Vágólapra másolva!
Az Európa-liga-selejtező első fordulójában a montenegrói Zeta fölött 5-1-re diadalmaskodó MOL Fehérvár FC a hivatalos honlapján hívta figyelmet arra, hogy az NB I csapatai szerezték a legtöbb UEFA koefficienspontot az európai kupák első selejtezőkörének odavágóin.

A magyar csapatok remekül kezdték az európai fociszezont. a Ferencváros verte 2-1-re a bolgár Ludogorecet a Bajnokok Ligája selejtezőjében, csütörtökön pedig az Európa-liga első selejtezőkörében előbb a Debrecen verte 3-0-ra az albán Kukesit, majd a Fehérvár 5-1-re a montenegrói Zetát, végül pedig a Honvéd 3-1-re a Zalgiris Vilniust.

A MOL Fehérvár FC már az első meccsen eldöntötte a továbbjutást Forrás: Adam Cuhorka/molfehervarfc.hu

1997-ben fordult elő utoljára olyan, mint 2019 nyarán. Akkor kezdett legutóbb győzelemmel az összes magyar kupacsapat - ez pedig az élre repítette a magyar bajnokságot.

Az első selejtezőkörben az elsők között

Az UEFA az országkoefficienst úgy számítja, hogy az induló csapatok által elért pontszámokat (selejtezős győzelem 1 pont, döntetlen 0,5 pont, a csoportkörért bónusz jár) elosztja az induló csapatok számával.

Magyarországon kívül mindössze Skócia az egyetlen olyan nemzet, amely már most négy csapattal kapcsolódott be a sorozatba és mindegyik csapata győzött - ez összesen 4 pontot jelent mindkét ország számára, amelyet az induló csapatok számával, azaz 4-gyel elosztva 1-es érték jön ki.

A kassiesa oldalán elérhető statisztikák alapján ezzel a magyar (és a skót) bajnokság most a 9. helyen áll a 2019/20-as szezonban.

A magyar csapatok remekül kezdtek az európai kupaporondon Forrás: kassiesa.home.xs4all.nl

Azonban az előttünk álló nyolc nemzetből hat (angol, spanyol, német, olasz, francia, orosz) képviselői még nem kapcsolódtak be a küzdelmekbe, csupán a biztosan csoportkörös együtteseik miatt állnak több ponttal, míg Andorra és Koszovó csapatai már az előselejtezőkben elkezdték szereplésüket és így 5, valamint 7 mérkőzésen vannak túl.

A magyar bajnokság csapatai a csoportkörös lebonyolítások kialakítása óta még sohasem nyertek 4-ből 4 mérkőzést a nemzetközi sorozatok egyazon fordulójában.