Vágólapra másolva!
Wesley Moraes a Premier League-be újra feljutott Aston Villa nyári szerzeménye. A brazil csatárért 22 millió fontot fizetett a birminghami csapat. Eddig ebben semmi különleges nem lenne, de a brazil fiú hihetetlen életutat futott be, amíg eljutott a világ leggazdagabb és legizgalmasabb bajnokságáig. Wesley történetét a Guardian cikke alapján mutatjuk be.

Wesley Moraes Ferreira da Silva Juiz de Forában született, 1996-ban. Juiz de Fora egy kisváros, ami 200 kilométerre van Rio de Janeirótól. Moraes édesapja is focista volt, középpályásként szerepelt, komoly, profi játékos soha nem vált belőle, de Wesley sokat tanult tőle, annak ellenére, hogy mindössze 9 éves volt, amikor egy agydaganat következtében édesapja meghalt.

Moraes fiatalon futsalozni kezdett, majd 14 évesen az Itabuna játékosa lett, félprofiként szerepelt a baianói bajnokságban.

Hősünk mindössze 15 évesen apa lett, megszületett a fia, majd egy évvel később egy másik nőtől egy lánya is született. Wesley Moraes 16 évesen egy gyárban csavarokat válogatott, hogy el tudja tartani a családját,

de közben nem adta fel az álmát, hogy profi focista legyen.

Wesley Moraes nem adta fel Forrás: AFP/Valery Hache

Hat hónapot töltött az Atlético Madrid akadémiáján, három hónapot a Nancynál, de szerződést nem kapott, ahogy a francia másodosztályú Evian sem tartott rá igényt. Ha a fenti sok hendikep nem lenne elég, a történethez az is hozzátartozik, hogy Moraes egyik lába három centivel rövidebb, mint a másik.

„Így született, ilyen lábbal" – mondja Hans Coret, aki Paulo Nehmy, Wesley brazil ügynökének a kollégája. „Amikor Paulo először találkozott Wesley-vel, rögtön megmutatta a fiút a brazil válogatott korábbi orvosának. A doktor megvizsgálta, és azt mondta,nem lesz gond.

aki hasonló adottságokkal született."

2015-ben végül a szlovákiai AS Trencínnél látták meg a lehetőséget a brazil játékosban, 19 évesen tehát végre sikerült Európába igazolnia. A szlovákoknál összesen 22 meccsen játszott, ezeken nyolc gólt szerzett. A Bajnokok Ligája selejtezőjében duplázott a Steaua ellen, de a csapat így sem jutott a következő körbe.

Wesley (balra) eleinte rendere túlpörgött a meccseken Forrás: BELGA/AFP/Bruno Fahy

„Néha úgy tűnt, mintha sántikálna, miközben sétált a pályán, de nagyon gyors, különleges srác" – mondta róla Robert Rybnicek, a Trencín igazgatója.

A brazil nem maradt sokáig a szlovák élvonalban, 2016 januárjában lecsapott rá a belga Club Brugge, egymillió eurót fizettek érte. A klub orvosai attól tartottak, a sérülések nem kerülik majd el a 19 éves csatárt, de – ahogy Garrincha esetében is, akinek egyik lába hat centivel volt hosszabb, mint a másik, – a teste már rég megtanulta kompenzálni az esetleges egyensúlybéli problémákat. A pályán kívüli instabilitás talán veszélyesebb lehetett volna, mint ami a lábaiban van.

„Mindent tudtunk a játékosról" – mondta Dévy Rigaux, a Club Brugge csapatmenedzsere. „Természetesen alaposan feltérképeztük a játékost, mielőtt leigazoltuk.

és természetesen velünk is, alaposan kitértünk a játékos szociális kapcsolataira is. Egy nagyon jószívű fiút ismertünk meg benne, aki pontosan tudja, mik a legnagyobb értékek az életben, és mi kell ahhoz, hogy jobb futballista legyen belőle. Ha valaki ilyen fiatalon elveszíti az édesapját, majd ő maga is apa lesz, az komoly hatással van az emberre. A gyerekei Brazíliában maradtak, így nem volt könnyű neki. Lépésről lépésre kellett kialakítanunk a kapcsolatot vele, ami után már szívesen mesélt a családjáról is."

Moraes legszebb megmozdulásai:

Nem vitás, a futball mentette meg Wesley-t. Miután fiatalon többnyire futsalozott, Európába érkezett, és minden erejével azon volt, hogy szerződést kapjon. Hónapokat töltött az Atlético Madrid U17-es csapatánál, egy nemzetközi tornán gólokat is szerzett a csapat színeiben, de végül visszakerült Brazíliába, a futószalag mellé.

