Vágólapra másolva!
2003. július 19-én, napra pontosan 16 évvel ezelőtt az FC Barcelona 32 millió euróért leigazolta a Paris Saint-Germain világbajnok támadóját, Ronaldinhót. A brazil focista öt szezont töltött a katalán klubnál, aranylabdásként és élő legendaként távozott az AC Milanhoz. Pedig ha David Beckham igent mondott volna a Barcának, könnyen lehet, hogy Ronaldinhót sosem látjuk focizni gránátvörös-kékben.

2000 nyarán az FC Barcelona portugál sztárja, Luis Figo volt Florentino Pérez aduásza a madridi elnökválasztáson. Az elnöki székére pályázó üzletember azt ígérte a szurkolóknak, hogy Madridba csábítja a Barca portugál sztárját, és nagy csapatot fog építeni a világ legnagyobb focistáival.

Pérez győzött, és tartotta magát az ígéretéhez. 60 millió euróért megvette Figót, és Madridban kezdetét vette a galaktikus-korszak.

A portugál után érkezett a francia aranylabdás Zinédine Zidane, majd a kétszeres aranylabdás brazil Ronaldo. Az utolsó galaktikus az angol válogatott David Beckham volt, aki a játékával sosem tűnt ki a Real Madridban, de a megszerzése marketing szempontból hatalmas érték volt.

Állítólag Florentino Pérez gondolkodott Ronaldinho leigazolásán is, de nem találta elég jóképűnek a Real Madrid brandjéhez, ezért inkább Beckham mellett tette le a voksát.

Beckham a marketingértéke miatt vette meg a Real Madrid Forrás: AFP/Javier Soriano

Azonban könnyen lehet, hogy az angol válogatott játékos Madridba igazolása jelentette a Barcelona felemelkedését. A katalán csapat 2000 és 2004 között egyetlen bajnoki címet sem tudott nyerni. Folyamatosan váltogatták az edzőket, és rendre rosszul igazoltak.

2003-ban elnökválasztást tartottak Barcelonában, és érkezett Joan Laporta aki a madridi Florentino Pérez módszerével nyerte meg az elnöki széket.

A katalán politikus bedobta a Manchester United sztárjának, David Beckhamnek a nevét, és győzelmet aratott. Azonban leigazolnia nem sikerült a Spice Boyt, aki még azon a nyáron a Real Madridhoz került, miután megromlott a viszonya Sir Alex Fergusonnal.

Ronaldinho B-tervként érkezett, legendaként távozott Forrás: AFP/Jose Jordan

Laporta kapta a kritikákat a Beckham-ügy miatt, ezért úgy döntött, gyorsan leigazolja a Paris Saint-Germain brazil támadóját, Ronaldinhót. És ahogy mondani szokták, a többi már történelem.

Még azon a nyáron kinevezte edzőnek a holland Frank Rijkaardot, aki letette egy világverő csapat alapjait, amelyben Ronaldinho volt a legnagyobb sztár. A Barcelona újra felkerült az európai futballtérképre.

A katalán csapat a Ronaldinho-korszakban 2003 és 2008 között két spanyol bajnoki címet és egy Bajnokok Ligája trófeát nyert, a brazil támadó pedig 2005-ben megnyerte a France Football Aranylabdáját.

Utolsó szezonjában Ronaldinho már rengeteget bulizott, így a kicsapongó életvitele miatt távoznia kellett Barcelonából, az AC Milanban pedig már közel sem játszott csúcsformában.

Ronaldinho barcelonai karrierjében sokkal több is lehetett volna, de örökre úgy marad meg az futballszeretők emlékezetében, mint a csupamosoly brazil varázsló, akit felállva tapsoltak a madridi szurkolók, miután bolondot csinált a komplett Real-védelemből.