Történelmi lehetőség előtt a Fradi - de a Suduva is

Crvena Zvezda v Suduva: UEFA Champions League Qualifying Rounds July UEFA Champions League Crvena Zvezda 2018 Suduva
BELGRADE, SERBIA - JULY 24: El Fardou Ben Nabouhane (31) of Crvena Zvezda in action during UEFA Champions League 2nd Qualifying Round first leg match between Crvena Zvezda and Suduva in Belgrade, Serbia on July 24, 2018. Milos Miskov / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A Suduva finoman szólva sem topcsapat, de folyamatosan lép egyre előrébb a litván bajnokcsapat és a nemzetközi porondon is. A Maccabit oda-vissza verte, és megnehezítette a szerb bajnok dolgát is. Most ők is ugyanolyan történelmi lehetőség előtt állnak, mint a Ferencváros.

Litván csapat értékelhető (nem selejtezős) eredményt legutóbb az UEFA Kupa 2008-09-es kiírásában tudott felmutatni.

Akkor a Kaunas az 1. fordulóban - amely az akkori csoportkör előszobája volt - az olasz Sampdoriával akadt össze és 7-1-es összesített vereséggel búcsúzott.

A Ferencváros Európa-liga-ellenfele viszonylag fiatal csapat, első trófeáját 2006-ban nyerte, az első bajnoki címét 2016-ban ünnepelhette.

A Suduva csapatát 1968-ban alapították a mai Litvánia területén, pontosabban Marijampolé városában. A Suduva az ország egyik legrégebbi olyan sportcsapata, amely a mai napig működik. A szovjet időszakban a csapat neve folyamatosan változott, Suduva néven 1968 óta létezik, ekkor alapították meg hivatalosan is a focicsapatot. A szovjet éra legnagyobb sikere egy harmadik helyezés volt a helyi bajnokságban és egy kupadöntős szereplés.

A Szovjetunió felbomlása után a balti ligában szerepelt a Suduva 1990-ben, majd egy évvel később a litván bajnokságba is benevezett, de

mindkét kiírásban az utolsó lett.

Később a csapat a másod- és a harmadosztályban szerepelt, de folyamatosan pénzügyi gondokkal küzdött, a megszűnés is fenyegette, de 2000-ben első lett a harmadosztályban, majd a következő évben újabb bajnoki cím következett.

2002-ben már az első osztályban szerepelt a Suduva, és bejutott a kupadöntőbe is,

és története során első alkalommal indulhatott az UEFA Kupában, az új befektetőknek köszönhetően pedig pénzügyileg is stabil lett a klub. A félprofi csapat rögtön európai sikerrel kezdett, a norvég Brann együttesét kettős győzelemmel ejtette ki a Suduva, a Celtic már nagy falatnak bizonyult, a skótok 10-1-gyel mentek tovább.

Egy Club Brugge elleni selejtező még 2006-ból Forrás: AFP/Eric Lalmand

2005 és 2012 között négy harmadik és két második helyet szerzett a csapat a litván bajnokságban, kétszer pedig a kupát is megnyerte.

2017-ben először nyerte meg az ALygát a Suduva, majd 2018-ban megvédte bajnoki címét.

A 2006-07-es idénytől kezdve 2014-ig folyamatosan indulhatott az UEFA Kupa vagy az Európa-liga selejtezőiben, és mindig el is jutott a második körig, de ott mindig elvérzett.

2016-ban a Midtjylland ejtette ki az első körben a Suduvát, egy évvel később pedig már az El playoffjában szerepelhetett a litván csapat, kiejtette a Soligorsk és a Liepaja csapatát is, majd meglepetésre a svájci Siont is, úgy, hogy hazai pályán 3-0-ra nyert a Suduva, Svájcban pedig 1-1-es döntetlent ért el. A playoffban a régi ismerős, bolgár Ludogorec 2-0-lal ejtette ki a litvánokat.

2018-ban először indulhatott a Bajnokok Ligája selejtezőjében, ki is ütötte a ciprusi APOEL-t 3-2-vel, majd a szerb Crvena zvezda egy ötössel búcsúztatta a litván bajnokot. Az Európa-ligában a lett Jurmala elleni sikert követően a Celtic állta útját a csoportkörös szereplésnek, a playoffban 3-1-es összesítéssel diadalmaskodott a skót óriás.

A mostani selejtezőket szintén a BL-ben kezdte a Suduva, és szintén a Crvena zvezda volt az ellenfél, de ezúttal már az első körben. A hazai 0-0 után csak 2-1-re tudott nyerni Belgrádban a szerb csapat. Az Európa-ligában a San Marinó-i Tre Pennét 10-0-lal ejtette ki a Suduva, majd a harmadik körben jött a Maccabi Tel Aviv elleni kettős (2-1-es) győzelem, így története során harmadik alkalommal futhat neki az Európa-liga playoffjának a Suduva a Ferencváros ellen.

A Crvena zvezda alig bírt a sötétmezes Suduvával Forrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Milos Miskov

A Maccabi elleni visszavágón nem állt hadilábon a szerencsével sem a litván csapat. Főleg az ellenfél kapuja előtt volt velük Fortuna, védekezésben viszont nagyon szervezett volt a Suduva, hatalmas természetességgel hárítottak minden izraeli helyzetet, vagy éppen a kapufa volt a hazaiakkal, kétszer is.

A visszavágó összefoglalója:

A transfermarkt szerint Suduva kerete alig ér többet ötmillió eurónál, ebből pedig egyedül a brazil Renan elviszi az ötödét. A brazil támadó csak július végén érkezett Litvániába, és csak a Maccabi elleni visszavágón állt be csereként. A csapat gerincét horvát és bosnyák légiósok alkotják, de vannak szlovák és osztrák légiósok is a Suduvában.

A litván bajnokság tavaszi-őszi rendszerű a kemény tél miatt, így Litvániában a Suduva már 18 bajnokin túl van, 15 győzelem, három vereség a mérlege, és a második helyen áll a Zalgiris Vilnius mögött, amely egy meccsel többet játszott, és egy ponttal vezet. A Vilniust egyébként a Budapest Honvéd búcsúztatta az El selejtezőjében.

A bajnokságban Tosaint Antony Ricketts szerezte a csapat legtöbb gólját, de ő azóta már az MLS-ben szereplő Vancouver játékosa. A Maccabi elleni második meccsen eredményes Mihret Topcagic nyáron érkezett a csapathoz az osztrák élvonalból.

A Suduva edzője az 54 éves kazah Vladimir Cheburin, aki 2016 óta vezeti a csapatot, és két bajnoki címet szerzett.

A Ferencváros idegenben kezdi majd a párharcot, augusztus 22-én lesz az első meccs, egy héttel később a visszavágó a Groupama Arénában. A párharc győztese ősszel az Európa-liga csoportkörében szerepelhet.