Vágólapra másolva!
Ahogyan az NB II előző kiírásában, úgy az OTP Bank Liga következő szezonjában is meglepetésre készül a Kaposvár. Waltner Róbert csapatával szinte senki nem számolt a másodosztályban, az egykori kiváló támadó azonban neves riválisokat maga mögé utasítva, a bajnok ZTE mögött ezüstérmet nyert, így a 2019-2020-as szezonban az élvonalban bizonyíthat. Az Origo az ambiciózus szakemberrel készített interjút Kaposváron, a Rákóczi Stadionban.

Egyfajta hőstett a Kaposváré, hiszen a klub 2015-ben csődbe ment, ám a megyei első osztályból indulva 4 év alatt visszajutott az élvonalba. Önök is hasonlóképpen élték ezt meg?
A megye egyes bajnoki cím kötelező elvárás volt, ahogyan alighanem az első NB III-as szezonban a feljutás is, de akkor csak harmadik lett a csapat. A következő szezontól vettem át az irányítást, és szerencsére magabiztosan nyertük meg a harmadosztályt.

Maradva a mesevonalnál, akkor Waltner Róbert a varázsló?
Nem tartom annak magam, egyszerűen csak próbálok alázatosan dolgozni, tanulni, és magamból, a stábomból, valamint a játékosokból is kihozni a maximumot. Egyelőre jónak tűnik ez az út, remélem a jövőben is eredményre vezet. Fontos, hogy a keretünkben olyan futballisták szerepeljenek, akik emberileg is megfelelnek az elképzeléseimnek.

Volt már Kaposváron olyan próbajátékos, aki szinte mindent tudott a labdával, de mentálisan nem illett a képbe, végül nem is igazoltuk le.

Próbálok mindenkivel jó viszonyt kialakítani, rengeteget beszélgetek a játékosokkal, és sok a közös program is. Ennél a klubnál mindenkit megbecsülnek, mindenkinek kijár a tisztelet, legyen szó futballistáról, szertárosról, vagy akár mosónőről.

Waltner Róbert nem tartja magát varázslónak, az alázatban és a munkában hisz Fotó: Polyák Attila - Origo

Az előző szezonban végig óvatosan fogalmazott a feljutást illetően. Babonából, vagy tényleg nem a Kaposvár volt az esélyes?
Volt benne egy kis babona is, de ha megnézzük, hogy milyen riválisok akartak még feljutni, nem az volt a realitás, hogy mi érhetünk oda az első vagy második helyre.

A Gyirmót, a Békéscsaba, a Vasas, vagy éppen a Nyíregyháza keretének értéke, valamint a csapatok lehetőségei és költségvetései össze sem hasonlíthatók a miénkkel.

Szerencsére a pályán eltüntettük a különbséget. Bár sokan leírtak minket, a ZTE mögött mi lettünk a másodikok.

Az igaz, hogy szezon előtt egy cetlire minden játékossal felíratta, hogy szerinte hányadik helyen végeznek majd a másodosztályban?
Igen, ott vannak bent az irodámban a papírok, meg is tudom mutatni őket. Nagyon kíváncsi voltam, hogy a játékosok mit gondolnak saját magukról, és mekkora önbizalmuk van. Legtöbben a közvetlen élmezőny mögé lőtték be a csapatot, nagyjából az első nyolc hely valamelyikét írták. Én erre azt mondtam, hogy

Biztos voltam benne, hogy képesek lehetünk rá, de az kevés lett volna, ha csak én hiszek benne, a futballistáknak is ugyanezt kellett gondolniuk. Szerencsére, ahogy teltek-múltak a fordulók, és jöttek a jó eredmények, ők is érezték, hogy lehet esélyünk.

Négy éve bajnokságtól függetlenül folyamatosan a dobogón végez a Kaposvár. Mire lehet elég ez az NB I-ben?
Muszáj reálisan nézni a dolgokat. A bennmaradás számunkra felérne a dobogóval. Gondolhatja,

ha lehetőségekben és anyagiakban az NB II-es riválisokkal sem tudtuk felvenni a versenyt, mekkora a különbség az élvonalbeli csapatok költségvetése és a miénk között.

Azt megígérhetem, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk majd, soha senki ellen nem adjuk fel, de ez sem garancia arra, hogy minimum két csapatot megelőzzünk.

