni meccsre Nagy Dominik helyére Holender Filip került be a kezdőbe, míg Kleinheisler helyett ismét a horvátok elleni meccs hőse, Pátkai Máté kapott bizalmat.

Gulácsi - Lovrencsics, Orbán, Baráth, Korhut - Pátkai, Nagy Á. - Dzsudzsák (Kleinheisler 70.), Szoboszlai (Bese, 83.), Holender (Varga R. 79.) - Szalai.

A védelem összetételén megfigyelhető, hogy sorozatban ez volt a harmadik összecsapás, amikor Lovrencsics, Orbán és Baráth alkotta a tengelyt, és valószínűleg Kádár is pályára lépett volna, ha nem küszködik sérüléssel. Persze, Korhut játékára sem lehet panasz, pláne mert a győztes gól előtt ő adta a labdát, amiből Szalai és Pátkai összehozta a győztes gólt.

A legutóbbi három meccsen mutatott játékból tisztán kivehető, hogy Marco Rossi megtalálta a csapatát. Sérülések miatt persze muszáj cserélgetnie az alkatrészeket, de a legfontosabb, hogy a válogatott védekezése összeállt, és van a csapatnak egy stabil magja.

„Ez a meccs azon dőlt el, hogy fantasztikusan védekeztünk, mert elöl általában találunk egy gólt

– mondta Szalai Ádám, aki mind a négy Eb-selejtezőt végigjátszotta. - Tökéletes meccset játszottunk, és nem kaptunk gólt, ami óriási dolog. Úgy érzem, most formálódik egy jó csapat a magyar válogatottnál. Ha így játszunk, ilyen fegyelmezetten, betartva a taktikát, akkor ilyen csodálatos eredményeket érhetünk el. Nekünk nincsenek világsztárjaink, de ha csapatként funkcionálunk, és ilyen hangulatban játszhatunk, akkor ez a végeredmény" – mondta Szalai, aki hozzátette, hogy a magyar csapatnál uralkodó hangulat még a 2016-os Eb-eufórián is túltesz.

Kulcsemberek

A nyolcszoros válogatott Willi Orbán tavaly október elején döntött úgy, hogy magyar válogatott lesz. A magyar és lengyel szülőkkel rendelkező középső védő a görögök elleni Nemzetek Ligája-meccsen debütált, azóta pedig minden meccset végigjátszott Marco Rossi csapatában.

Egyértelműen ő a védelem vezére, ráadásul már három gólt is szerzett a nemzeti csapatban, vagyis a szabadrúgásoknál és a szögleteknél az egyik legveszélyesebb ember.

A 33-szoros válogatott Nagy Ádám a legfontosabb láncszem Marco Rossi csapatában. A 24 éves középpályás a kapocs a védelem és a támadószekció között. Elképesztő a munkabírása, átlagon felüli technikai képességei vannak, a passzpontossága általában 90% fölött van.

Nagy Ádám kihagyhatatlan a magyar válogatottból Fotó: Csudai Sándor - Origo

A szövetségi kapitány korábban elmondta, hogy csak az kaphat meghívót a válogatottba, aki rendszeres játszik, azonban Nagy Ádám a kivétel, aki erősíti a szabályt. Neki akkor is biztos helye volt a csapatban, amikor tavasszal nem kapott lehetőséget a Bologna csapatában.

És abból a szempontból is fontos nekünk, hogy ő egy olyan védekező középpályás, aki olvassa a játékot, és adott pillanatban az átmentet tudja képezni a védekezés és a támadás között. A legutóbbi meccseinken is láthattuk, hogy mennyire fontos láncszem" – mondta korábban Marco Rossi Nagy Ádámról, akinek továbbra is kérdéses a játéka a szlovákok ellen.

A 102-szeres válogatott Dzsudzsák Balázst már rengetegszer kikövetelték a csapatból, ő azonban évről évre bizonyítja, hogy még mindig nincs nála jobb választás. Az öltőzőben is felbecsülhetetlen szerepe van, a beadásai pedig már több pontot is hoztak a magyar csapatnak az Eb-selejtező sorozatban.

