Vágólapra másolva!
Csütörtök este hat órától Monacóban rendezik a Bajnokok Ligája 2019/20-as szezonjának csoportsorsolását. Az idei szezon legnagyobb esélyese a címvédő Liverpool, de a remekül igazoló Barcelona, a Pep Guardiola vezette Manchester City, vagy a Cristiano Ronaldót a soraiban tudó Juventus is elhódíthatja a trófeát. A sztárcsapatok mellett három magyar válogatott focistáért is szurkolhatunk a csoportkörben: a 18 éves Szoboszlai Dominik a Salzburg, Gulácsi Péter és Willi Orbán pedig a Lipcse színeiben bizonyíthat a legrangosabb európai kupasorozatban.

A Bajnokok Ligája csoportkör a sztárcsapatok számára nem több egy laza bemelegítésnél. Persze, olykor akad egy-két halálcsoport – erről a címvédő Liverpool játékosai is tudnának mesélni, hiszen tavaly ősszel egy hajszálon múlt a kiesésük a PSG-t és a Napolit is felvonultató négyesben -, de általában a topligák sztárcsapatainak nem jelent gondot a csoportból való továbbjutás.

Hogy miért van ez így? Mert a négy topliga (angol, spanyol, német, olasz) 2018-tól kezdve négy-négy fix helyet kapott a Bajnokok Ligája főtábláján, ami azt jelenti, hogy még tovább nyílik az olló a kis- és nagycsapatok között. A BL mindig is elitklub volt, és egyre inkább az is lesz. Ez viszont azzal is jár, hogy a nyolcad- vagy negyeddöntők során tényleg a világ legjobbjait láthatjuk egymás ellen, valós tét és teher mellett.

Régen minden jobb volt

A Bajnokok Ligája 1992 nyarán rajtolt el először, akkor még csak a bajnokságok aranyérmeseivel. Csoportokba csak a legjobb nyolc között sorsolták a csapatokat. A korábbi szakaszban vaksorsolás után egyenes kieséses párharcokat vívtak. Ma már a Bajnokok Ligája egy valóságos elitklub, amelyben a legnagyobb futballhatalmak legjobb csapatai indulnak, és a végső győztes gyakran nem is a hazája bajnoka - például a Liverpool, amely úgy nyerte meg tavaly a BL-t, hogy a 2017/18-as szezonban a negyedik helyen végzett a Premier League-ben. Megkérdeztük az Origo olvasóit, hogy melyik lebonyolítási rendszert tartják jobbnak. Azt, amikor csak a bajnokcsapatok szerepelhettek a BL-ben, vagy a mostanit, amikor egy adott országot akár négy csapat is képviselhet. Az Origo olvasói elsöprő többséggel a régi rendszer mellett voksoltak. Több mint 5000 szavazatból csaknem 3700-an úgy vélekedtek, hogy az eredeti lebonyolítás sokkal jobb, mint ami napjainkban zajlik.
Az Origo olvasói szívesebben néznék a korábbi rendszerben a Bajnokok Ligáját Forrás: Origo

Az esélyesek

A Bajnokok Ligája idei szezonjának legnagyobb esélyese a címvédő Liverpool FC. A Mersey-parti klub a nyári átigazolási piacon nem robbantott bankot, viszont meg tudta tartani legnagyobb értékeit, ráadásul olyan válogatott futballisták is visszatértek a sérülésből, mint Joe Gomez vagy a több mint egy évet kihagyó Alex Oxlade-Chamberlain, így minden adva van ahhoz, hogy Jürgen Klopp csapata újra nagyot alkosson, és sorozatban harmadszor is BL-döntőbe jusson.

Virgil van Dijk a Liverpool védelmének vezére Forrás: NurPhoto/Giuseppe Maffia

Amíg Lionel Messi a pályán van, addig az FC Barcelona mindig az esélyesek között lesz. A katalán klub középpályája a holland szupertehetség Frenkie De Jonggal erősödött, míg a támadószekcióba érkezett a francia világbajnok Antoine Griezmann, aki az első hazai mérkőzésén azonnal duplázni tudott.