A Kaposvár lehetőségei elmaradnak az NB I-es riválisokétól, de szó sincs arról, hogy a Rákóczi ne tenne meg mindent a bennmaradásért Fotó: Polyák Attila - Origo

Az edzésen nem lehet külföldi szót hallani, amelynek prózai oka van: kizárólag magyar játékosok alkotják a keretet.
És nem is szeretnénk ezen változtatni, még ha mostanában nem is ez a jellemző, főleg nem az NB I-ben. Mi azonban a vezetőséggel közösen már a legelejétől így képzeltük el a csapatot, minél több tehetséges, fiatal magyar játékossal.

Képzettségben, technikai tudásban ugyanis szinte semmi különbség nincs köztük és a légiósok között, mentálisan viszont sajnos nagy a szakadék.

Ez viszont orvosolható, és úgy érzem, nálunk nincs is ezzel probléma. Ha valakinek nem megfelelő a hozzáállása, és egy pillanatra is kienged, azt azonnal szóvá teszem, és visszarántom a valóságba.

Kaposvár igazi sportvárosnak számít, hiszen a labdarúgás mellett meghatározó a kosárlabda, valamint a férfi és női röplabdacsapata is. Megfér egymás mellett ennyi minden? Mindenki egyenlő bánásmódban részesül, vagy létezik egyfajta hierarchia?
Nem tapasztaltam még semmi negatívumot emiatt, sőt, szerintem mindenki örül, hogy a városnak több sportágban is minőségi csapata van.

Azt azért kár lenne tagadni, hogy a futball a legnépszerűbb, és hogy a legtöbb embert a foci mozgatja meg.

Éppen ezért kell most megbecsülnie a településnek, hogy a Rákóczi az élvonalban szerepel, sokan talán fel sem fogják, mekkora dolgot hajtottunk végre a 12 csapatos NB I-be való feljutással.

Mennyire biztos a háttér? Nem kísérti az egyesületet a múlt, hogy nehogy még egyszer ugyanabba a hibába essen, mint néhány évvel ezelőtt?
A tulajdonos a városvezetéssel együtt mindent megtesz, hogy rendben legyenek a dolgaink, és még véletlenül se ismétlődjön meg az, ami 2015-ben történt. Amit megígértek, azt határidőre mindenki megkapja, de senki ne gondolja, hogy itt csillagászati összegeket keresnek a játékosok. Többször előfordult, hogy egy-egy futballista megmosolyogta az ajánlott fizetést, mondván, annyit az NB II-ben, sőt, néhol már az NB III-ban is megkereshet.

Waltner Róbert szerint a háttér most adva van a Kaposvárnál, hogy még egyszer ne történhessen meg az öt évvel ezelőtti csőd Fotó: Polyák Attila - Origo

Ha már az élvonalat említi, mennyire lett népszerű a Kaposvár a játékosok körében a feljutással?
El sem tudja képzelni.

Menedzserek, játékosok hívogattak minket folyamatosan. Többen olyanok is, akiket még a másodosztályban mi is megkerestünk, de akkor nemet mondtak.

Az NB I-ben persze már szívesen csatlakoznának hozzánk, de megfordultak a szerepek, a legtöbbjüket most mi utasítottuk el udvariasan.

Disztl László is csatlakozott a stábjához. Milyen hatása lesz mindennek a szakmai munkára?
Mivel nekem egyelőre nincs meg az NB I-hez szükséges pro-licencem, kellett valaki, akit vezetőedzőként be tudunk majd írni a jegyzőkönyvekbe. Főleg emiatt érkezett hozzánk, a mindennapi munkáért továbbra is én felelek. Nagyon jó a viszonyunk, nála mutatkoztam be az élvonalban is, rendkívül sokra tartom szakmailag, így

biztosan sok mindenben kikérem majd a véleményét, de a végső döntés az enyém marad.

Európai topcsapatoknál is egyre gyakoribb, hogy korábbi játékosokat, fiatal edzőket alkalmaznak. Mekkora előny a kispadon, vagy éppen az öltözőben az a múlt, amit a labdarúgásban szerzett?
Szerintem ez nem korfüggő, egy fiatal edző is lehet rossz, és egy idősebb szakember is lehet nagyon jó.

Ezen a téren egyébként szerencsém volt, hét szövetségi kapitánnyal dolgoztam a pályafutásom során, akiktől rengeteget tanultam, ezt próbálom kamatoztatni. A futballmúlt nyilván sok esetben előny, hiszen tudok játékos fejjel is gondolkozni, de hogy a fiúk mit gondolnak rólam, esetleg felnéznek-e rám, azt tőlük kellene megkérdezni.

