Vágólapra másolva!
A Premier League 1995-96-os idényének hajrájában a bajnoki címre törő Manchester United a kiesés elől menekülő Southamptonhoz látogatott, és a szurkolók, valamint a tévénézők olyat láttak, amire jó eséllyel sem előtte, sem utána nem volt példa az angol futball történelmében.

A bajnokság 36. fordulója előtt a MU öt ponttal vezette a tabellát a Newcastle United előtt, így három fordulóval a bajnokság zárása előtt magabiztosan utazhatott a kiesés elől menekülő Southampton otthonába. A meccs azonban nem egészen úgy alakult, ahogy azt Sir Alex Ferguson elképzelte: a szürke mezben pályára lépő MU a szünetben 0-3-ra állt, a skót menedzser pedig az öltözőben leparancsolta a mezt övéiről, akik a második 45 percet 1-0-ra nyerték meg – már kék-fehér szerelésbe öltözve. Hogy a mezcserét miképpen hagyatta jóvá a játékvezetővel a nagy tekintélyű Sir, arról nem mesélt Gary Neville a múlt hétvégi Southampton elleni meccs kapcsán előkerülő sztoriban, arról viszont igen, hogy hogy került az egyszer volt mez a MU játékosaira.

Előtte, utána:

"Sokan a mai napig azt hiszik, hogy azért kellett átöltöznünk, mert vesztésre álltunk. Az igazság azonban az, hogy Sir Alex kezdettől fogva gyűlölte a tudományosan kikísérletezett mezt" – idézi az egykori manchesteri legendát a MU honlapja, majd folytatódik a sztori:

"Sir Alexnek dolgozott egy Gail Stephenson nevű professzor a Liverpooli Egyetem optikai tanszékéről, aki hetente kétszer ott volt a csapat mellett. Az a helyzet, hogy ők soha nem hittek az olyan dolgokban, mint, hogy egy játékos "meccs fitt", vagy, hogy sérülés után visszanyerte valaki a régi erejét. Ezek fizikális képességek voltak, amikkel ők nem foglalkoztak, hiszen nyilvánvaló volt, hogy mindenki keményen dolgozik, hogy visszatérhessen egy sérülés után.

Stephens professzor asszony pedig fejlesztette is, számos feladatot hozott a játékosnak, amelyekkel a szemgolyókat mozgató izmokat is jobb munkára lehetett bírni – mondhatni, Beckhamék szemre gyúrtak. A prof szerint ugyanis, amikor egy játékos sérült,

futballértelemben nem dolgoztatja a szemizmait,

nem tekintget folyton körbe-körbe csapattársat keresve.

"Úgyhogy egyszer azt mondta Sir Alexnek, és szerintem ezzel fogta meg, hogy képzelje el, hogy rengeteg ember áll mögötte, és, ha hátra fordul, nyilván azokat veszi észre, akik kilógnak a tömegből, akik valamilyen színnel felhívják magukra a figyelmet. Ezért viselnek az emberek élénk sárga mellényt, nem pedig szürkét az autópályán."

Stephens szerint viszont a zöld gyepen pont a szürke működött volna igazán jól, és miközben felvette a kapcsolatot a klub mezgyártójával (ekkor az Umbro volt soron), hónapokon át puhította Sir Alexet, aki az istennek sem akarta beadni a derekát. Végül a Southampton elleni, nyerhetőnek tűnő meccs előtt rámondta az áment a szürke mezre, de a nagy bűvésztrűkk csúnya kudarcba fulladt. A Szentek a félidőben már 3-0-ra vezettek, Sir Alex pedig a szünetben leparancsolta a szürke göncöt a csapatról, amelyik a második félidőt már kék-fehérben nyerte meg 1-0-ra.

A meccset ugyan elvesztette a United, a bajnokságot azonban négy pont előnnyel megnyerte a Newcastle előtt, miközben a 17. helyen végző Southampton még éppen bent maradt, eggyel több rúgott góljának köszönhetően megelőzte, és a másodosztályba küldte a Manchester Cityt.