Vágólapra másolva!
Csütörtök este a MOL Fehérvár FC gólnélküli döntetlent játszott a montenegrói FK Zeta Golubovci csapatával az Európa-liga-selejtező első körének visszavágó mérkőzésén, így Marko Nikolics együttese 5-1-es összesítéssel jutott tovább a következő körbe, ahol a liechtensteini Vaduz együttesével találkozik majd.

A MOL Fehérvár FC nyugodtan várhatta a Zeta elleni El-visszavágót, ugyanis egy héttel ezelőtt a francia-magyar Loïc Nego mesterhármasának is köszönhetően 5-1-es győzelmet aratott Podgoricában, így lényegében lezárta a párharcot.

Ennek ellenére Marko Nikolics vezetőedző nem pihentette játékosait a következő megmérettetésre, a legerősebb kezdőt küldte fel a pályára.

A székesfehérváriak jól kezdték a meccset. A hetedik percben Scsepovics fordult le a védőjéről, de ráfordulásból nem találta el a labdát, néhány másodperccel később az előre keveredő Stopira fejelt kapura, ekkor már védenie kellett Akovic kapusnak.

A fehérvári szurkolók is kitettek magukért Fotó: Polyák Attila - Origo

A 9. percben már ziccere is volt a magyar csapatnak. Az első meccsen mesterhármast szerző Nego futott el a jobb szélen, a középre lőtt labdájára Huszti érkezett a második hullámból, de tíz méterről kapu fölé belsőzött.

A 16. percben újabb fehérvári lehetőség maradt ki.

Kovács István beadása után a Sahtar Donyecktől szerződtetett Ivan Petrjak elé pattant a labda, aki nyolc méterről, éles szögből, egy pattanás után lőtt, de a nagy erejű bombája néhány centivel fölé ment. A folyatásban is a magyar csapat akarata érvényesült, a montenegróiak át sem lépték a félpályát, folyamatosan vagdosták kifelé a labdákat. Az első montenegrói kapura lövésre egészen a 45. percig kellett várni, de Ivan Vukcevic kísérlete éppen csak elvánszorgott Kovácsik kapujáig.

Az ukrán Ivan Petrjak (kékben) hasznosan és veszélyesen játszott Fotó: Polyák Attila - Origo

A második félidőt is a székesfehérvári csapat kezdte aktívabban, amelyik 10 emberrel megszállta a montenegrói térfelet, egyedül a kapus, Kovácsik Ádám helyezkedett visszahúzódva, de ő is inkább védőt játszott, mert kézzel szinte egész meccsen nem kellett játékba avatkoznia.

Az 55. percben kis híján megszületett az első gól.

Hadzic távoli lövését Akovic tornázta ki a bal felső sarokból.

A folytatásban is a magyar csapat maradt támadásban. A 36 éves Juhász Roland középhátvéd létére rendre feltűnt a Zeta kapuja előtt. Érződött a székesfehérvári játékosokon, hogy a biztos továbbjutás tudatában már nem akarnak száz százalékot kiadni magukból, ennek majdnem az lett a vége, hogy kaptak egy gólt. A 69. percben Elek Ákos vesztett labdát a tizenhatoson belül, azonban az érkező Milojko közeli ziccerét Kovácsik parádés reflexmozdulattal védte, a kipattanót pedig Goranovic a kapu mellé fejelte.

A 74. percben megfogyatkozott a Zeta.

Petrjak indult el egy belöbbölt labdára, Djordje Vukcevic azonban ellökte, így a védő megkapta a második sárgáját.

Most jót jelentett a kijelzőn látható eredmény Fotó: Polyák Attila - Origo

A 81. percben megszerezhette volna a vezetést a fehérvári csapat. A Scsepovics helyére beálló Futács Márkó azonnal helyzetbe került. Remek ütemben érkezett egy balról bepasszolt labdára, de a 11 méteres lövésbe nem tudott elég erőt belevinni, így Akovic védeni tudott. A 85. percben Juhász Roland szerezhetett volna gólt, de Huszti Szabolcs 50 méteres felívelése után Akovic kezébe fejelte a labdát.

