Újra rekordösszeget költöttek nyáron az európai topligákban

Joao Felix
MADRID, SPAIN - JULY 8: Atletico Madrid's new transfer Portuguese Joao Felix poses for a photo with his jersey during his presentation in Madrid, Spain on July 08, 2019. Spanish club has paid €126 million to Benfica for Felix, meaning the teenager forward became the most expensive player in the club’s history. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Az öt európai élbajnokság labdarúgóklubjai rekordot jelentő 5,5 milliárd eurót (1820 milliárd forintot) költöttek el a nyári átigazolási piacon a Deloitte könyvvizsgáló cég számításai szerint.

Ez az összeg mintegy 900 millió euróval meghaladta a korábbi rekordot, a tavalyi adatot.

A költekezésben ezúttal is az angol Premier League klubjai jártak az élen 1,55 milliárddal, miközben a nettó kiadásuk 635 millió volt.

Az angol klubcsapatokat a spanyolok követték 1,37 milliárddal, a La Liga együttesei először lépték át az egymilliárdos határt. Ezután sorrendben az olaszok (1,17 milliárd), a németek (740 millió) és a franciák (670 millió) következtek.

Joao Felixért fizették ezen a nyáron a legtöbbet Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Dan Jones elemző hozzátette, az európai topbajnokságokban szereplő klubok jobb pénzügyi lehetőségeiknek köszönhetően nem kényszerültek legjobb játékosaik eladására. Kiemelte, hogy sztárigazolásban így sem volt hiány: a Benfica 126 millió eurót kapott Joao Felixért az Atlético Madridtól, amely 120 millióért adta el Antoine Griezmannt a Barcelonának. A harmadik csúcsigazolás Eden Hazard volt, akiért a Real Madrid 100 milliót fizetett a Chelsea-nek.

Dan Jones hangsúlyozta, a Premier League-ben - ahol már augusztus 8-án lezárult az átigazolás - kis mértékben elmaradtak a rekordtól, míg az angol klubok nettó kiadása 2015 nyara óta a legalacsonyabb volt.