És persze ott van Neymar, aki a cikk megírása pillanatában még a Paris Saint-Germain játékosa, de spanyol és francia sajtóértesülések szerint bármikor visszatérhet Barcelonába.

Erre szeptember 2-ig van lehetősége, aznap zárul az átigazolási piac Spanyolországban. A Barca talán csak azért nem tartozik a Bajnokok Ligája legnagyobb esélyesei közé, mert a kispadon továbbra is az az Ernesto Valverde ül, aki a tavalyi és a tavalyelőtti szezonban is elkövette azt a bravúrt, hogy az első meccsen megszerzett háromgólos előnyről esett ki a csapatával az egyenes kieséses szakaszban – 2018-ban a Róma elleni negyeddöntőben, 2019-ban a Liverpool elleni elődöntőben.

Antoine Griezmann már megkezdte a gólgyártást Barcelonában Forrás: AFP/Josep Lago

A Juventus az olasz bajnokság kirakatcsapata, amely az utóbbi négy évben kétszer is döntőzött, azonban 2015-ben a Barcelona, 2017-ben pedig a Real Madrid ellen is elbukott. Tavaly nyáron azonban az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo Torinóba igazolt, és sokan úgy vélekedtek, ha most nem nyer BL-t a Juventus, akkor soha. A torinói klub simán tovább is ment a csoportjából, majd a nyolcaddöntőben kétgólos hátrányból fordított az Atlético elleni visszavágón – természetesen Ronaldo mesterhármasával. Sokan ekkor már a kocsit és a házat is feltették a Juve BL-diadalára, azonban az Ajax fiataljai megálljt parancsoltak a torinóiaknak. A Juventus csak erősödött a nyári időszakban. A kispadon már a támadófutballt favorizáló – a Chelsea-vel Európa-ligát nyerő – Maurizio Sarri ül, míg

Ronaldo mellé pedig olyan sztárok érkeztek, mint a holland Matthijs de Ligt, a walesi Aaron Ramsey, vagy a francia Adrien Rabiot.

Ha tavaly a Juventus volt a Bajnokok Ligája-trófea egyik legnagyobb esélyese, akkor ez idén sincs másként. A kérdés az, hogy a frissen kinevezett Sarri mihez kezd egy olyan bitang kerettel, amilyennel még 30 éves edzői pályafutása alatt soha nem volt dolga.

Ronaldo azért igazolt a Juventushoz, hogy hatodszor is BL-t nyerjen Forrás: NurPhoto/Loris Roselli

A Pep Guardiola vezette Manchester City az egyik legszebb és leggólerősebb focit játssza egész Európában. A katalán tréner Angliában már minden lehetséges trófeát megnyert a csapatával, a Bajnokok Ligájában azonban 2011 óta nem tudott döntőbe jutni, pedig Münchenben és Manchesterben is világsztárok álltak rendelkezésére. Guardiola csapata az előző szezonban is a sorozat egyik nagy esélyese volt – idén sem lesz másképp –, de a Tottenham elleni negyeddöntőben drámai körülmények között búcsúzott.

Guardiola az újságíróktól meg is kapta, hogy Messi nélkül képtelen BL-t nyerni, amire ő is csak bólogatni tudott.

Azonban lassan ideje lenne virítania valamit az ötszörös aranylabdás argentin nélkül, mert amióta átvette a City irányítását több mint 600 millió fontot költött játékosokra, mégsem került közelebb a Bajnokok Ligája-trófeához. Guardiola rendszeresen abba bukik bele, hogy nem hajlandó feladni a filozófiáját (ami a labdatartásra és a magasan feltolt védekezésen alapul), és rendre szétkontrázzák a csapatát a szezon legfontosabb meccsén. Ha idén ezen változtat, kilenc év után talán újra BL-döntőbe vezetheti csapatát.

