Vágólapra másolva!
Könnyen elképzelhető, hogy a 2018-19-es szezonban Európa-liga-elődöntőt játszó Eintracht Frankfurt az idei kiírásban a főtáblára sem jut fel. Ugyanez a sors várhat az angol Wolverhamptonra, vagy az olasz Torinóra, amely kettős győzelemmel ütötte ki korábban a Debrecent. A playoffban ugyanis topligás csapatokat sorsoltak össze.

Ha rápillantunk a labdarúgó Európa-liga idei playoff-párosításaira, a nem bajnoki ágon azonnal szembetűnő két párosítás.

  • Torino FC (olasz)–Wolverhampton Wanderers (angol)
  • Strasbourg (francia)–Eintracht Frankfurt (német)

Bravó, UEFA - mondják most teljes joggal Angliában, Németországban, Franciaországban és Olaszországban.

Sikerült ugyanis addig kavarni a golyókat, amíg ezek a párok kialakultak.

(Az ötödik topligás csapat, a spanyol Espanyol megúszta, nekik az ukrán Zorja Luganszk jutott.)

Az öt topligás csapat eddig gyakorlatilag végigszáguldott a selejtezőn, letarolva azokat az ellenfeleket, akikkel találkozott. Erről nekünk is közeli élményünk van, mert a Torino a selejtező második fordulójában 7-1-es összesítéssel ment tovább a Debrecen ellen. A topligás csapatok iszonyatos fölényéről egy korábbi cikkben így írtunk.

Nem mindenki boldogtalan ugyanakkor ettől a párosítástól. Az, hogy az olasz, az angol, a francia és a német klubfutball képviselőiből kettő biztosan nem lesz ott a legjobb 48 között, kissé enyhíti a topligák hatalmas erőfölényét.

Egyre többen hangoztatják azt a véleményt, hogy ezeknek a bajnokságoknak a hetedik helyezettjeit már nem szabadna beengedni az Európa-ligába.

(Ne feledjük, hogy Anglia, Spanyolország, Németország és Olaszország eleve 4-4 csapatot indíthat a Bajnokok Ligájában, tehát az ottani 32-es főtábla felét ezek az együttesek foglalják el.)

Az már más kérdés, hogy ezekenek a csapatoknak mennyire fontos az Európa-liga-szereplés. Bár, ha abból indulunk ki, hogy ennek a sorozatnak a győztese a következő évben a BL-ben indulhat, akár az is lehetne.