Vágólapra másolva!
Szerdán este a Bajnokok Ligája-győztes Liverpool FC 1-1-es rendes játékidőt követően a hosszabbításban 2-2-es döntetlent játszott az Európa-liga-győztes Chelsea FC csapata ellen, majd tizenegyespárbajban diadalmaskodott az Isztambulban rendezett Európai Szuperkupa-mérkőzésen, így a Mersey-parti csapat története során negyedszer hódította el a trófeát. 

A két csapat ellentétes előjelekkel várta az összecsapást, ugyanis amíg a Vörösök rendkívül sima, 4-1-es győzelemmel rajtoltak a Premier League-ben a Norwich ellen, addig a Kékek 4-0-s vereséget szenvedtek a Manchester United vendégeként.

Frank Lampard csapatának három nap alatt két szuperrangadót kellett játszania Forrás: AFP/Ozan Kose

Frank Lampard számára különösen fontos volt a trófea elhódítása, mivel a Chelsea játékosaként kétszer már alulmaradt a Szuperkupa-döntőben. Kollégája, Jürgen Klopp magabiztosan várhatta a találkozót, egyetlen problémája, hogy a bajnoki rajton megsérült brazil sztárkapusa, Alisson, akit így a spanyol Adrián helyettesített.

A találkozó azért is különleges volt, mert a francia Stéphanie Frappart személyében – aki júliusban a női világbajnokság döntőjét vezette – először bíztak női játékvezetőre férfi európai kupadöntőt.

Stephanie Frappart játékvezető és a két csapatkapitány, Jordan Henderson és César Azpilicueta Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Sebnem Coskun

A Liverpool kezdte jobban a meccset, és az ötödik percben kis híján tizenegyeshez jutott. A szenegáli Sadio Mané – aki az előző szezon társgólkirálya lett a Premier League-ben – akrobatikus mozdulattal kapura fordult, de a bevetődő Andreas Christensen kezében elakadt a labda. Azonban a francia játékvezető büntető helyett szögletet ítélt.

Tíz perc múlva már ziccere is volt a Poolnak.

A jobbszélen elfutó Mohamed Szalah kapott remek ütemű kiugratást, betört a tizenhatoson belülre, majd hét méterről megcélozta a jobb alsó sarkot, azonban Kepa Arrizabalaga leért a lövésre, és bravúrral hárított. Az ellentámadásból az Európa-liga gólkirálya, Olivier Giroud került helyzetbe, de a francia világbajnok 14 méterről jócskán mellé lőtt.

A 22. percben majdnem megszerezte a vezetést a Chelsea.

Giroud lekészített labdájával Pedro Rodríguez tört be a tizenhatoson belülre, majd éles szögből, hét méterről bődületesen nagy felső lécet lőtt.

A világ- és Európa-bajnok spanyol támadó kis híján beállította a holland Arie Haan Szuperkupa-rekordját, aki három fináléban is eredményes volt. Pedro 2009-ben a Sahtar Doneck, 2015-ben pedig a Sevilla ellen szerzett győztes gólt, mindkét meccsen a hosszabbítás 115. percében még a Barcelona játékosaként.

A 32. percben két spanyol volt az angol házidöntő főszereplője.

Pedro bolondította meg a néhány bokacsellel a liverpooli védelmet, majd tökéletes ütemben tálalt a ziccerben kilépő Mateo Kovacic elé, azonban a kapujából kivetődő Adrián lehalászta a labdát a Chelsea középpályásának lábáról.

Négy perccel később a Chelsea teljesen megérdemelten megszerezte a vezetést.

A Borussia Dortmundtól érkező Christian Pulisic átadása után Giroud került ziccerbe, majd hét méterről a bal alsó sarokba belsőzött.

A 40. percben úgy tűnt, Pulisic megszerzi első gólját a Chelsea-ben. Az amerikai támadó kapott remek indítást a bal oldalon, Matip és Gomez szorításában megcsinált két befele cselt, majd 15 méterről visszahúzta a labdát a jobb alsó sarokban. A gyönyörű gólt azonban némi ütemkéséssel les miatt érvénytelenítette a játékvezető – jogosan.

A második félidőt azonnal góllal kezdte a Liverpool.

A brazil Fabinho betett egy labdát a védelem mögé honfitársának, a szünetben beálló Roberto Firminónak, ő azonnal továbbpasszolt a jobbján érkező Manénak, akinek már csak az üres kapuba kellett passzolnia.

A Chelsea mintha az öltözőben maradt volna a szünetben, a Liverpool pedig legalább két sebességgel feljebb kapcsolt. A gól után a Mersey-partiak teljesen átvették az irányítást, az 50. percben majdnem megfordították a meccset, de Jordan Henderson megpattanó lövését Kepa bravúrral védeni tudta. A folytatásban is a Liverpool akarta érvényesült, de idővel elfogyott a lendület és a helyzetek is elmaradtak.

