Vágólapra másolva!
Napra pontosan 25 éve, 1994. július 17-én játszották az Brazília-Olaszország világbajnoki döntőt, amelynek a játékvezetője Puhl Sándor volt, a vb-k történetében eddig egyetlen magyarként. Az Egyesült Államokban rendezett világeseményen négy mérkőzést vezetett, és nem csak a finálé hozott számára emlékezetes pillanatokat.

Az 1994-es brazil-olasz finálé a rendes játékidőben és a 2x15 perces hosszabbítás után is 0-0-ra végződött, végül tizenegyesekkel a brazilok nyertek.

Magyar játékvezető az 1994-es vb-döntőt megelőzően csak partjelzőként és negyedik bíróként működött közre a fináléban:

1934-ben a svéd Ivan Eklind egyik oldalvonalon kívüli segítője Iváncsics Mihály volt, majd negyven évvel később Palotai Károly volt az angol Jack Taylor tartalékja.

Puhl Sándor volt a mezőny legjobbja a brazil-olasz vb-döntőn Forrás: MEXSPORT/David Leah

Puhl összesen négy mérkőzésen dirigált az 1994-es világbajnokságon,

a döntőig vezető úton is akadtak bőven érdekességek. A Norvégia-Mexikó (1-0) csoportmérkőzésen zseniális helyzetfelismerése miatt lőhetett gólt Rekdal. Ebben az időben talán a bírók 99 százaléka lefújta volna a mexikói szabálytalanságot, de Puhl

az előnyszabályt alkalmazta, és végül ezzel nyertek a norvégok.

Az Olaszország-Spanyolország negyeddöntőben

Puhl Sándor háta mögött az olasz Mauro Tasotti eltörte a spanyol Luis Enrique orrát. A magyar játékvezető ezt az esetet nem láthatta,

így nem is büntették meg. Tasottit viszont igen, a FIFA nyolc találkozóra eltiltotta, és tizenötezer dollárt is ki kellett fizetnie. Érdekes, hogy a spanyol sportdiplomácia sem lépett fel ellene.

A nemzetközi játékvezetői testület 9-0 arányban neki ítélte a döntő irányítását.

A pasadenai brazil-olasz finálé nem hozott magas színvonalú játékot, így nyugodtan mondhatjuk, hogy a magyar játékvezető volt a mezőny legjobbja. A finálék történetének első szétlövéspárbaja – amelyben Franco Baresi, Daniele Massaro és Roberto Baggio is hibázott – előtt is akadt egy olyan történés, amelyre Puhl Sándor egészen biztosan az élete végéig emlékezni fog.

Itt még megvolt a pénzérme Forrás: Imago

A FIFA ugyanis még a világbajnokság kezdete előtt minden játékvezetőnek adott egy speciális ezüstből készített tallért, egy egydollárost. Külön felhívták a figyelmet arra, hogy a meccsek előtt, a kamerák kereszttüzében csak ezzel az érmével lehet sorsolni. A döntőben a 120 perc lejárta után sorsolni kellett, hiszen el kellett dönteni, melyik csapat kezdje a tizengyespárbajt. Az egész meccsen semmi probléma nem volt az érmével, Puhl mindig leadta a negyedik játékvezetőnek, hogy ne húzza le a zsebét meccs közben. A hosszabbítás előtti sorsolást követően viszont a tartalékbíró elkövetett egy nagy hibát, kitette

a pénzt az asztalra az öltőzőben, így nem volt nála, amikor kellett volna. Puhl azonban nem esett pánikba, odaugrott egy férfihoz, tőle kért egy pénzérmét. Egy negyeddollárost kapott, azzal sorsolta ki a tizenegyeseket.

A magyar játékvezető az esetről elmondta, a mai napig őrzi az érmét, mert a gazdája később sem jött érte.

A brazil Jorginho és Puhl Sándor szópárbaja az 1994-es világbajnokság döntőjében Forrás: MEXSPORT/David Leah

1997-ben egy Manchester United FC–Feyenoord Bajnokok Ligája mérkőzésen nem (eléggé) torolt meg egy brutális szabálytalanságot, ezért féléves „szabadságot" kapott, így

nem kaphatott meghívást az 1998-as labdarúgó-világbajnokságra, Franciaországban Vágner László képviselte Magyarországot.

Ez pedig egyben azt is jelentette, hogy Puhl Sándor pályafutása során több világbajnokságon nem bíráskodott.