Vágólapra másolva!
Ansu Fati és Takefusa Kubo. A következő másfél évtized Lionel Messije és Cristiano Ronaldója is lehet a két tinitehetség. A 16 éves Barcelona-játékos és a 18 éves Real Madrid-focista karrierje már keresztezte egymást, de most külön utakon járnak. Fati a Barcelona legfiatalabb gólszerzője lett a spanyol bajnokságban, míg Kubót éppen kölcsönadta a Real a Mallorcának, ahol már pályára is lépett a japán Messiként emlegetett tehetség.

Nem véletlenül van tele a sajtó a Barcelona 16 éves játékosa, Ansu Fati nevével, ugyanis Fati az Osasuna ellen szerzett góljával a Barcelona legfiatalabb bajnoki gólszerzője lett 16 évesen és 304 naposan. A korábbi rekord Bojan Krkic nevéhez fűződött, aki Lionel Messi rekordját adta át a múltnak.

Ansu Fati a félidőben állt be az Osasuna ellen, öt perc alatt szerzett gólt, a meccs végül 2-2-re végződött:

A Barcelona szurkolói sem voltak igazán felkészülve a fiatal tehetség szerepeltetésére, de mit szóljanak akkor a La Liga vagy éppen az Osasuna dolgozói. Nem véletlen, hogy a gólszerzőről nem is tudtak hirtelen képet varázsolni a helyi kivetítőre az Osasuna stadionjában, az El Sadarban. A neve mellett egy üres téglalap volt, ahol egy képnek kellett volna szerepelnie.

Ansu Fati ünnepli első gólját a La Ligában Forrás: NurPhoto/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Anssumane Fati 2002. október 31-én született Bissau-Guineában.

Két nappal korábban a Barcelona 1-0-ra verte a Club Brugge csapatát a Bajnokok Ligájában Juan Roman Riquelme góljával. Fati hat éves koráig nem is találkozott az apjával, akkor költözött a családjával Spanyolországba, ahol az édesapja dolgozott, a bátyját pedig leigazolta a Sevilla utánpótlása. Ansu a helyi csapatban, a CDF Herrerában kezdett focizni, majd őt is elvitte a Sevilla.

„Tudtam, hogy szeret focizni, mint minden afrikai gyerek, de nem tudtam, hogy ennyire ügyes" – nyilatkozta nemrég Ansu apja, Bori Fati.

Ansu rögtön focizni akart, ahogy megérkeztek Spanyolországba, de korábban Bissau-Guineában csak rongylabdákkal játszhatott.

Ahogy igazi focilabda közelébe került, az is kiderült, mennyire tehetséges. 2010-ben mindössze pár hete volt a Sevillánál, de

a Real Madrid és a Barcelona is meg akarta szerezni.

A Real több pénzt ígért, de a szülők a lakhatási lehetőség miatt a híres La Masia, azaz a Barcelona mellett döntöttek. Nem mellesleg a katalán csapat képviselői a család házához siettek és kész szerződést tettek a családfő és a fiatal tehetség elé.

A Sevillánál érthető módon nem voltak boldogok, az idény hátralévő részében nem is játszatták Fatit.

Ansu az U12-es csapatban kezdett focizni, ahol egy bizonyos Takefusa Kubo is a csapattársa volt, de erről majd később. A FIFA ekkor büntette meg a Barcelonát a fiatal játékosok szabálytalan igazolása miatt, Kubo távozott is a csapattól, míg Ansut egy darabig jegelte a katalán csapat, nehogy valami probléma legyen a klub egyik legnagyobb tehetségével. Ugyanebben az évben, azaz 2015-ben, egy Espanyol elleni meccsen súlyosan megsérült Ansu, kettős lábtörést szenvedett. Hosszú ideig nem szerepelhetett a pályán, így talán még nagyobbnak tűnik mindaz, amit 16 éves korára elért.

Fati és Kubo akkor és most Forrás: https://twitter.com/mediotiempo

A Juvenil B csapatban Jose Mari Bakero a balszélen kezdte használni Fatit, aki nagyon gyors és remekül cselez, de hamar rájött mindenki, hogy az igazi helye a csatársorban van. Az előző idényben az ifi BL-ben kilenc meccsen négy gólt rúgott és adott három gólpasszt is, itt egyébként U19-esek szerepelhetnek, miközben Fati csak 15 éves volt, de a bajnokságban már a Juvenil A csapatban szerepelt, ahol a 18 évesek is.