A 75. percben Kepa megmutatta miért ő a világ legdrágább kapusa.

Egy szöglet után Szalah elé került a labda, aki 12 méterről megcélozta a bal alsó sarkot, a spanyol válogatott kapus óriási bravúrral védett, majd a kipattanóra érkező Virgil Van Dijk közeli próbálkozását parádés reflexmozdulattal szintén kiütötte.

A 83. percben újabb lesgólt lőtt a Chelsea.

Jorginho indítása után a 20 éves Mason Mount került helyzetbe, 13 méterről elemi erővel kilőtte a bal alsó sarkot, de a játékvezető les miatt érvénytelenítette a találatot.

Az utolsó percekben a Liverpool még próbált kezdeményezni, de nem vállalt kockázatot, így jöhetett a hosszabbítás.

Amit a második félidőhöz hasonlóan ismét góllal nyitott a Liverpool.

Firmino kapott indítást a bal oldalon, az alapvonalról visszajátszott a mélységből érkező Manénak, aki 13 méterről a bal felső sarokba lőtt.

A 98. percben a Liverpool kapusa, Adrián lett a főszereplő. Előbb spárgázva védte Tammy Abraham közeli ziccerét, majd egy perccel később fél ütemet késve kivetődött a Chelsea támadójára, aki tökéletes ütemben dobta magát.

Stéphanie Frappart befújta a büntetőt, pedig Adrián még a kezét is visszahúzta.

A videobíró sem győzte meg a francia játékvezetőt, így jöhetett a tizenegyes, amit Jorginho higgadtan a bal alsó sarokba passzolt.

A 104. percben Abraham ismét hős lehetett volna, de Pedro jobbról belőtt labdáját három méterről a kapu mellé pörgette.

A fordulás után a Chelsea állt közelebb a győzelemhez.

A 113. percben Mason Mount 16 méteres lövését Adrián védte bravúrral, majd egy perccel később Pedro távoli lövése kerülte el néhány centivel a kapu bal oldalát.

A kimaradt Chelsea-ziccerek után mindkét csapat visszavett a tempóból, a hajrában már nem voltak helyzetek, így jöhetett a tizenegyespárbaj.

  • A Liverpool kezdett. Firmino a jobb alsó sarokba lőtt (1-0), míg Jorginho szintén a kapu jobb oldalába lőtt (1-1).
  • A második körben a brazil Fabinho a bal alsó sarokba gurított (2-1), Ross Barkley pedig félmagasan a kapu bal oldalába bombázott (2-2).
  • A harmadik liverpooli tizenegyest a BL-döntőben is eredményes Divock Origi lőtte, Kepa eltalálta az irányt, de a kezei között bepattant a labda a kapu jobb oldalába (3-2). Mason Mount, a Chelsea játékosa kőkeményen bombázott a jobb felső sarokba (3-3).
  • A negyedik körben a liverpooli Trent Alexander-Arnold a jobb alsóba lőtt, Kepa ismét érezte az irányt, bele is ért a labdába, de nem tudott védeni (4-3). A londoniaknál Emerson Palmieri érkezett és a kapu közepébe lőtt a balra vetődő Adrián helyére (4-4).
  • Az utolsó körben Mohamed Szalah érkezett, aki higgadtan a jobb alsó sarokba lőtt, míg a Chelsea-nél a 21 éves Tammy Abraham érkezett, de középre tartó gurítását Adrián lábbal hárította.

A Liverpool ezzel megnyerte fennállása negyedik Szuperkupa-trófeáját, míg Frank Lampard a második tétmérkőzését is elvesztette a Chelsea vezetőedzőjeként.

Európai Szuperkupa
Liverpool FC (angol) – Chelsea FC (angol) 2-2 (0-1, 1-1, 2-2) - tizenegyesekkel: 5-4
Isztambul, Besiktas Park
Játékvezető: Stéphanie Frappart (francia)
Liverpool: Adrian – Gomez, Matip, Van Dijk, Robertson (Alexander-Arnold, 91.) – Fabinho, Henderson, Milner (Wijnaldum, 64.) – Oxlade-Chamberlain (Firmino, 46.), Szalah, Mané (Origi, 103.). Vezetőedző: Jürgen Klopp
Chelsea: Arrizabalaga – Azpilicueta, Christensen (Tomori, 85.), Zouma, Emerson – Jorginho, Kanté, Kovacic (Barkley, 101.) – Pedro, Giroud (Abraham, 74.), Pulisic (Mount, 74.). Vezetőedző: Frank Lampard
Gólszerzők: Mané (48., 95.), ill. Giroud (36.), Jorginho (101. - 11-esből)
Sárga lap: Henderson (85.), Alexander-Arnold (107.), ill. Azpilicueta (79.), Jorginho (100.)