A Fradi volt kapusa óriási gondban a csapat máltai meccse előtt

- Horizontal
Malta goalkeeper Justin Haber celebrates with his teammates (from L) Petar Pullicino, Orosco Anonam and Stephen Wellman the score against Croatia at the end of their qualifing football match for the German 2006 World Cup at the Ta Qali stadium in Valletta, 07 September 2005. The match ended 1-1. AFP PHOTO / PACO SERINELLI (Photo by PACO SERINELLI / AFP)
Vágólapra másolva!
A Ferencváros labdarúgócsapata kétgólos előny birtokában kezdheti keddi visszavágóját a Bajnokok Ligája-selejtező második fordulójában a máltai Valletta FC otthonában, de a 3-1-es előny tudatában sem lesz feltétlenül könnyű dolga Szergej Rebrov csapatának. Kezdés 20.00-kor, az Origo és a Duna TV is élőben közvetít.

Munkatársunk helyszíni jelentése Vallettából.

A 25-szörös máltai bajnok Valletta FC egy idényben még sosem nyert két párharcot az európai kupaporondon, azaz egyszer sem jutott el a selejtező harmadik fordulójáig, de a Ferencváros sem járt 15 éve hasonló magasságokban, ezért lenne nagy dolog a továbbjutás.

Meg persze azért, mert a továbbjutóra biztosan két további kör vár az európai porondon, amelyből ha egyet megnyer, akkor az El-ben, ha mindkettőt, akkor a BL-ben lesz főtáblás.

A Ferencváros játékosai a reggeli után egy rövid sétát tettek Vallettában, majd a kinti forróságból gyorsan visszatértek a szálloda kellemes hűvösébe.

A séta után gyerekek kértek közös fotót a focistákkal Forrás: Origo

A játékosokra különleges feladat vár, hiszen egy műfüves pályán kell majd kivívniuk a továbbjutást, ráadásul egy olyan pályán, amelynek csak egy lelátója van. Ilyen létesítményekkel inkább az edzőtáborokban találkoznak a játékosok, ráadásul a hétfő esti edzésen komoly szél is volt a pályán.

A máltai újságok is foglalkoznak a kedd esti meccsel, a Times Malta a címlapon is hozza az összecsapást, majd egy hosszabb írást is közöl a hatoldalas sportrovat végén a meccsről.

Egy rövid hír a címlapon Forrás: Origo

A máltai kollégák Darren Abdilla szavait idézik, aki szerint ki kell javítani az első meccs hibáit, és akkor a továbbjutásra is lehet esély.

Cikk az esti meccsről Forrás: Origo

A Ferencváros szállodájában találkoztunk a Fradi korábbi kapusával, a máltai Justin Haberrel, aki beugrott köszönni korábbi csapatához, és ivott egy kávét a vezetőkkel, miközben üdvözölt mindnekit Máltán.

Miközben Haberrel beszélgettünk, odaköszönt a Valletta eltiltott csapatkapitánya, Steve Borg is, aki az első meccsen piros lapot kapott. Pár szót váltottak máltai nyelven, majd folytathattuk a beszélgetést az egykori fradistával.

Justin Haber (középen) váltott pár szót Kubatov Gáborékkal Forrás: Origo

A 38 éves Haber 2009 és 2011 között volt a Ferencváros kapusa, legutóbb pedig azzal keltett feltűnést, hogy csapatával, a Gzirával kiejtették az Európa-liga selejtezőjében a horvát Hajduk Split csapatát, méghozzá úgy, hogy Máltán 2-0-ra nyert a Hajduk, Splitben pedig 3-1-re a Gzira, úgy, hogy a második félidőben lőtt három gólt.

Tizenegyest is védtem az első meccsen, igaz a kipattanóból gól született, a második gólt pedig az utolsó percben szerezték, de ez már a múlt" – kezdte a korábbi Fradi-kapus, aki a vezetőknek elmondta, kicsit féltékeny a mostani játékosokra, hogy ilyen szép stadionban, komoly meccseken léphetnek pályára.

„Máltán mindenki nagyon szereti a focit, a Centenary Stadion biztosan megtelik majd a Fradi elleni meccsre. Azért is játszik majd itt a két csapat, mert a Nemzeti Stadionban újra kell füvesíteni a pályát. Egyébként Máltán a Vallettának van az egyik legjobb szurkolótábora, biztosan sokan kimennek majd."

Természetesen nem kerülhettük meg a kérdést, kinek fog szurkolni kedd este?
Ha a Valletta mondjuk olyan, mint Magyarországon az Újpest, akkor a szülővárosom, Floriana csapata a Ferencváros. Így alapvetően soha nem szurkolnék a Vallettának, de nálam Málta mindenek felett áll, de közben óriási Fradi-szurkoló vagyok. Inkább nem mondok semmit.

Kint lesz majd a meccsen?
Este edzésünk lesz, csütörtökön nekünk is meccsünk lesz az Európa-ligában, minden bizonnyal a tévében nézem majd a mecset.

Szokot még Magyarországra járni?
Sok barátom van Magyarországon. A legtöbb korábbi csapattársammal ma is tartom a kapcsolatot, sőt szurkolókkal is és viszonylag sokszor megyek Budapestre. Tengerbiológusnak tanultam, van, hogy a környéken van dolgom, és akkor ha tehetem megállok Budapesten is, találkozni a régi barátokkal és enni egy jó gulyást.

Pontosan tehát mivel is foglalkozik?
Hét évet tanultam, hogy biológus lehessek, elvégeztem a master szakot, van phd-m is. Rákokkal, tonhallal, tengeri keszeggel foglalkozom, a tengergazdálkodásban utazom, jó lenne, ha a tenger gyümölcseivel Magyarországon is sikert tudnánk elérni.

Justin Haber (1-es mezben) nem tudja eldönteni, kinek szurkoljon kedd este Vallettában Forrás: AFP/Paco Serinelli

Annak ellenére, hogy még játszom, a focihoz nem értek, ha akarná sem tudnék öt játékost mondani mondjuk a Manchester United csapatából. Edző biztos nem lesz belőlem.

Meddig folytatja még a pályafutását?
Most 38 éves vagyok, de még mindig őrülten szeretek edzeni. Kikapni viszont annál kevésbé. Ameddig élvezem, és néha nyerünk is, addig folytatni fogom. Az egyik példaképem 43 évesen vonult vissza...

A Ferencváros továbbjutása esetén a grúz FK Saburtalo vagy a horvát Dinamo Zagreb együttesével találkozik a BL-selejtező harmadik fordulójában. Az első meccset a horvátok nyerték idegenben 2-0-ra. Amennyiben a magyar bajnok alulmarad a Vallettával szemben, úgy az Európa-liga selejtezőjének harmadik körében az andorrai FC Santa Coloma és a kazah FC Asztana párharcának továbbjutójával találkozik, az első találkozó gól nélküli döntetlennel zárult Andorrában.

A Valletta FC-Ferencváros mérkőzés kedden 20 órakor kezdődik Ta' Qaliban. A párharc kimenetelétől függetlenül az FTC nem lép pályára a magyar élvonal hétvégi, első fordulójában, mert a Debrecen elleni mérkőzést a klub kérésére elhalasztották.

Borítókép: Justin Haber a máltai válogatottban, 2015-ben