Több mint húsz éve nem kezdtek ilyen jól a magyar kupacsapatok

A Debrecen kezdte a csütörtöki sikersorozatot
Vágólapra másolva!
1997-ben fordult elő utoljára olyan, mint most 2019 nyarán. Akkor kezdett legutóbb győzelemmel az összes magyar kupacsapat.

Ez a nyár remekül indult a magyar kupacsapatoknak: kedden a Ferencváros verte 2-1-re a bolgár Ludogorecet a Bajnokok Ligája selejtezőjében, csütörtökön pedig az Európa-liga első selejtezőkörében előbb a Debrecen verte 3-0-ra az albán Kukesit, majd a Fehérvár 5-1-re a montenegrói Zetát, végül pedig a Honvéd 3-1-re a Zalgiris Vilniust.

A Debrecen kezdte a csütörtöki sikersorozatot Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

1997-ben először a Vasas kezdte meg a nemzetközi szereplését, az Intertotó-kupában az Östers otthonában kezdett az angyalföldi csapat, Fischer duplájával, Juhár és Galaschek góljaival 4-1-re nyertek a piros-kékek. A Vasas végül nem jutott tovább a csoportjából, pedig a Werder Brement is legyőzte.

A Bajnokok Ligájában az MTK kezdett győzelemmel,

idegenben nyert 2-0-ra a Pjunik otthonában, Illés Béla és Preisinger Sándor találataival. Az MTK a visszavágót is megnyerte 4-3-ra, a következő körben a Rosenborg ejtette ki a magyar bajnokot, emlékezetes hárommeccses párharcon, ugyanis a visszavágó félbeszakadt áramszünet miatt, akkor pedig az MTK vezetett, a megismételt meccset 1-0-ra nyerte a norvég csapat.

Az MTK végül az UEFA Kupában mehetett tovább, ott novemberben a Croatia Zagreb ejtette ki a bajnokcsapatot.

Az UEFA Kupában az Újpest és a Ferencváros is győzelemmel kezdett, előbbi a feröeri Klaksvikar Ítrottarfélagot verte 6-0-ra, a Fradi pedig idegenben nyert 1-0-ra a Bohemian FC Dublin ellen.

A Fradi gólját Zavadszky Gábor szerezte, az Újpestben Kovács Zoltán ért el mesterhármast. A Fradit később az OFI Kréta, az Újpestet az Aarhus ejtette ki.

Volt egy ötödik kupacsapat is abban az évben, a BVSC a Kupagyőztesek Európa-kupájában indult. A KEK-ben a liechtensteini FC Blazers otthonában egy 3-1-es sikerrel kezdett a BVSC, a következő körben a spanyol Betis volt nagy falat a zuglóiaknak.