Tíz évre kitiltották Európából a bundázó focicsapatot

fbl Horizontal
This picture taken on May 23, 2018 shows Skenderbeu's players and KF Skenderbeu president Ardian Takaj (C), celebrating after wining the cup of the 79th Albanian Super League, at the Skenderbeu Stadium in the city of Korca. - After an investigation UEFA decided to lead to a 10 year ban for the team from the Champion League and a one million Euro fine for alleged match-fixing. Football Club Skenderbeu, Albania’s reigning champions, has been previously banned from UEFA competitions in the 2016/17 season for match-fixing. (Photo by STRINGER / AFP)
Vágólapra másolva!
A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) pénteken helybenhagyta az albán Skenderbeu labdarúgócsapatának tízéves kitiltását az európai kupaporondról, amelyet bundázás miatt kapott.

"A testület nagy meggyőződéssel felelősnek találta a Skenderbeu csapatát hazai és kontinentális mérkőzések befolyásolásában" – olvasható a CAS közleményében, amely "arányosnak és igazságosnak" nevezte az európai szövetség ítéletét.

Az UEFA a tízéves eltiltás mellett egymillió eurós pénzbírságot is kiszabott a hétszeres bajnok klubra, amely így minden idők leghosszabb kitiltását kapta.

Bizonyítottnak látták, hogy a csapat 2015-ben két Bajnokok Ligája-selejtezőt, továbbá két Európa-liga csoportmeccset. Emellett azzal gyanúsítja az egyesületet, hogy 2011 óta nagyjából ötven hazai összecsapáson is fogadási csalást követett el.

Az UEFA már 2016 nyarán ideiglenesen, a teljes vizsgálat lezárultáig egy évre eltiltotta a Skenderbeut - ennek következtében a Ferencváros a második helyezett Partizanival találkozott a BL-selejtezőben, amely ki is ejtette a magyar bajnokot -, majd a fegyelmi eljárás végén eddigi legszigorúbb ítéletét hozta meg.

A CAS áprilisban teljes titokban tartotta az üggyel kapcsolatos meghallgatásokat, mivel az UEFA alkalmazottai halálos fenyegetéseket kaptak a vizsgálódásuk során.