Vágólapra másolva!
Hétfőn délután az Európa Labdarúgó Szövetség (UEFA) elkészítette a Bajnokok Ligája 3. fordulójának párosítását, így kiderült, hogy a horvát bajnok Dinamo Zagreb vagy a grúz Szaburtalo Tbiliszi lesz a Ferencváros ellenfele, ha továbbjut a Valletta ellen.

Az 1945-ben alapított Dinamo Zagreb a horvát labdarúgás legsikeresebb csapata, amely négy jugoszláv és húsz horvát bajnoki címet nyert 74 éves fennállása során.

A zágrábi csapatot, akár a horvát Ajaxnak is nevezhetnénk, ugyanis legendás az utánpótlásműhelye, ahonnan rendre világsztár futballisták kerülnek ki.

Elég, ha csak megemlítjük, hogy a 2018-as vb-ezüstérmes horvát válogatottból Andrej Kramaric, Mateo Kovacic, Mario Mandcukic és az aranylabdás Luka Modric is a Dinamóból indultak.

Dinamo Zagreb az előző szezonban simán megnyerte a horvát bajnokságot Forrás: Anadolu Agency/Stipe Majic

A Dinamo Zagreb erejét mutatja, hogy a 2018/19-es szezont 25 pont előnnyel nyerte meg a HNK Rijeka előtt. A 36 fordulós bajnokságban 29 meccset megnyert, ötször döntetlent játszott, míg csak kétszer kapott ki.

A Dinamo Zagreb július 13-án kezdte az idei szezont.

Először 1-0-ra legyőzte a Rijekát a horvát Szuperkupa-döntőben, majd az első bajnoki fordulóban háromgólos győzelmet aratott a Lokomotiv Zagreb fölött.

A Dinamo Zagreb játékoskeretének értéke 76 millió euró.

A csapat legértékesebb játékosa a spanyol U21-es Európa-bajnok Dani Olmo, akit 15 millió euróra taksálnak, és júniusban gólt szerzett a németek elleni Eb-döntőben.

A terrassai születésű támadó az FC Barcelonában nevelkedett, majd 2014-ben érkezett Zágrábba. Az előző szezonban 44 meccsen 12 gólt szerzett és kiosztott 9 gólpasszt is. Rajta kívül a szlovák Komnen Andricra érdemes odafigyelni, aki 14 találattal a góllövőlista negyedik helyén végzett a horvát bajnokságban.

A zágrábi szurkolók félelmetes hangulatot tudnak csinálni Forrás: NurPhoto/Pedro Fiuza

A Dinamo Zagreb a horvát bajnokság alapítása óta még sosem esett ki az első osztályból - akárcsak a Hajduk Split, Osijek és a Rijeka.

A zágrábi csapat legnagyobb eredménye az európai kupaporondon, hogy a 1967-ben a Leeds Unitedot legyőzve megnyerte a Vásárvárosok kupáját.

A csapat vezetőedzője a 2018 májusában kinevezett Nenad Bjelica, aki első szezonjában bajnoki címet nyert és bevezette a csapatot a horvát Kupa döntőjébe, amit végül elvesztett a Rijeka ellen. A 47 éves szakember korábban Ausztriában dolgozott. A Karten csapatánál kezdte pályafutását, majd az FC Lustenaut irányította. Megfordult a Wolfsberger AC-nál, majd az Austria Wiennél is.

Nenad Bjelica, a Dinamo Zagreb edzője Forrás: NurPhoto/Foto Olimpik

2014 nyarán az olasz másodosztályban szereplő Spezia Calcio edzője lett, majd 2016 és 2018 között Lech Poznan edzője volt, de pont elkerülték egymást Lovrencsics Gergővel, aki 2016 nyarán igazolt Poznanból a Ferencvárosba.

Ha a Dinamo Zagreb nem jut tovább a Bajnokok Ligája selejtező 2. fordulójából, úgy a grúz Szaburtalo Tbiliszi lesz a Ferencváros ellenfele - ha a zöld-fehérek megnyerik a máltai Valletta elleni párharcot.

A Szaburtalo Tbiliszi keretének értéke 5,9 millió euró. A csapat legértékesebb játékosa a 20 éves Giorgi Kokhreidze, akit a transfermarkt 500 ezer euróra taksál. A nyolcszoros U21-es válogatott játékos az előző szezonban 14 meccsen két gólt lőtt és kiosztott öt gólpasszt.

A grúz csapatot 1999-ben alapították, a csapat a meccset az 1800 férőhelyes Bendela Stadionban játssza, Tbilisziben.

Bajnokok Ligája-selejtező, 3. forduló, párosítás:
Bajnoki ág:
FK Saburtalo (georgiai)/Dinamo Zagreb (horvát)-Valletta FC (máltai)/FERENCVÁROS
Maccabi Tel-Aviv (izraeli)/CFR Cluj (román)-Celtic (skót)/Nomme Kalju (észt)
APOEL (ciprusi)/Sutjeska Niksic (montenegrói)-Qarabag (azeri)/Dundalk (ír)
PAOK (görög)-Ajax (holland)
Crvena zvezda (szerb)/HJK (finn)-FC Köbenhavn (dán)/The New Saints (walesi)
Maribor (szlovén)/AIK (svéd)-BATE (fehérorosz)/Rosenborg (norvég)

Nem bajnoki ág:
Istanbul Basaksehir (török)-Olympiakosz Pireusz (görög)/Viktoria Plzen (cseh)
FK Krasznodar (orosz)-FC Porto (portugál)
FC Bruges (belga)-Dinamo Kijev (ukrán)
FC Basel (svájci)/PSV (holland)-LASK Linz (osztrák)