Az utolsó percekben a közönség biztatására a székesfehérváriak mindent megtettek a győztes gól megszerzéséért, de nem tudtak betalálni. Azonban erre nem is volt szükség, ugyanis az egy héttel ezelőtti kiütéses győzelem után a MOL Fehérvár FC bebiztosította helyét az Európa-liga selejtező második fordulójában.

Európa-liga, selejtező, 1. forduló, visszavágó
MOL Fehérvár FC-FK Zeta Golubovci 0-0
Felcsút, Pancho Aréna
Játékvezető: Paul Mclaughlin (ír)
Fehérvár: Kovácsik - Nego, Juhász, Elek, Stopira - Kovács, Hadzic, Pátkai (Milanov, 63.) - Huszti, Scsepovics (Futács, 79.), Petrjak (Hodzic, 79.). Vezetőedző: Marko Nikolics
Zeta: Akovic - Tuzovic, D. Vukcevic, Ceklic, Sekulic - Milojko, Krstovic - Goranovic, S. Vukcevic (Baosic, 63.), Bosnjak (Kontic, 89.) - I. Vukcevic (Lambulic, 83.). Vezetőedző: Dejan Roganovic
Sárga lap: Juhász (66.) ill. Milojko (35.), D. Vukcevic (45.), Krstovic (90+4.)
Kiállítva: D. Vukcevic (74.)

Továbbjutott a MOL Fehérvár FC 5-1-s összesítéssel.

A székesfehérváriak a montenegrói FK Zeta kiejtése után a liechtensteini FC Vaduz csapatával találkoznak a következő fordulóban. Az első mérkőzést jövő csütörtökön rendezik Felcsúton, a Pancho Arénában

A találkozó után Kovács István elmondta, hogy az első meccs kiütéses sikere után sem akartak hazai pályán visszavenni a tempóból.

„Győzni akartunk, de sajnos nem sikerült. A Zeta teljesen más felfogásban játszott, mint az első meccsen. Idegenben sikerült gyorsan gólt szereznünk, ezzel pedig nyílt lett a játék, a kialakított helyzeteket nagy százalékkal kihasználtuk. Sajnos ma nem tudtuk berúgni az első vagy a második helyzetünket, pedig azzal megkönnyítettük volna a dolgunkat.

Reméljük, hogy a Vaduz ellen sokkal jobb játékot fogunk nyújtani hazai pályán és idegenben is" – mondta az Origónak Kovács István, aki úgy gondolja, hogy az idény elején még nincs szükség a játékosok pihentetésére.

A magyar válogatott középpályás szerint a Vaduz ellen is a MOL Fehérvár lesz a párharc esélyese.

„Minden tiszteletem a Zetáé, de kijelenthető, hogy sokkal keményebb párharc vár ránk. Nem lesz könnyű, de papíron mi vagyunk az esélyesebbek, azonban ezt a pályán is be kell bizonyítanunk. Az elmúlt években hoztunk már bravúrokat, és olyan meccseket is, ahol mi voltunk a favoritok. Reméljük, hogy ez most is így lesz" – tette hozzá Kovács István.

Kovács István sokat vállalkozott a meccsen Fotó: Polyák Attila - Origo

Elek Ákos ezúttal a védelem közepén kapott lehetőséget. A magyar válogatott játékos csalódott a döntetlen miatt, de szerinte az 5-1-es összesítés sem mutat rosszul.

„Ez a mai nem volt az igazi, mert nyerni akartunk. Összességében a magabiztos továbbjutás és az 5-1-s összesítés nem néz ki rosszul. Az ellenfelünk sokkal szervezettebb volt, mint az odavágón. Nyilván nem akartak beleszaladni egy hasonlóan nagy vereségbe. Gyorsabban kellett volna játszanunk, kevesebb érintéssel. És hiányoztak a gyors beindulások, amikből az előző meccsen sok helyzetet alakítottunk ki.

– mondta Elek Ákos, akinek azért kellett beugrania a védelem tengelyébe, mert Vinícius Paulo megsérült a felkészülés elején.

A MOL Fehérvár FC a liechtensteini FC Vaduz elleni párharcot a Pancho Arénában kezdi jövő héten, csütörtökön.

„Nagyon fontos, hogy ne kapjunk gólt.

Jó lenne olyan előnyt szerezni, amellyel nyugodtan mehetünk majd az idegenbeli visszavágóra" – tette hozzá Elek Ákos..