Ansu Fati egyébként már az U19-es csapatban ontotta a gólokat, amikor nyáron lejárt a szerződése. Több sztárcsapat is vitte volna, így a Barcelonának lépnie kellett. Viszonylag hosszú tárgyalássorozatot követően júliusban, azaz még a felnőtt debütálása előtt

2022-ig érvényes, és százmillió eurós kivásárlási árral rendelkező szerződést írt alá, évente egymillió eurót fog keresni az afrikai szupertini.

A papírforma alapján Fati a Barcelona B csapatában szerepelne ebben az idényben a harmadosztályban, de Lionel Messi, Luis Suárez és Ousmane Dembélé sérülése, valamint Philippe Coutinho eladása miatt nyáron megnyílt az út a nagycsapat felé. Ernesto Valverde hívta a nagyokhoz, és a Betis elleni 5-2-es győzelem alkalmával be is állhatott. A 21 éves Carles Pérez helyén kapott 12 percet, ezzel pedig a második legfiatalabb Barcelona-játékos lett a spanyol bajnokságban, és a legfiatalabb debütáns 1941 óta.

Ansu Fati a Real Betis ellen debütált, augusztus 25-én Forrás: NurPhoto/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

„Nagyon magabiztos, jól látja meg a területeket, jó egy-egy ellen. Azt hiszem, ő a legfiatalabb játékos, aki valaha debütált nálam, nagy hasznára lehet a csapatnak" – mondta róla Valverde.

„Egész életemben emlékezni fogok erre a napra. Minden fiúnak ez az álma a La Masián, beállni a Camp Nouban, egy öltözőben lenni a világ legjobbjaival" – írta a meccs után Fati, akinek a szülei sem nagyon bírtak magukkal.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

GRÀCIES A TOTS !! El dia d'ahir el recordaré tota la meva vida. El somni de qualsevol noi de la Masia: debutar al Camp Nou .. Compartir vestidor amb els millors jugadors del món va ser una experiència inoblidable. Només tinc paraules d'agraïment cap a ells per la seva excel·lent acollida. Res d'això hagués estat possible sense la meva família. Sense el seu suport diari i incondicional. Gràcies igualment a la Masia, la millor escola de futbol del món. Als meus companys i entrenadors que m'han ensenyat valors que sempre m'acompanyaran. Em comprometo a continuar amb humilitat, treball i els peus a terra. Visca el Barça !! —————————————- GRACIAS A TODOS !! El día de ayer lo recordaré toda mi vida. El sueño de cualquier chico de la Masía: debutar en el Camp Nou.. Compartir vestuario con los mejores jugadores del mundo fue una experiencia inolvidable. Sólo tengo palabras de agradecimiento hacia ellos por su excelente acogida. Nada de esto hubiera sido posible sin mi familia. Sin su apoyo diario e incondicional. Gracias igualmente a la Masía,la mejor escuela de fútbol del mundo. A mis compañeros y entrenadores que me han enseñado valores que siempre me acompañaran. Me comprometo a seguir con humildad, trabajo y los pies en el suelo. Visca el Barça !! ———————————- THANKS TO EVERYONE !! Yesterday I will remember all my life. The dream of any boy in the Masía: debut at the Camp Nou .. Sharing costumes with the best players in the world was an unforgettable experience. I only have words of thanks to them for their excellent reception. Nothing of this would have been possible without my family. Without their daily and unconditional support. Thanks also to the Masía, the best soccer school in the world. To my colleagues and coaches who have taught me values that will always accompany me. I promise to continue with humility, work and feet on the ground. Visca el Barça !!

Ansu Fati (@ansufati) által megosztott bejegyzés,

„Amikor mondta, hogy az edző behívta a nagyokhoz, elsírtam magam, ahogy a feleségem is. Amikor be is állhatott, szinte a fellegekben jártunk. Bármi történik, én már boldogan halok meg, a fiam szerepelt a Barcelonában" – mondta Fati apuka.

Olaj volt még a tűzre Messi képe a meccs után, ahogy a fiatal tehetséget öleli, mint amikor Messit ölelte Ronaldinho első gólja után 2005-ben. „A jelen és a jövő" – írta a képhez a Barcelona.

A családban egyébként nem Ansu az egyetlen focista, a 21 éves Brahima szintén a Barca játékosa, ő a Calahorra csapatában van kölcsönben, az öccse pedig a La Masián tanul, egy bizonyos Thiago Messi (Lionel fia) csapattársaként.

