Vágólapra másolva!
A Ferencváros a máltai Valletta ellen továbbjutott a Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójába, ahol a Dinamo Zagreb lesz az ellenfele. Lássuk, mit kell tudni a horvát csapatról.

Az 1945-ben alapított Dinamo Zagreb a horvát labdarúgás legsikeresebb csapata, amely négy jugoszláv és húsz horvát bajnoki címet nyert 74 éves fennállása során.
A zágrábi csapatot, akár a horvát Ajaxnak is nevezhetnénk, ugyanis legendás az utánpótlásműhelye, ahonnan rendre világsztár futballisták kerülnek ki.

Elég, ha csak megemlítjük, hogy a 2018-as vb-ezüstérmes horvát válogatottból Andrej Kramaric, Mateo Kovacic, Mario Mandcukic és az aranylabdás Luka Modric is a Dinamóból indultak.

Korábban Luka Modric is játszott a Fradi következő ellenfelénél Forrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Sebnem Coskun

A Dinamo Zagreb erejét mutatja, hogy a 2018/19-es szezont 25 pont előnnyel nyerte meg a HNK Rijeka előtt. A 36 fordulós bajnokságban 29 meccset megnyert, ötször döntetlent játszott, míg csak kétszer kapott ki.

Fanatikusok a Dinamo Zagreb szurkolói Forrás: NurPhoto/Pedro Fiuza/NurPhoto/Pedro Fiuza

A Dinamo Zagreb július 13-án kezdte az idei szezont. Először 1-0-ra legyőzte a Rijekát a horvát Szuperkupa-döntőben, majd az első bajnoki fordulóban háromgólos győzelmet aratott a Lokomotiv Zagreb fölött.

A Dinamo Zagreb játékoskeretének értéke 76 millió euró.

A csapat legértékesebb játékosa a spanyol U21-es Európa-bajnok Dani Olmo, akit 15 millió euróra taksálnak, és júniusban gólt szerzett a németek elleni Eb-döntőben. A terrassai születésű támadó az FC Barcelonában nevelkedett, majd 2014-ben érkezett Zágrábba. Az előző szezonban 44 meccsen 12 gólt szerzett, és kiosztott 9 gólpasszt is. Rajta kívül a szerb Komnen Andricra érdemes odafigyelni, aki 14 találattal a góllövőlista negyedik helyén végzett a horvát bajnokságban.

A Dinamo Zagreb a horvát bajnokság alapítása óta még sosem esett ki az első osztályból - akárcsak a Hajduk Split, Osijek és a Rijeka.
A zágrábi csapat legnagyobb eredménye az európai kupaporondon, hogy a 1967-ben a Leeds Unitedot legyőzve megnyerte a Vásárvárosok kupáját.

Nenad Bjelica, a Dinamo Zagreb edzője Forrás: NurPhoto/Foto Olimpik

A csapat vezetőedzője a 2018 májusában kinevezett Nenad Bjelica, aki első szezonjában bajnoki címet nyert, és bevezette a csapatot a horvát kupa döntőjébe, amit végül elvesztett a Rijeka ellen. A 47 éves szakember korábban Ausztriában dolgozott. A Karten csapatánál kezdte pályafutását, majd az FC Lustenaut irányította. Megfordult a Wolfsberger AC-nál, majd az Austria Wiennél is.