Vágólapra másolva!
A Ferencváros megérkezett Máltára, ahol a Valletta FC elleni lép pályára kedd este a Bajnokok Ligája második selejtezőkörének visszavágóján. Az első meccset a Fradi nyerte 3-1-re a Groupama Arénában, ahol akár el is dőlhetett volna a mérkőzés, de könnyen 3-2-vel is érkezhettek volna a csapatok a szigetre, ha nincs Dibusz Dénes.

Kiküldött munkatársunk jelentése La Vallettából.

Hétfő reggel érkezett meg a Ferencváros csapata Ferihegyre, ahol hiába kerestük volna a brazil Isaelt, ő nem tartott a csapattal, miután a hétközi edzőmeccsen könnyebben megsérült. A brazil egyébként eddig egyetlen BL-selejtezőn sem lépett pályára ebben az idényben. A Ludogorec elleni két meccsen eltiltását töltötte, a Valletta elleni első meccsen pedig nem cserélte be Szergej Rebrov.

A távolban az Etna füstölög Forrás: Origo

A csapat kora délután érkezett meg a máltai fővárosba, útközben, a repülőről megcsodálhatta mindenki a füstölgő Etnát is, majd Szicíliától 81 kilométerre délre landolt a Fradi gépe, az Európai Unió legkisebb tagállamában.

A játékosok máltai földön Forrás: Origo

Talán a játékosokat is meglepte, de pár szurkoló fogadta a csapatot. Egy olaszul beszélő illető Davide Lanzafaméra várt nagyon, akivel közös képet készített, majd egy magyar mezt lobogtató, de nem magyar drukker is megérkezett, aki Lovrencsics Gergővel és Priskin Tamással íratta alá a címeres mezt.

Lovrencsics Gergő dedikál Forrás: Origo

Máltán alig több, mint 400 ezer ember él, ennek a többsége a főváros, La Valletta vonzáskörzetében. Július vége és augusztus eleje frekventált turisztikai időszaknak számít, nem csoda, hogy a városban nagyon sok a külföldi.

Málta amilyen kicsi, annyira sokszínű, ami annak is köszönhető, hogy a szigetcsoport gyakran cserélt „gazdát". Az első lakók Szicília felől érkeztek, majd a föníciaiak szállták meg a szigeteket, később pedig Karthágó, majd a Római Birodalom fennhatósága alá kerültek. A római uralom után jöttek a vandálok, a gótok, majd a Keletrómai Birodalom, majd 870 körül arabok foglalták el a szigetet. 200 évvel később szicíliai keresztények hódították meg a szigeteket, majd a törökök, Napóleon, és a britek próbálkoztak a sziget meghódításával több-kevesebb sikerrel.1814-ben a párizsi szerződés értelmében Málta hivatalosan is brit koronabirtok lett.

Brit telefonfülke a történelmi tájban Forrás: Origo

1933-ban az angolt és a máltait tették hivatalos nyelvvé, kizárva ezzel az olaszt, amely 800 éven keresztül a közigazgatás nyelve volt. 1964-ben az ország függetlenné vált Nagy-Britanniától, de a mai napig érezhető a britek hatása. Továbbra is baloldali a közlekedés, és a konnektorok sem a hagyományos, európai szabvány szerint működnek.

Ami az időjárást illeti, annyira nincs meleg, mint amennyire lehetne, a helyiek szerint egy hete még 36-37 volt, de most is 32-33 fokot mutatnak a hőmérők. Aki nem a tengerparton hűsöl, az vagy az épületeken belül van, vagy az utcán keresi az árnyékot. A szűk kis utcákban meglepően nagy a forróság, pláne, ha a tengeri szél sem lengedez, nem véletlen, hogy aki csak teheti, fagyit kanalazva sétálgat az utcán.

Minden fehér, minden kő Forrás: Origo

La Valletta központjában egyébként szinte semmi zöld felület nincsen, mindenhol régi épületek, és nagyon sok templom van. A sziget fő ásványkicse a fehér mészkő, nem is csoda, hogy minden épület ebből az anyagból készült. Aki pedig a szobrokat szereti, annak Máltán van a helye. Van itt szobra minden szentnek és fontosabb államférfinak.

És ami a meccset illeti, várhatóan kedden este, a mérkőzés időpontjában sem lesz hidegebb 25 foknál, ráadásul a meccset a Centenary Stadionban rendezik majd, a háromezres arénában pedig műfű van, így alulról is kapják majd a hőséget a játékosok, de persze senki sem a kifogásokat keresi.

A hétfő esti, meccs előtti sajtótájékoztatón a hazaiak mestere, Darren Abdilla elmondta, mindent meg fognak tenni a továbbjutás érdekében, és nem feltartott kezekkel fognak kiállni a Ferencváros ellen.

„Tanultunk az első meccsből. Nem mi vagyunk az esélyesek, de 90 perc alatt bármi megtörténhet" – mondta a máltai tréner.

Itt játszik kedd este a Ferencváros Forrás: Origo

„Nagyon nehéz meccsre számítok, mint már mondtam, ez a klubfutball legmagasabb szintje. Van egy kis előnyünk, de itt már nincsenek könnyű meccsek" – mondta Szergej Rebrov, aki beszélt arról is, a műfüves pálya miatt nem fog jelentősen változtatni a felálláson.

Edzés a máltai műfüvön Forrás: Origo

„Vasárnap is és hétfőn is műfüvön edzettünk. Pár apróságon kell változtatni, de a célunk ugyanaz, a továbbjutás. Az ellenfél az első meccsen kicsit meglepett, még agresszívabb játékot vártam tőlük, de biztos vagyok benne, hogy kedden mindent megtesznek majd ők is a továbbjutásért" – mondta Rebrov, aki az első meccsre visszatérve elmondta, boldogabb lenne egy 3-0-s előnnyel, de ez van, 3-1-ről kell folytatni.

Ez a teljes lelátórésznek nagyjából a fele Forrás: Origo

A csapat védője, Miha Blazic is elmondta, agresszívak a máltai csatárok, de fel vannak készülve mindenre. A műfűre kitérve elmondta, ő jobban szereti az igazit, de ez is csak fű, szerinte ennek nem lehet hatása a meccsre.

Máltán sok magyar dolgozik, építkezéseken, szállodákban, éttermekben, remélhetőleg sokan lesznek a meccsen is, ami 20.00 órakor kezdődik majd kedden.