Guardiola csapatát az előző szezonban a videobíró fosztotta meg a továbbjutástól Forrás: NurPhoto/Action Foto Sport

Szavazzon!

Melyik csapat nyeri a Bajnokok Ligája 2019/20-as szezonját?

Esélyesek, akikre nem fogadnánk

A Real Madrid Zinédine Zidane vezetésével a legutóbbi négy kiírásból hármat megnyert, azonban akkor még a csapatot erősítette Cristiano Ronaldo. Az ötszörös aranylabdás portugál távozása óta a madridi együttes árnyéka önmagának, és attól sem lett jobb, hogy Zidane a tízhónapos kényszerpihenője után újra átvette a csapat irányítását. Ronaldót az előző szezonban sem sikerült pótolni, és úgy tűnik, idén sem érkezett hasonló kaliberű játékos a Real Madridba.

Igaz, 100 millió euróért szerződtették a Chelsea belga támadóját, Eden Hazard-t, de valljuk be őszintén, ő azért egy polccal lejjebb van, mint CR7.

Hazard mellett nyáron még érkezett Éder Militao, Ferland Mendy, Rodrygo és Luka Jovic, azonban a Real Madrid a La Liga nyitófordulójában a Courtois - Odriozola, Varane, Ramos, Marcelo - Modric, Casemiro, Kroos - Bale, Benzema, Vinicius Junior kezdővel állt fel a Celta elleni első bajnokijára, márpedig ez mutatja, hogy Zidane korántsem bízik az új igazolásokban. És az igazat megvallva, ez a csapat korántsem tűnik esélyesnek a végső győzelemre.

Eden Hazard jókora túlsúllyal érkezett vissza a nyári szabadságról Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Firo/Sebastian El-Saqqa

A Paris Saint-Germain az utóbbi években irdatlan összegeket költött játékosokra, mégsem tudott még csak a közelébe sem kerülni a Bajnokok Ligája-trófeának. Ez azután sem változott, hogy 2017 nyarán 222 millió euróért kivásárolták Neymart a barcelonai szerződéséből. A brazil klasszisnak az elmúlt két szezont összevetve remek mutatói vannak (58 meccsen 51 gól és 29 gólpassz), azonban rengeteget volt sérült, nem mellesleg egy rakás balhéja volt kezdve azzal, hogy már első héten összeveszett a klublegenda Edinson Cavanival, hogy ki végezze el a tizenegyeseket. Nincs annyi karakter, hogy Neymar minden párizsi botrányát felelevenítsük, de az egyik utolsó megmozdulása az volt, amikor a Rennes ellen elbukott kupadöntő után megütött egy magáról megfeledkezett szurkolót, majd a nyári átigazolási időszak kezdete előtt kijelentette, hogy távozni szeretne. Párizsban nem is nagyon erősítettek, szinte az egész nyár egy hosszúra nyúló szappanopera volt – ami még most is tart – Neymar eligazolásáról.

A spanyol és a francia sajtó minden percben új verzióval áll elő arról, hogy Neymar éppen hová és mennyiért igazol.

A PSG jól szeretne kijönni az üzletből, azonban a Barcelona és a Real Madrid nem szeretne bankot robbantani a sérülékeny botrányhős miatt, így könnyen lehet, hogy Neymarnak Párizsban kell maradnia, ahol a szurkolók az első bajnoki fordulóban egy kifeszített transzparensen prostituáltnak titulálták. Nyáron távozott Gianluigi Buffon, Adrien Rabiot és Dani Alves is, a helyükre azonban érdemi pótlás nem érkezett. A Paris Saint-Germain akkor sem tudott BL-t nyerni, amikor minden rendben volt, és világklasszis játékosok tömkelege erősítette a csapatot. Egy ilyen botrányos nyár után futballcsoda lenne, ha jövő májusban felérnének Európa csúcsára.

