Zidane 21 éve nyert világbajnokságot a franciáknak - videó

Soccer World Cup 1998: France wins World Cup - Zinedine Zidane .Finale .Fußball .Personen .Sport .WM .Weltmeisterschaft 1998 Brazil France People SPO SPORT brasilien-frankreich FINAL frankreich-brasilien golden holding pokal posieren posing presenting SMI
French midfielder and goalgetter Zinedine Zidane holds the World Cup trophy in his hands and smiles after the 1998 World Cup soccer game France against Brazil in Paris, France, 12 July 1998. France won the game 3-0 against titleholder Brazil and won the world championship title for the first time.
Vágólapra másolva!
1998. július 12-én, napra pontosan 21 évvel ezelőtt a francia labdarúgó-válogatott Zinédine Zidane első félidőben szerzett két fejesgóljával és Emmanuel Petit hajrában lőtt találatával háromgólos győzelmet aratott a brazil csapat fölött a hazai rendezésű világbajnokság döntőjében.

A találkozó előtt szinte mindenki a brazilok győzelmét várta, mert a franciák csak bukdácsoltak a döntőig. A fináléban aztán meglepték a világot azzal, hogy valósággal lefocizták a dél-amerikaiakat, akikre hízelgő volt a háromgólos különbség.

A találkozó arról is emlékezetes marad, hogy az aranylabdás Ronaldo a döntő reggelén rosszul lett, kórházi kivizsgálásra vitték, miután epilepsziás görcsöt kapott.

Ronaldónak nem lett volna szabad játszania az 1998-as vb-döntőn Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Oliver Berg

Ronaldo helyére Edmundót nevezték a kezdőcsapatba, azonban egy órával a meccs előtt a Fenomén megérkezett az öltözőbe, és játékra alkalmasnak találták. A kezdőcsapatból kiszoruló Fiorentina-csatár szerint Ronaldo azért játszhatott, mert a Nike emberei a nap 24 órájában ott voltak, mintha a technikai stáb tagjai lettek volna, és óriási nyomást gyakoroltak a szövetségi kapitányra.

Brazilok végül simán elvesztették a döntőt, Zidane pedig a 27. percben először - majd az első félidő hosszabbításában másodszor - fejelt gólt pályafutása során, ezzel győzelemre vezette a francia válogatottat, amely története első vb-címét nyerte meg.

Zidane az 1998-as vb-döntő előtt még sosem fejelt gólt Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A harmadik gólt az Arsenal középpályása, Emmanuel Petit szerezte, aki a meccs után elmondta, hogy korábban azt álmodta, hogy a vb-döntőben 2-0-ra legyőzik a brazilokat, de mivel betalált, nem teljesült az álma.

Aimé Jacquet, a francia válogatott szövetségi kapitány a simán megnyert döntő után azt mondta, Hollandia méltóbb ellenfél lett volna Brazíliánál.

Zidane dupláját megelőzően utoljára az 1978-as döntőben Mario Kempes szerzett vb-döntőben két gólt.