A Rákóczi népszerű célpont lett a futballisták körében az NB I-be való feljutást követően Fotó: Polyák Attila - Origo

A közös múlt miatt több érzelemdús mérkőzés vár majd önre az első osztályban. Melyiket várja leginkább?
Valóban lesznek különleges mérkőzések, rögtön az első fordulóban például a Sóstói Arénába látogatunk. Rengeteget köszönhetek a Fehérvárnak, ott mutatkoztam be az NB I-ben, és ott ismerte meg az ország a nevemet. A legkülönlegesebbek viszont a ZTE elleni meccsek lesznek, ott lettem bajnok és gólkirály.

Ha Zalaegerszegre megyek, olyan, mintha hazamennék, nagyon közel áll a szívemhez a város,

úgyhogy a decemberi, idegenbeli mérkőzésünket nagyon várom.

Végezetül, ha most arra kérném, hogy jegyezze fel egy cetlire, hogy a 2019/2020-as NB I-es szezon végén hányadik helyen végez a Kaposvár, mit írna rá?
Anno, ha játékosként megkérdezték tőlem, hogy hány gólt vállalok, soha nem mondtam számszerűt, csak annyit, hogy minél többet. Most is ez a helyzet, inkább nem tippelnék, de természetesen arra törekszünk majd, hogy minél előrébb zárjunk.

Mindig is szerettem a kihívásokat, ez lesz életem egyik legnagyobbja, de már alig várom. Az esélyek ezúttal sem mellettünk szólnak, de kezdjük megszokni ezt a helyzetet.

Remélem a vége ugyanúgy happy end lesz, mint az előző szezonban.

Bizonytalan a gólkirály jövője

A Kaposvár egyik legismertebb és legrutinosabb játékosa a 38 éves Rajczi Péter, akinek jövője egyelőre bizonytalan a Rákóczinál. A támadó többek között erről is beszélt az Origónak.

Júniusban lejárt a szerződése, sikerült már megegyezni a folytatásról?

Egy évet még mindenképpen futballozni szeretnék, de hogy hol, azt még én sem tudom.

Bár a Kaposvárral készül, korántsem biztos, hogy az NB I-be is követi a Rákóczit Rajczi Péter (b) Fotó: Polyák Attila - Origo

Pedig 38 évesen újra az NB I-ben játszani nagyon szép lezárása lenne az egyébként is tartalmas pályafutásának.
Valóban, már az előző év ezüstérme, és a feljutás is csodaszámba ment, de talán két mese túl szép lenne ahhoz, hogy igaz legyen. Az NB III-ban csatlakoztam újra a csapathoz, így részese voltam a nehéz időszaknak is. Talán a sors visszaadott valamit abból az igazságtalanságból, ami anno ért bennünket, nagyon boldog vagyok, hogy a Kaposvár újra visszatért a legmagasabb osztályba.

Ott van a helye?

A teljesítményünkkel rászolgáltunk, neves riválisokat előztünk meg az előző szezonban, és megérdemelten harcoltuk ki a feljutást.

Nyilván nem lesz egyszerű a bennmaradás kiharcolása, de az biztos, hogy a csapat minimum stabil NB II-es játékerőt képvisel.

Pedig ahogyan edzőjére, úgy önre is különleges atmoszférájú meccsek várnának az első osztályban, például a Megyeri úton.
Felemelő érzés lenne visszatérni Újpestre, még ellenfélként is. A Magyar Kupa előző kiírásában összekerültünk egykori csapatommal, és bár nem léptem pályára, jólesett, hogy a szurkolók a nevemet skandálták.

Alighanem a Szusza Ferenc Stadionban is szeretettel fogadnának, de sajnos romlottabb annál a magyar futball, hogy ez megtörténjen.

Rajczi Péter ellenfélként is boldogan térne vissza Újpestre és a Szusza Ferenc Stadionba Fotó: Polyák Attila - Origo

Akkor talán majd sportvezetőként visszatérhet, elvégre tudatosan készül az aktív karrierje utáni időkre: a Testnevelési Egyetem mellett az MLSZ sportigazgatói képzésén is részt vett.
Utóbbit már el is végeztem, az egyetemen pedig sportmenedzser szakon már csak a szakdolgozat és az államvizsga van hátra. Természetesen nem szeretnék elszakadni a labdarúgástól, ez az életem, de mint mondtam, egyelőre nem gondolkozom a visszavonuláson.