A japán Messi

Ma már elképzelhetetlennek tűnhet, de 2013-ban Ansu Fati góljainak jó részéhez a japán Takefusa Kubo adta a gólpasszokat a Barcelona utánpótlásmeccsein. Ebben az idényben a Mallorca és a Barcelona összecsapásain futhatnak össze, a jövőben pedig jó eséllyel egy El Clásicón.

A két játékos együtt indult el a siker felé vezető úton, de évek múlva a legnagyobb riválisok lehetnek.

Takefusa Kubo hatalmas tehetségként robbant be a nemzetközi futballba, nem véletlenül aggatták rá a japán Messi becenevet. Több európai tornán is részt vett gyerekként, sokszor lett a rendezvények MVP-je, többek között 2009-ben, az FC Barcelona Soccer Camp tornán is, nyolc évesen. 2010-ben bekerült az FC Barcelona School csapatba, majd 2011 nyarán kapott meghívást a La Masiára.

Takefusa Kubo tíz évesen érkezett Barcelonába, négy évet töltött a klub akadémiáján.

Az U11-es csapatban kezdett, 30 meccsen 74 góllal lett gólkirály,

fokozatosan haladt felfele a ranglétrán, majd 2015-ben mennie kellett, miután a FIFA vizsgálatot indított a Barcelona ellen a fiatal játékosok igazolásával kapcsolatban.

Takefusa Kubo a japán válogatottal ott volt a nyári Copa Américán, már négyszeres válogatottként Forrás: AFP/Miguel Schincariol

Emlékezhetünk, hogy a Barcelona az U18-as játékosokkal kapcsolatos rendelkezéseket szegte meg több esetben is. A klub elnöke, Josep Maria Bartomeu többször is lobbizott a szabályozás ellen, szerinte ugyanis érthetetlen, hogy

miért kaphat minden fiatal sportoló ösztöndíjat, kivéve a labdarúgásban.

A Barca végül kétéves eltiltást kapott az átigazolásoktól, többek között amerikai, kameruni, két holland, venezuelai, két francia és három koreai játékost kellett elküldeniük Kubo mellett, akit hiába vártak vissza, ő Madridba igazolt.

A barcelonai affér után Kubo Japánban az FC Tokyo utánpótlásához került, később szerepelt a felnőttek között és japán felnőtt-válogatott lett a még most is csak 18 éves játékos. 2016-ban tért vissza Japánba, 15 évesen már a felnőttekkel készült. A japán élvonalban 15 évesen, öt hónaposan és egy naposan debütált, ezzel természetesen rekorder. 2017 áprilisában ő lett a J.League legfiatalabb gólszerzője is, 15 évesen és tíz hónaposan. Kubo fél szezont a Yokohama F. Marinosnál töltött kölcsönben, 2019-től pedig rendszeres kezdő volt a Tokyóban. A Barcelona joggal reménykedett, hogy sikerül majd visszaszerezni a középpályást, de

a Real Madrid kétmillió euróért megszerezte, és a hírek szerint évi egymillió eurós fizetésért, hat évre szerződtette a japánt.

Takefusa Kubo a Real Madrid mezében a Bayern München elleni felkészülési meccsen Forrás: NurPhoto/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Attól függetlenül, hogy Kubo nem közvetlenül került a Barcelonától a legnagyobb riválishoz, akár vereségként is felfoghatják sokan a japán madridi igazolását. Kubo gyerekként ment el Barcelonától, mára viszont felnőtt válogatott, aki a Copa Américára meghívott csapatban is szerepelt 2019 nyarán.

Takefusa Kubo szeptember elsején mutatkozott be a La Ligában a Mallorca játékosaként Forrás: NurPhoto/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

2019 júniusában jelentette be szerződtetését a Real Madrid, eredetileg az U19-esek közé regisztrálták, de a nyári felkészülési meccseken rendre szerepet kapott Zinedine Zidane-tól. A Real végül augusztus 22-én kölcsönadta az idény végéig a Mallorcának, Kubo pedig a Valencia ellen csereként be is mutatkozhatott a Valencia elleni vereség alkalmával.

Azt természetesen nem tudjuk, mennyi lehetőséget kap majd a két fiatal, de érdemes lesz szemmel tartani őket, hiszen könnyen lehet, hogy évek múlva már róluk fog szólni egy-egy El Clásico.