Neymar távozásával Mbappé, Cavani és Di Maria lesznek a gólfelelősök Forrás: NurPhoto/Mehdi Taamallah

A német rekordbajnok Bayern Münchent sosem lehet leírni, de idén talán erős kijelentés lenne végső győzelemre esélyesnek nevezni. A bajor klubtól nyáron távozott a két korszakos szélső, Franck Ribéry és Arjen Robben – utóbbi visszavonult –, a helyükre azonban nem érkeztek világklasszis futballisták, mert az Intertől kölcsönkapott Ivan Perisiciet vétek lenne egy lapon emlegetni a két legendával.

A védelembe jött két francia világbajnok, Lucas Hernández és Benjamin Pavard, míg játékmesternek érkezett a Barcelonában kegyvesztett Philippe Coutinho.

Ha a neveket nézzük, rendben van a Bayern München, de a tavaly nyáron kinevezett Niko Kovac az előző szezonban már bizonyította, hogy túl nagy rá a müncheni bőrkabát. Csapatával ugyan Bundesligát és Német Kupát nyert – ami ezzel a garnitúrával alapelvárás –, a Bajnokok Ligájában azonban sansztalanul esett ki a Liverpool elleni nyolcaddöntős párharcban. Egy német csapat bármikor tehet csodát, de idén reálisabb, hogy a Bayern München már az egyenes kieséses szakasz elején búcsúzni fog a BL-től.

Coutinho a Schalke elleni bajnokin debütált a Bayern Münchenben Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Anke Waelischmiller/Sven Simon

Szavazzon!

Nyerhet a BL-t a Real, PSG, Bayern hármas egyike?

Akik meglepetést okozhatnak

A franciáktól érdemes odafigyelni az Olympique Lyonra, amely az Ajaxhoz hasonló játékospolitikát folytat. Idén nyáron eladták a klub egyik legértékesebb támadóját, Nabil Fekírt, Tanguy Ndombélé 65 millió euróért a Tottenhamhez került, míg Ferland Mendyért 48 millió eurót fizetett a Real Madrid. Ennek ellenére az OL kirobbanó formában kezdte a bajnokságot, és simán továbbjuthat az egyenes kieséses szakaszba, ha nem kerül halálcsoportba.

A holland válogatott Memphis Depay a Lyon legnagyobb sztárja Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Az olasz Internazionale José Mourinho 2010-es távozása óta lekerült az európai futballtérképről, nyáron azonban leült a kispadra a Juventus és a Chelsea korábbi sikeredzője, Antonio Conte.

A korábbi szövetségi kapitánnyal az első bajnoki mérkőzésén fölényes győzelmet aratott az Inter, amely olyan sztárfocistákat igazolt, mint az uruguayi Diego Godín vagy a belga Romelu Lukaku.

Ráadásul Milánóban kötött ki a Manchesterben kegyvesztett Alexis Sánchez is, aki komoly erősítés lehet, ha a másféléves mélyrepülése után ismét elkezd focizni.

Romelu Lukaku góllal mutatkozott be az Interben Forrás: NurPhoto/Giuseppe Cottini/NurPhoto/Giuseppe Cottini

A holland Ajax Amsterdam csapata az előző szezon legnagyobb meglepetése volt. Erik ten Hag együttese tavaly a csoportban már oda-vissza lefocizta a Bayern Münchent, majd az egyenes kiesés szakaszban kiejtette a Real Madridot, a Juventust, végül a Tottenham elleni elődöntőben egy perc választotta el a madridi fináléról.

Az amszterdami csoda után tudható volt, hogy a legjobb játékosokra lecsapnak majd Európa top csapatai.

De Ligt a Juventushoz került, De Jong pedig már a Barca középpályáját erősíti. Donny Van de Beek egyelőre maradt, de szeptember 2-ig változhat, különösen akkor, ha a Real Madrid nem tudja megszerezni Paul Pogbát, ugyanis a holland középpályás Zidane B-terve.