Az 56-szoros válogatott Szalai Ádám a szövetségi kapitány egyik kedvence. Marco Rossi kinevezése óta mind a tíz válogatott meccsen kezdett – nyolcat végigjátszott – Dzsudzsák Balázs jegelése idején pedig a csapatkapitányi karszalagot is megkapta.

Szalai Ádám akkor is hasznos, ha éppen nem szerez gólt Fotó: Mudra László - Origo

A 31 éves csatár meg is hálálta a szövetségi kapitány bizalmát, ugyanis az utóbbi hét meccsen öt gólt szerzett, de amikor nem talál a kapuba, akkor is elképesztően sokat melózik, és területeket, helyzeteket teremt a társainak, ahogy tette azt Pátkai Máté győztes gólja előtt a Wales elleni meccsen.

Matematika

– mondta a meccs előtt Dárdai Pál, a válogatott szövetségi kapitánya.

Az E csoport állása Forrás: uefa.com

A magyar válogatott négy lejátszott meccs után 9 ponttal vezeti az E csoportot. A mieink az 5. fordulóban szabadnaposok voltak, a hárompontos walesiek 2-1-re megverték az azerieket (így lett nekik 6), míg a vb-ezüstérmes horvátok négygólos győzelmet arattak a szlovákok felett Nagyszombaton. A 6. forduló előtt a szlovákoknak és a walesieknek 6-6 pontja van, míg a horvátoknak és nekünk 9-9.

Ha hétfőn legyőznénk a szlovákokat, 12 pontunk lenne, akárcsak a horvátoknak, akik minden bizonnyal győzelemmel távoznak majd Bakuból.

Ez azt jelentené, hogy a magyar válogatott három meccsel a vége előtt hatpontos előnyre tenne szert a szlovákok és a walesiekkel szemben – igaz, utóbbi válogatottnak egy meccsel kevesebb lenne a neve mellett.

A magyar válogatottnak égető szüksége lenne a három pontra Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 7. fordulóban a szlovákok a walesieket fogadják majd élet-halál meccsen, a győztes életben tartja majd a továbbjutási reményeit, a vesztes pedig elbúcsúzhat a továbbjutástól. A döntetlennel igazából egyik csapat sem lenne beljebb. A mieink október 10-én Splitben játszanak a horvátokkal, és bár bízunk a jó eredményben, a matematika és a realitás most azt követeli meg, hogy nulla ponttal kalkuláljunk a vb-ezüstérmes elleni idegenbeli meccsre.

A 8. fordulóban Marco Rossi csapatának kötelező a győzelem Azerbajdzsán ellen, vagyis a magyar válogatottnak 15 pontja lenne, a szlovákok szabadnaposak lesznek, míg a walesiek a horvátokat fogadják Cardiffban.

Ha minden jól alakul számunkra, a britek maximum egy döntetlent tudnak kiharcolni, és végleg kiszállnak a versenyből. A 9. fordulóban a mieink lesznek szabadnaposak, a walesiek minden bizonnyal nyernek majd Azerbajdzsánban, míg a horvátok otthon fogadják a szlovákokat, ami szintén országos egyes. Ha a magyar válogatott mindkét hazai meccsét megnyeri, és a csoportban sem születnek bombameglepetések – az lenne, ha a szlovákok egyszer is megvernék a horvátokat - akkor könnyen lehet, hogy biztos Eb-résztvevőként, tét nélküli meccsre utazhat majd Cardiffba a 10. fordulóra.

Erdély, Felvidék és a Vajdaság is készül

Az erdélyi és a felvidéki magyarság is élőben láthatja a hétfő este sorra kerülő Magyarország-Szlovákia labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzést, miután az MTVA a technikai feltételeit is teljesítette annak, hogy a kábeltévés szolgáltatók Erdélyben és a Felvidéken is sugározni tudják az M4 Sport adását.

És itt cseng vissza Dárdai Pál korábban kimondott mondata:

„Ha legyőzzük a szlovákokat, megyünk."

A magyar válogatott Eb-selejtezőinek időpontjai:
szeptember 9., 20.45: Magyarország–Szlovákia
október 10., 20.45: Horvátország–Magyarország
október 13., 18.00: Magyarország–Azerbajdzsán
november 19., 20.45: Wales–Magyarország