Társoldalunk:

Először lesz angol házidöntő az Európai Szuperkupában

2019.08.14. 08:00

Az Európai Szuperkupa történetében szerdán az isztambuli mérkőzés lesz az első, amelyen két angol csapat küzd meg egymással: a Bajnokok Ligája-győztes Liverpool (1977, 2001, 2005) negyedszer, az Európa-ligában címvédő Chelsea (1998) pedig másodszor hódíthatja el a trófeát.

A két csapat ellentétes előjelekkel várja az összecsapást, ugyanis amíg a Vörösök rendkívül sima, 4-1-es győzelemmel rajtoltak a Premier League-ben a Norwich City ellen, addig a Kékek négygólos vereséget szenvedtek a Manchester United vendégeként. A londoni csapat új vezetőedzője, Frank Lampard a PL-ben több fiatalnak adott lehetőséget, együtteséből hiányzott a rutin, így könnyen elképzelhető, hogy ezúttal szerepet kapnak tapasztaltabb játékosok, mint Willian, Olivier Giroud vagy Christian Pulisic. Lampard számára különösen fontos lenne a trófea elhódítása, mivel játékosként kétszer már alulmaradt a döntőben.

Frank Lampard játékosként nem tudta elhódítani az Európai Szuperkupát, most edzőként próbálkozhatForrás: AFP/Ozan Kose

Ezt a kupát nagyon meg szeretné nyerni a klub. Készen kell állnunk. Egy döntőben mindig ki lehet kapni, mert ott olyan minőségű ellenfelek vannak, mint a Liverpool. De a legfontosabb, hogy úgy jöjjünk le a pályáról, hogy mindent megtettünk" - mondta Lampard, aki 2012-ben a BL-, 2013-ban pedig az El-győztes csapat tagjaként lett ezüstérmes. A tréner helyzetét nem könnyítette, hogy klubja az európai szövetség (UEFA) büntetése miatt nyáron nem igazolhatott új játékost. Kollégája, Jürgen Klopp magabiztosan várhatja a találkozót, egyetlen problémája, hogy a bajnoki rajton megsérült brazil sztárkapusa, Alisson, akit így a spanyol Adrián San Miguel helyettesít majd.A találkozó azért is különleges lesz, mert férfi európai kupameccsen először vezet meccset női bíró, a francia Stéphanie Frappart, aki júliusban a női vb döntőjén fújta a sípot.

Férfi európai kupameccsen először vezet meccset női bíró, a francia Stéphanie Frappart személyébenForrás: Sputnik/Mikhail Kireev

A Szuperkupa 44 kiírásából a Bajnokok Ligája - illetve korábban a Bajnokcsapatok Európa Kupája - papírforma szerint erősebb győztesei "csak" 24-t nyertek meg, tehát hiába ők a rangosabb sorozat címvédői, az Európa-liga - valamint régebben a Kupagyőztesek Európa Kupája és az UEFA Kupa - aktuális legjobbjai rendre méltó ellenfélnek bizonyultak.