Vágólapra másolva!
Az UEFA díjátadóján Virgil Van Dijk, a Liverpool FC középső védője lett az év játékosa a két ötszörös aranylabdást, Lionel Messit és Cristiano Ronaldót megelőzve. A 193 centis holland óriás győzelme Luka Modric tavalyi diadala után egy újabb egyértelmű üzenet: itt a vége a Messi-Ronaldo korszaknak. 

Tavaly augusztusban az UEFA Luka Modricot, a Real Madrid focistáját választotta az év játékosának. A horvát középpályásnak elképesztő szezonja volt, ugyanis csapatával megnyerte a Bajnokok Ligáját, míg a horvát válogatottal a döntőig menetelt az oroszországi világbajnokságon.

Modric győzelme után felerősödtek a hangok, hogy most aztán vége lehet Cristiano Ronaldo és Lionel Messi uralkodásának,

ugyanis 2008-tól kezdve csak a portugál és az argentin támadó tudta elhódítani a France Football Aranylabdáját.

Modric tíz év után megtörte a Ronaldo-Messi-átkot Forrás: Anadolu Agency/Burak Akbulut

Az UEFA elismerése után Modric a FIFA-díjátadóján is megkapta a legjobbnak járó elismerést, év végén pedig a France Football díjátadóján – ahol Ronaldo és Messi sem jelent meg – megnyerte az Aranylabdát. Ha a dolgok alakulását nézzük, akkor joggal lehet déjá vu érzésünk Van Dijk szezonjával kapcsolatban.

Az mindenesetre sokatmondó, hogy a legtöbb brit fogadóirodánál a holland óriási végső győzelme hozza a legkisebb profitot.

A William Hill fogadóirodánál Van Dijk győzelmével lehet a legkevesebb pénzt nyerni Forrás: sports.williamhill.com

„Ez egy hosszú út volt, nem vagyok olyan játékos, aki 18 évesen kiemelkedett volna, minden lépcsőfokért keményen megdolgoztam"

– mondta a holland válogatott csapatkapitánya, aki holland apa és suriname-i anya gyermekeként 1991. július 8-án született.

Van Dijk az év védője és az év játékosa díjjal az UEFA rendezvényén Forrás: AFP/Valery Hache

Virgil Van Dijk Bredában nőtt fel, és a Willem II akadémiáján kezdett focizni. 16 évesen hirtelen nőtt 18 centit, így a mozgása esetlen volt, ezért nem nagyon számoltak vele a Willem II-nél. Nem mellesleg

úgy járt edzeni, hogy négyeurós órabérért mosogatott egy étteremben, majd amikor lejárt a műszakja, Bredában vonatra pattant és Tillburg felé vette az irányt.

Van Dijknak mindig volt mit csinálnia, ugyanis a szülei tinédzser korában elváltak, így a munka mellett sokszor az öccsére és a húgára is vigyáznia kellett, ez pedig gyakran elvett a focira szánt idejéből, így elterjedt róla, hogy rossz a hozzáállása. Jan van Loon, aki a Willem II utánpótlásáért felelt, az utolsó pillanatban harcolta ki, hogy ne tegyék ki Van Dijkot a csapatból. A 193 centis óriásnak azonban nincsenek szép emlékei a tilburgi csapatról, ugyanis sosem mutatkozhatott be a felnőttek között.

Van Dijk (középen) Groningenből indult, akárcsak Arjen Robben és Luis Suárez Forrás: ANP/AFP/Jan Kanning

„Éppen csak betöltötte a tizenhetet, amikor átvettem a Willem II irányítását 2009 februárjában. A kiesés ellen küzdöttünk, és nem kell ecsetelnem, az miféle futballt kívánt.

– mondta a Willem II korábbi edzője, Fons Groenendijk a The Telegraph-nak.

Tilburgban sosem kapott lehetőséget, mások azonban láttak benne fantáziát. Henk Weldmate, a Groningen igazgatója – aki jelenleg az Ajax játékosmegfigyelőjeként dolgozik - kiszúrta magának, és 2010 nyarán ingyen megszerezte. A bemutatkozásra így is csaknem egy évet kellett várnia, de az első kezdőként lejátszott meccse örökre emlékezetes marad: előbb egy suta mozdulattal gólpasszt adott az ADO Den Haag csatárának a kulcsfontosságú Európa-liga indulásért vívott meccsen. Majd a második félidőben egy szerencsés szabadrúgásgóllal egyenlített, majd fennragadt egy támadásnál, és ha már ott volt, lőtt egy gólt ziccerből, melyet a klub korábbi játékosa, Arjen Robben is a lelátón ünnepelt.

„Amikor láttam őt játszani, nem volt kérdés, hogy helye lesz a csapatban. Erős karakter volt, aki nagyon jól passzolt, de időnként nemtörődöm módon játszott.