A marokkói Hakim Ziyech és a tavalyi gólkirály Dusan Tadic is maradt az Ajaxban Forrás: AFP/Olaf Kraak

Ha a meggyengült Ajax az idei szezonban meg tudná ismételni a tavalyi szereplését, az elképesztő csoda lenne. Azonban ha valahol, akkor Amszterdamban bármikor képesek előhúzni egy-két új tehetséget a semmiből, úgyhogy korai lenne leírni a hollandokat.

Szavazzon!

Okozhat-e meglepetést a Lyon, Inter, Ajax hármas egyike?

Magyarok, akikre érdemes odafigyelni

A Szoboszlai Dominikot a soraiban tudó Salzburg – amely sorozatban hatodszorra nyerte meg hazája bajnokságát - egy évvel ezelőtt elődöntős volt az Európa-ligában, tavaly pedig nyolcaddöntős volt. A magyar válogatott középpályás a Napoli ellen mutatkozott be az európai kupaporondon, és azonnal gólpasszt adott az olasz sztárcsapat ellen. Szoboszlai azóta alapember Salzburgban, nyáron pedig olyan sztárcsapatok érdeklődtek iránta, mint a Juventus, Arsenal, Borussia Dortmund, vagy az FC Barcelona. Az osztrák klub azonban nem akarta eladni legnagyobb értékét, mert egy sikeres BL- szerepléssel akár a duplájára is növelheti Szoboszlai amúgy sem alacsony árát, ami állítólag már most is meghaladja a 30 millió eurót.

Hamarosan Szoboszlai Dominik lehet a legdrágább magyar focista Forrás: Red Bull Salzburg/Twitter

A magyar válogatott Gulácsi Pétert és Willi Orbánt foglalkoztató Lipcse – amely egyébként a Salzburg testvércsapata, csak a Bajnokok Ligája szabálya szerint nem használhatja a Red Bull márkajelzést – az előző szezonban a harmadik helyen végzett a Bundesligában, Gulácsit pedig a szezon legjobbjának választották. Nyáron leült a kispadra az egyik legjobb német edzőnek tartott Julian Nagelsmann, aki két győzelemmel kezdett új csapatával. A Bundesliga első két fordulójában Gulácsi és Orbán is végig a pályán volt, utóbbi ráadásul évek óta a csapat kapitánya, így nem túl nagy vállalás kijelenteni, hogy a két magyar válogatott játéksora kulcsszerep hárulhat a Bajnokok Ligája-meccseken is.

Gulácsi Péter és Willi Orbán alapemberek a lipcsei csapatban Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann/Sven Simon

Szavazzon!

Melyik "magyaros" csapat juthat tovább a csoportkörből?

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a sorsolás előtt nyilvánosságra hozta a kiemeléseket

Első kalap: Liverpool (angol, címvédő), Chelsea (angol, Európa-liga-győztes), FC Barcelona (spanyol), Manchester City (angol), Juventus (olasz), Bayern München (német), Paris Saint-German (francia), Zenit Szentpétervár (orosz).

Második kalap: Real Madrid (spanyol), Atlético Madrid (spanyol), Borussia Dortmund (német), SSC Napoli, Sahtar Doneck (ukrán), Tottenham Hotspur (angol), Benfica (portugál) Ajax Amsterdam (holland)

Harmadik kalap: Olympique Lyon (francia), Bayer Leverkulsen (német), Salzburg (osztrák), Olympiakosz (görög), Valencia (spanyol), Club Brugge (belga), Internazionale (olasz), Dinamo Zagreb (horvát)

Negyedik kalap: Lokomotiv Moszkva (orosz), Genk (belga), Galatasaray (török), Leipzig (német), Slavia Praha (cseh), Crvena zvezda (szerb), Atalanta (olasz), Lille (francia)

Az orosz és az ukrán csapatok politikai okok miatt nem kerülhetnek egy csoportba, akárcsak az azonos országból érkező csapatok.

A Bajnokok Ligája csoportbeosztását csütörtök este hat órától Monacóban sorsolják.