Vágólapra másolva!
Péntek este az algériai labdarúgó-válogatott 1-0-ra legyőzte a szenegáli csapatot az Afrika Kupa döntőjében, ezzel fennállása során másodszor hódította el a trófeát.

Mindkét csapatot a Premier League-klasszisa repítette a fináléig, Algéria válogatottjából Rijad Mahrez, Szenegálból Sadio Mane emelkedett ki három-három góljával.

A két csapat már találkozott egymással a csoportkörben, akkor Algéria 1-0-ra győzött. Azon a találkozón a világ egyik legjobb védőjének tartott Kalidou Koulibaly is játszott a szenegáli csapatban, a döntőt azonban eltiltás miatt kihagyta a Napoli játékosa.

Bagdad Bunedzsah megadta a meccs alaphangját Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Sokat nem kellett várni az első gólra, az algériaiak már 80. másodpercben megszerezték a vezetést. Bagdad Bunedzsah tört balról befelé, majd 20 méterről lőtt, a labda azonban felpattant a becsúszó Salif Sane lábán, ami így átszállt Alfred Gomis kapus feje fölött.

A folytatásban Szenegál átvette a játék irányítását, de rengeteg szabálytalanság és színészkedés volt a meccsen, így nem alakult ki folyamatos játék, a helyzetek elmaradtak.

Az első szenegáli lehetőségre a 38. percig kellett várni, ekkor M'Baye Niang bombázott 22 méterről, a labda pedig csak néhány centivel kerülte el a jobb felső sarkot.

Az első félidő lefújása után óriási tömegjelent alakult ki, miközben a játékosok az öltözőbe mentek. Többen is földre kerültek a bunyóban, de piros lapot senki sem kapott.

Az első félidő nem volt jó reklámja a labdarúgásnak Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A második félidőben is a szenegáliak irányították a játékot. Az 58. percben a Liverpool sztárja, Sadio Mané került helyzetbe, de lövés közben lerepült a cipő a lábáról.

A 60. percben tizenegyest kapott Szenegál.

Ismaila Sarr jobbról belőtt labdája Adlene Gediura leszorított kezére pattant, a játékvezető pedig némi habozás után a büntetőpontra mutatott. Azonban a videobíró az algériaiak segítségére sietett. A játékvezető visszanézte az esetet, és visszavonta a büntetőt.

A videobíró korrigálta a játékvezető hibáját Forrás: AFP/Javier Soriano

A 66. percben kis híján egyenlített Szenegál. Niang kapott tökéletes ütemű kiugratást, megtolta a labdát a kivetődő kapus mellett, azonban kiszorított helyzetből, nyolc méterről az üres kapu fölé lőtt.

Az utolsó bő húsz percben a szenegáliak rohamoztak az egyenlítésért, de az algériai kapusnak csak egyszer kellett nagyot védenie. Ráadásul Sadio Mané is megúszott egy kiállítást, miután lefejelte Djameleddine Benlamrit.

A hajrában már egyáltalán nem volt folyamatos játék. A bírónak szinte minden percben meg kellett akasztania a játékot, kisebb csoda, hogy mindkét csapat 11 emberrel fejezte be a mérkőzést. Az eredmény már nem változott, így Algéria az 1990-es hazai diadal után másodszor nyerte meg az Afrika Kupát.

Afrika Kupa, döntő
Szenegál-Algéria 0-1 (0-1)
gólszerző: Bunedzsah (2.)