Rossz kezdés után is megnyerte a Bayern a Bundesliga átigazolási szezonját

fbl Horizontal
Team members of German first division Bundesliga football club FC Bayern Munich wear traditional Bavarian clothes as they wait for the start of a promotional photo shooting in Munich, southern Germany, on September 1, 2019. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Vágólapra másolva!
Szeptember 2., hétfő délutánig kellett leadni a nevezéseket az európai kupákba, éjfélkor pedig véget is ért az átigazolási időszak Németországban. Így őszre véglegessé váltak a Bundesliga-csapatok keretei is.

Az utolsó pillanatokban nagy átigazolási bombák már nem robbantak Németországban. Egyedül a zsinórban hét bajnoki címet szerző Bayern München volt igen aktív a zárás előtti napokban. Nem kétséges:

a rekordbajnok ijedtében kezdett nagy bevásárlásba.

Mert a nyári megmozdulásai nem voltak éppen sikeresek: öt játékosa hagyta ott, különböző okok miatt, közülük három abszolút meghatározó volt. Az biztos, hogy Riberyt, Robbent, Rafinhát, Jamest és Hummelst egyszerre pótolni még Münchenben sem könnyű. De azért megpróbálták: a vezérkar villámgyorsan leigazolt a két francia világbajnok védőt, Lucas Hernandezt és Benjamin Pavard-t. Majd végeláthatatlan násztáncot kezdett Leroy Sane megszerzéséért.

Ha Sane egészséges lenne, a Bayern sokat profitálhatna a játékából Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Anke Waelischmiller/Sven Simon

Mintha más focista nem is lett volna a Robbery duó pótlására. Ám

hoppon maradtak, ugyanis a Manchester City focistája súlyosan megsérült.

Ha nem történik ez a sajnálatos esemény, akkor is nagy kérdés, hogy az egyes játékosokért kiadott pénzek tekintetében évtizedek óta visszafogott Bayern tényleg adott volna-e 150 milliót érte? Az üzlet nem jött létre, Rummenigge pedig szolidan érdeklődni kezdett egykori válogatottbeli csatártársánál, Rudi Völlernél Kai Havertz esetleges átigazolásáról. De a Leverkusen sportigazgatója azzal küldte el, hogy ezzel az ötlettel majd egy év múlva jöjjön ismét.

Jócskán meggyengült támadószekcióval indult tehát a szezonnak a Bayern, és a Hertha elleni idénynyitón látott játék minden volt, csak megbízható nem.

Így a rajt után is aktívan nézelődött a klub a piacon.

Ennek eredményeként összejött két alkalmi vétel, így került Münchenbe Ivan Perisic és Philippe Coutinho, akit már sokat Párizsban láttak a Neymar-üzlet részeként. Kissé megkésve ugyan, de végül remek állomány jött össze Münchenben. Így már az sem számít, hogy végül elment Renato Sánchez, és Jerome Boateng helyzete is nehezen értelmezhető. Ugyanis jelenleg úgy tűnik, hogy Niklas Süle és Hernandez játszik (az egyébként nagyon sérülékeny) Boateng posztján, és az itt szintén bevethető Pavard kiszorul jobbhátvédnek. A védelemnek még össze kell szoknia a világ egyik legjobb kapusa, Manuel Neuer előtt, de a középpálya nagyon erős, hisz annak védekező részében bevethető Javi Martínez, Thiago Álcantara és (a Pavard érkezése miatt szinte biztos, hogy ide fellépő) Joshua Kimmich, míg a támadó részében Kingsley Coman, Serge Gnabry, Leon Goretzka, Coutinho, Thomas Müller, illetve Corentin Tolisso, és akkor hetedik emberként még ide vehető a Mainz ellen két gólt szerző kanadai tinédzser, Alphonso Davies is.

A csatársorban már Robert Lewandowski sincs egyedül, hisz úgy tűnik Perisic nem helyettese lesz a lengyelnek, hanem társa.

Ivan Perisic, az olasz Internazionalétól érkezett Münchenbe Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Fotostand / Wagner

Az utóbb felsorolt nyolc, támadásért felelős szakember közül egyszerre maximum négy lehet a pályán. Jelenleg úgy tűnik, hogy az évek óta megszokott 3+1-es támadóvariációját idén háromcsatárosra, esetleg 3+2-esre változtatja. A jelenlegi állománnyal több variációs lehetősége van, mint az előző szezonbelivel.

Kicsit ellustálkodta a hosszú, forró nyarat a Bayern-vezetés, de még az ősz eljövetele előtt nagyon ütőképes keretet adott Niko Kovac kezébe.

Komoly kérdés ezek után talán csak kettő van: mit tud ezzel kezdeni a horvát edző és milyen teljesítményt nyújt Coutinho?

A Bayernnel ellentétben a nagy rivális, a Borussia Dortmund vezetői éppen a holtszezonban teljesítettek nagyszerűen. Komoly, azonnal bevethető játékosok érkeztek a Ruhr-vidéki sárga-feketékhez.

Ráadásul gazdaságosan.