A Willem II-nél egyszerűen nem látták a benne rejlő potenciált. Hiába játszott éveken át az utánpótlásukban, nem kapta meg a kellő megbecsülést. De nem csak ők nem vették észre, az Ajax, a PSV, a Feyenoord sem ismerte fel a képességeit elég korán" - mondta Van Dijkról Robert Maaskant, a Groningen akkori edzője.

Az álomszerű kezdés azonban hamarosan rémálommá vált, ugyanis a 20 éves Van Dijkot folyamatos sérülések hátráltatták.

Az orvosok először a lábát vizsgálták, azonban később kiderült, hogy hashártyagyulladást és vesemérgezést kapott, ezért be kellett feküdnie a kórházba.

„Életemben először nem a futball volt a legfontosabb, hanem az, hogy felépüljek. Feküdtem az ágyon és mindenhonnan csövek lógtak ki belőlem. A testem teljesen össze volt törve. Édesanyámmal imádkoztunk és a lehetséges forgatókönyveket vettük számba.

- emlékezett vissza Van Dijk, aki azóta minden falatra odafigyel. Betegsége alatt édesanyja, Helen Groningenbe költözött hozzá, Virgil pedig a szülei válása után már amúgy is elidegenedett az apjától, azért viseli csak a keresztnevét a mezén.

Van Dijk az Ajax elleni rangadón Forrás: ANP/AFP/Olaf Kraak

Van Dijk a visszatérése után alapember lett Groningenben, be is ajánlották az Ajaxhoz, azonban Marc Overmars sportigazgató inkább Utrecht védőjét, Mike van der Hoorn szerződtette 3,8 millió euróért. Azt túlzás lenne állítani, hogy Overmars az évszázad baklövését követte el – pláne azok után, hogy az Ajax idén nyáron csak Frenkie De Jong és Matthijs de Ligt eladásából több mint 140 milliót kaszált -, de vicces, hogy

Van der Hoorn azóta az angol másodosztályban szereplő Swansea játékosa, míg Van Dijk BL-győztes lett a Liverpoollal, és jelen pillanatban az Aranylabda legfőbb várományosa.

A holland védőt 2013 nyarán álomfizetéssel csábította az angol másodosztályban szereplő Brighton & Hove Albion és az Ajax is, ő azonban inkább a skót Celtic együtteséhez igazolt, amely a mai piaci viszonyokat elnézve nevetségesen alacsony 3 millió eurót fizetett érte.

„Vezéreket kerestünk, olyan játékosokat, akik tudnak kommunikálni. Többször is megnéztük személyesen. Nagyon fontos egy játékosnál, hogy miként kommunikál a pályán. Ezt egy háromperces videóból nem lehet látni.

- mondta róla John Park, a Celtic játékosmegfigyelői hálózatnának vezetője.

A Celtic játékosaként már a Bajnokok Ligája légkörébe is belekóstolhatott Forrás: DPPI/Richard Lee

Első skóciai szezonjában Van Dijk 47 meccset játszott, és bajnok lett a Celtic csapatával, Louis Van Gaal holland szövetségi kapitány azonban nem vitte ki a 2014-es brazíliai világbajnokságra, ahol bronzérmet nyertek a hollandok. Az akkor 23 éves védő azonban nem hibáztatta Van Gaalt, amikor kihagyta a keretből. Saját bevallása szerint még nem tartott azon a szinten, hogy stabil ember legyen a holland válogatottban – amelyben 2015. október 10-én mutatkozott be egy Kazahsztán elleni Eb-selejtezőn.

Két Skóciában eltöltött év után Van Dijk újabb szintet lépett, a Premier League felé vette az irányt, 24 évesen ahhoz a Southamptonhoz igazolt, amelyet sokan a Liverpool fiókcsapataként jellemeznek. A Ronald Koeman vezette Szentek 13 millió fontot fizettek a hollandért, akinek a Tottenhamhez távozó Toby Alderweireldet kellett pótolnia.

„Virgil úgy passzolt a Southamptonhoz, akár egy kesztyű a kézre.

Tökéletesen illeszkedett a csapat stílusához, szinte idő sem kellett neki a beilleszkedéshez. Sokat segített, hogy akkor több holland játékosunk volt és Ronald volt a menedzserünk. A szurkolókat magával ragadta, a társak imádták, és úgy érzem, ő is imádott itt futballozni. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a játékosunk volt. Az volt a vágya, hogy a Bajnokok Ligájában is bizonyíthasson, a Liverpoollal ezt is elérhette, ezért akart elmenni" – mondta Ross Wilson, a Southampton sportigazgatója, aki remek üzletet csinált Van Dijkkal, ugyanis a Celticnek keveset ajánló Arsenal elől happolta el a holland óriást.