Wesley legszebb megmozdulásairól került egy videó a Trencín csapatához, a szlovákok pedig egyhónapos próbajátékra hívták. Wesley támadó középpályásként érkezett, de Szlovákiában 9-est faragtak belőle.

„Nem akart középcsatár lenni, a középpálya közepén akart szerepelni, de a tehetsége alapján csatárt kellett játszania" – mondja Rybnicek.

Wesley tehát hamarosan Belgiumba költözött, de nagyon sokat kellett tanulnia a pályán és azon kívül is, például, hogy mit és mennyit egyen, mennyit aludjon.

„Eleinte a szupermarketbe is elkísértük, hogy azt vegyük, amire szüksége van" – mondta Rigaux, aki szerint Wesley nagyon fogékony volt a tanácsaikra, de néha azért keményen kellett fogni a fiatal csatárt. A zöldfülű játékost gyakran kikezdték a védők, ugyanis könnyen felment nála a pumpa.

„Eleinte viszonylag sok lapot kapott Belgiumban, főleg azért, amiért nem tudott elég éretten viselkedni, ilyenkor elég keményen bántam vele.

Okosabban kellett viselkednie, változtatni a testbeszédén, mert a védő élvezi, ha látja, hogy irritálja a csatárt, és csak többször fogja provokálni. Ha megrúgnak, fogd vissza magad pár másodpercig, gondold át, és ne reagálj, de természetesen párszor még belesétált az ellenfelek csapdájába" – mondta Rigaux.

Wesley Moraes a Bajnokok Ligájában az Atlético Madriddal is öszefuthatott Forrás: BELGA/AFP/Bruno Fahy

Wesley-nek természetesen a játékban is kellett fejlődnie, főleg a fejelést kellett sokat gyakorolnia. A futsalnak köszönhetően technikailag nagyon képzett, a 191 centije mellé 93 kilo, fizikailag nagyon erős, és rendkívül gyors is.

„Tudjuk, hogy nem könnyű, ha valaki korán elveszíti az édesapját" – mondja a brazil Claudemir de Souza, aki Wesley szomszédja volt Belgiumban. „Az édesanyja mindig támogatta, volt nála Belgiumban, és biztosan Angliába is elmegy majd.

A fia Yan, és a lánya, Maria két különböző nőtől születtek, de már egyikkel sem él együtt a focista. A gyerekeivel tartja a kapcsolatot, és mindent megad nekik, amiben az is segít, hogy közel laknak Wesley édesanyjához.

Rigaux szerint Wesley-nek nagy szerencséje volt, hogy a megfelelő személyek vették körül, akik hittek benne, és pozitív hatással voltak rá. Coret és Nehmy minden lehetséges problémát megoldottak Brazíliában, ők győzték meg a játékost arról is, hogy gondoljon a holnapra, ezért vett egy lakást a szülővárosában.

Rigaux szerint Wesley-re hihetetlen nyomás hárul kívülről, ugyanis a játékos mutatott neki egy képet, amin 25 ember ül egy asztal körül Brazíliában. Rigaux szerint nem csak az édesanyja, a testvérei, a gyerekei, de a legjobb barátai is az ő segítéségére számítanak.

Belgiumban az év legjobb fiatal játékosa lett Forrás: BELGA/AFP/Thierry Roge

Wesley-t ez látszólag nem zavarja, az elmúlt két idényben 30 gólt lőtt Belgiumban, megválasztották az év legjobb fiatal játékosának is. Télen egy kínai klub szerette volna leigazolni és a Cardiff City is vitte volna, de Wesley maradt,

nyáron pedig jött az Aston Villa 22 millió fontos ajánlata.

„Wesley-nek barátságos fogadtatásra van szüksége. Kemény srácnak tűnik, de szüksége van a támogatásra, mindig elmondja, milyen sokat jelentett neki a belga szurkolók szeretete.

Moraes Belgiumban 130 meccsen léphetett pályára, összesen 38 gólt szerzett, a nyári felkészülést viszont már az Aston Villával kezdte. A csapattal eddig három meccsen lépett pályára, ezeken két gólt szerzett. Első birminghami interjújában elmondta, alig várja, hogy a topcsapatok ellen is megmutassa, mire képes, a szurkolók szerint csiszolatlan gyémántot igazolt az újonccsapat, hamarosan kiderül, mennyire tudja majd felvenni a Premier League ritmusát.

Az Aston Villa augusztus 10-én kezd a Premier League-ben, a Bajnokok Ligája-döntős Tottenham vendégeként.