Az 50 milliót érő Brandtot 25-ért megszerezték a Leverkusentől, a 38-at érő Thorgan Hazard-t szintén 25-ért a Mönchengladbachtól, a 37-re taksált Paco Alcacert 21-ért vették meg a tavalyi kölcsön után végleg a Barcelonától. Az egykori helyi hősként, majd árulóként kezelt Mats Hummelsért is csak 30 milliót adtak a Bayernnek, pedig a világbajnok védő elvi piaci értéke 35 millió.

A Dortmundé a világ egyik legjobb szurkolótábora. Két győzelem után hamar jött az első vereség az idei szezonban Forrás: AFP/John Macdougall

A BVB hamar kész lett, ennek megfelelően látványos játékkal, és két győzelemmel kezdte a szezont. Bár intő jel lehetett számukra, hogy mindkét találkozón gólhátrányba került. Aztán a harmadik fordulóban már jött is a vereség, méghozzá az abszolút újonc Union Berlin otthonában.

Óriási peche viszont, hogy brutálisan erős csoportba került a Dortmund a Bajnokok Ligájában, ahol a Barcelonával és az Interrel került egy csoportba, a Slavia Praha mellett.

Így aztán különösen fontos, hogy a keret lehetőséget ad a minőségi rotációra. Egy Dortmund-szintű csapat ennél erősebb keretet aligha engedhet meg magának.

A Gulácsi Pétert és Orbán Viktort foglalkoztató listavezető RB Leipzig hétfőn a cseh válogatott csatárt, Patrik Schicket igazolta le az AS Romától. Ezzel a lépéssel és Timo Werner maradásával a tavaly elsősorban a védekezése miatt sikeres csapat idén eredményesebb lehet az ellenfelek kapuja előtt is. Főleg, hogy érkezett a kispadra az ifjú német edzőgeneráció legfiatalabb és legígéretesebb tagja, Julian Nagelsmann, akitől egyébként sem áll távol a kreatív, tetszetős futball. Ő a Hoffenheimet hagyta ott, ahonnan a második forduló után távozott Szalai Ádám is.

Szalai Ádám bemutatkozó mérkőzése a Mainz csapatában a Bayern München otthonában Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann/Sven Simon

Szalai régi csapatához, a Mainzhoz tért vissza. Nyilván nem könnyű ilyenkor váltani,

hiszen a felkészülést végigcsinálta a Hoffenheimmel, majd most villámgyorsan kellene beilleszkednie egy másik csapatba.

A harmadik fordulóban a Bayern otthonában már már pályára is lépett csereként, és nem kétséges, hogy kap majd több lehetőséget is a közeljövőben. Olyan meccseken is, ahol van esélye a Mainznak a pontszerzésre-győzelemre, szemben a müncheni 90 perccel. Amíg a francia Jean-Philippe Mateta sérült, be is játszhatja magát a csapatba. Szalai korábban három és fél szezont játszott Mainzban, és 21 bajnoki gólt szerzett. A Hoffenheimben valamivel több időt töltött és 23 Bundesliga-gólt ért el. Az eltelt évek során biztos, hogy nem lett rosszabb futballista, sőt egy érettebb, rutinosabb csatár tért vissza Mainzba, ahol ann kedvelték, sikeres is volt, azaz számára szerencsés dolog, hogy a bajnokság elindulása után néhány napig még van lehetőség klubot váltani.

Ezt persze nem biztos, hogy így gondolja Freiburgban szereplő honfitársunk, Sallai Roland. Ő ugyanis egy, az olasz válogatottban is megfordult vetélytársat kapott Vincenzo Grifo személyében, akivel fel kell majd vennie a küzdelmet a csapatba kerülésért vívott harcban.

Sallai Roland olasz vetélytársat kapott Freiburgban Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto/ Fabian Simons

Grifo persze nem ismeretlen sem Sallai, sem a freiburgi szurkolók előtt, hiszen a tavaszt ott játszotta végig, akkor még kölcsönben (Szalaihoz hasonlóan ő is a Hoffenheimet hagyta el).

Voltak még más csapatoknál is apróbb változások az elmúlt napokban, de (mint már korábban szóba került) bombasztikus bejelentések nem hangzottak el. Érdekes, hogy a Frankfurt és a Milan csatárt cserélt: André Silvát a közeljövőben a Bundesligában, Ante Rebicet a Serie A-ban kell majd keresni, míg az Eintracht visszahozta Németországba a Wolfsburggal annak idején sikeres Bas Dostot. Az ukrán Jevhen Konopljanka a nem éppen festői Gelsenkirchent hagyta ott a szintén ronda bányászvidékért, a Donyecki-medencéért, és tért haza, a Sahtar Donyeckbe.

Az átigazolási időszak zárásakor elmondható, hogy noha a Bundesliga szereplőire többnyire jellemző az önmérséklet, de idén a többség lelkes vásárló volt. A 18 elsőosztályú csapat közül csak a Frankfurt, a Hoffenheim, a Düsseldorf és a Paderborn zárta pozitív mérleggel a piaci szezont.

Vagyis 14 együttes többet költött új játékosokra, mint amennyit kasszírozott a régiek eladásával.

Ez akár azt is jelentheti, hogy színvonalasabbak lesznek a meccsek. Az első három forduló pedig már igazolta is ezt a várakozást.