Két és fél évvel később pedig 75 millió fontért adtak el a Liverpoolnak, ezzel pedig a világ legdrágább védője lett (ezt a napokban Harry Maguire megdöntötte, ugyanis a Manchester United 87 millió eurót fizetett az angol válogatott hátvédért).

Az átigazolásra sokan felkapták a fejüket, hiszen a világ legdrágább játékosai nem a Southamptontól érkeznek, Van Dijk azonban gyorsan rácáfolt a kétkedőkre.

2018 január 1-én hivatalosan is Virgil van Dijk lett a világ legdrágább védője Forrás: Liverpool FC/Twitter

Érkezése óta gyökeresen megváltozott a Liverpool védelme, amely az előző szezonban már a legkevesebb gólt kapta a Premier League-ben, a holland pedig a játékostársak szavazatai alapján megnyerte az év játékosa díjat.

- mondta Van Dijk, aki John Terry után a második védő a Premier League-ben, aki kiérdemelte ezt az elismerést a díj 1974-es megalapítása óta.

A Premier League előző szezonjában Van Dijk lett az év játékosa és az év csapatába is bekerült Forrás: Twitter

A 193 centis védőben minden megvan, amiről egy edző álmodik. Erős, olvassa a játékot, gyors, elegáns, és egyáltalán nem tartozik a durva játékosok közé. Ráadásul felállított egy egyedülálló rekordot, amit könnyen lehet, hogy soha senki nem fog megdönteni.

2018 márciusa és 2019 augusztusa között 65 meccset hozott le úgy, hogy senki sem tudta kicselezni.

Idén májusig szinte minden futballszakértő Lionel Messit tartotta a France Football Aranylabda legnagyobb esélyesének. Az FC Barcelona támadója elképesztő szezont zárt. 50 mérkőzésen 51 gólt szerzett, mellette pedig kiosztott 22 gólpasszt. Messi 36 találattal gólkirály lett a La Ligában, 12 góljával pedig a góllövőlista élén zárt a Bajnokok Ligájában. Mellette bajnoki címet nyert, és pályafutása során már hatodszor hódította el az európai Aranycipőt.

Azonban jött a liverpooli Bajnokok Ligája-kudarc, amikor a Barca az elődöntő első meccsén háromgólos előnyt szerzett, a visszavágón azonban simán kikapott 4-0-ra, Messi pedig észrevehetetlen volt.

Messi hatodik aranylabdájára óriási hatással lehet a liverpooli kudarc Forrás: Joan Monfort/Photosport

A Barca végül a Király-kupa döntőjét is elvesztette a Valencia ellen, így hiába a bajnoki cím, a szurkolók csalódásként élték meg a szezont, akárcsak Lionel Messi.

„Óriási pofont kaptunk az Anfielden.

Nemcsak engem, hanem az egész öltözőt mélyen érintette. Elnézést kell kérnünk a szurkolóinktól, amiért nem jutottunk be a Bajnokok Ligája döntőjébe - nyilatkozta Lionel Messi, akit nem érdekel az Aranycipő, mert a mai napig nem tette túl magát azon, hogy a Barcelona háromgólos előnyről esett ki az Anfielden a BL-elődöntőben.

- tette hozzá az ötszörös aranylabdás, aki a nyári Copa Américán is leszerepelt az argentin válogatottal, és csak egy gólt lőtt, azt is tizenegyesből.

A megnyert Bajnokok Ligája-döntő után az UEFA Van Dijkot választotta a meccs emberének, ekkor már elkezdték pedzegetni, hogy akár az Aranylabdát is megnyerheti, ugyanis olyan években, amikor nincs vébé vagy Európa-bajnokság, a BL-győzelem számít igazán.

– mondta Van Dijk a BL-döntő után.

Persze megeshet, hogy a Barcelonával bajnok, gólkirály és európai aranycipős Messi lesz a befutó, de a tavalyi események tükrében nem lenne meglepő, ha Modrichoz hasonlóan a holland óriás is több szavazatot kapna az európai újságíróktól, mint Lionel Messi. Az UEFA díjátadóján már megtörtént, ott utcahosszal, 98 ponttal előzte meg az argentin klasszist, míg a harmadik Cristiano Ronaldóra 231 pontot vert rá.

Nem a legnagyobb sztár, de Virgil Van Dijk a Liverpool legfontosabb játékosa Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Marvin Ibo Guengoer

Van Dijk fantasztikus szezont zárt, ennél többet senki nem tehet az Aranylabdáért. Azonban, ha mégsem ő nyerne, egész biztosan az elsők között fog gratulálni a győztesnek, szerényen, ahogy azt egész pályafutása alatt tette.

Majd amikor hetek múlva összefutnak a pályán, minden bizonnyal elválasztja a labdától. Bárki is legyen az.