Vágólapra másolva!
Szerdán reggel a MOL Fehérvár FC elindult az Európa-liga 2. selejtezőkörének visszavágójára Vaduzba, és délelőtt, nagyjából 11 óra körül meg is érkezett a német Friedrichschafeni repülőtérre, ahonnan busszal indult tovább a liechtensteini fővárosba. Az utazás előtt Juhász Rolanddal, utána Pátkai Mátével latolgattuk az esélyeket.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Vadúzból.

A Liszt Ferenc repülőtéren szerdán reggel akár egy barátságos Budapest Honvéd-Fehérvár meccset is le lehetett volna játszani, a két csapat játékosai ugyanis ellepték a terminált. Ilyesmiről azonban nem volt szó, a klubok az Európa-liga selejtezőinek idegenbeli visszavágójára indultak:

a kispestiek a román Craiova, Marko Nikolics együttese pedig a Vaduz otthonába.

A régi ismerősök persze váltottak egymással néhány szót, a két ukrán, Ivan Petrjak és a XIX. kerületiek ígéretes nyári szerzeménye, Vladiszlav Kulacs jókedvűen beszélgettek indulás előtt.

Ellenfelek, de nem ellenségek: a két ukrán légiós, Ivan Pterjak (b) és Vladiszlav Kulacs Forrás: Origo

A fehérvári focicsapat a párharc első meccsén minimális előnyt szerzett a Pancho Arénában, ami viszont fontos lehet a továbbjutás szempontjából, hogy nem kapott gólt. A csapat kapitánya, Juhász Roland többek között erről is beszélt.

ez az, ami motiválja a csapatot. A Vaduztól ugyanazt az agresszív játékot várom, mint az első meccsen, de nem hiszem, hogy nekünk rohannának az elején. Bízom a taktikánkban, és azokban, amiket az elmúlt héten gyakoroltunk. Vagyunk olyan jó csapat, hogy mi irányítsunk, ettől függetlenül persze nem bízhatjuk el magunkat."

Juhász az Origo kérdésére azt is elárulta, milyen területen kell a leginkább feljavulnia a Fehérvárnak az első meccshez képest. „A helyzetek kialakításában mindenképpen, és azok kihasználásában is.

Többet várok a csapattól és meggyőzőbb játékot.

Múlt csütörtökön szinte csak pontrúgásokból veszélyeztettünk, jó lenne ezen most változtatni. A szervezett védekezés ugyanúgy kulcsfontosságú lesz, mint az első meccsen, bár szerencsére akkor is jól szoktunk gazdálkodni a lehetőségeinkkel, amikor nincs sok belőlük - ezt az előző szezon európai kupameccsein rendre bizonyítottuk."

Juhász Roland és a MOL Fehérvár megérkezett Vaduzba Forrás: molfehervarfc.hu (Székelyhidi Balázs)

A 36 éves hátvéd egyébként pályafutása harmadik találkozójára készül liechtensteni rivális ellen; 68. válogatott meccsét a miniállam csapata ellen vívta 2011. novemberében, amelyet 5-0-ra nyert meg az akkor még Egervári Sándor irányította válogatott. Ezt követte hét és fél év után a múltheti, 1-0-s győzelem.

Kielemeztük a múltheti találkozót, élesebbnek érzem most a csapatot, új játékrendszert is gyakoroltunk, jöttek olyan játékosok a nyáron, főleg szélsők, akikkel bővült a támadásaink lehetősége. Fontos lenne a siker, már csak azért is, mert hétvégén indul a bajnokság, nem mindegy, milyen eredménnyel készülhetünk majd a rajtra."

A fehérváriak válogatott középpályása, Pátkai Máté is tudja, min kell leginkább változtatnia csapatának az odavágóhoz képest. "Mindenképpen gólt szeretnénk lőni, nem azért jöttünk Liechtensteinbe, hogy kihúzzuk 1-0-al. Ebből a szempontból talán jobb is, hogy csak egygólos az előnyünk, így biztosan nem alszunk majd bele a mérkőzésbe.

Az első találkozóhoz képest viszont sebességben javulnunk kell,

múlthéten néha körülményesen, lassan hoztuk fel a labdákat és építgettük a támadásokat, annál biztosan gyorsabban kell majd játszanunk.

Az összeállítás? Nagyjából már tudom, hogy fogunk felállni, de erről had ne áruljak el többet.

Ha Pátkai tudja, akkor alighanem Marko Nikolics is, a szerb szakember azonban nem az a fajta, aki előre kijátszaná a lapjait. Így vélhetően a szerda esti sajtótájékoztatón sem árulja majd el a kezdőtizenegyet, amelyen természetesen az Origo is ott lesz, és minden apró részletről beszámol!