A DVSC kiütötte albán ellenfelét az El-selejtezőben

A gólszerző debreceni Haruna Garba és csapattársai Szatmári Csaba és Nikola Trujics
Vágólapra másolva!
Csütörtök este a DVSC 3-0-ra legyőzte az albán ezüstérmes Kukesi csapatát az Európa-liga selejtező első fordulójának odavágó mérkőzésén, a debreceni Nagy Erdei Stadionban.

A papírforma alapján a Loki volt a párharc esélyese, de az albán ezüstérmes Kukesit sem lehetett leírni, amely az elmúlt hat szezonban folyamatosan szerepelt a nemzetközi sorozatokban, így kiemeltként várta a sorsolást, ráadásul 2018-ban a BL-ből rajtolva a selejtező harmadik köréig jutott.

Bódi Ádám csak a lelátóról szurkolhatott csapattársainak Forrás: dvsc.hu

A debreceniek három évet vártak arra, hogy ismét európai színtéren küzdhessenek, de már csak azért sem mehettek biztosra, mert a két nemzet képviselőinek részvételével rendezett eddigi öt kupapárharcból csak háromban bizonyult jobbnak a magyar klub az albánnal szemben. Herczeg András dolgát nehezítette, hogy Bódi Ádám, a DVSC magyar válogatott játékosa sérülés miatt nem léphetett pályára.

Jól kezdte a meccset a Loki, amely először az ötödik percben veszélyeztetett Tőzsér Dániel 25 méteres szabadrúgásával. Öt perccel később Szécsi Márk próbálkozott egy távoli bombával, de ő sem találta el az albán kaput.

A 25. percben kis híján vezetést szerzett a Kukesi.

Eduart Rroca megindult a balszélen, majd két befele csel után a bal felső sarok irányába tekert, de a labda a kapufán csattant. A 33. percben a DVSC ismét egy távoli lövéssel próbálkozott, Ferenczi János már eltalálta a kaput, azonban a középre tartó bombáját Stivi Frasheri visszaöklözte a mezőnybe. Az első félidő hosszabbításában még Nagy Sándornak is ki kellett öklöznie egy lövést, a kontratámadásból pedig Ferenczi tört kapura, de a debreceni szélső egy szép csel után jócskán fölé lőtt.

Az első félidőben mindkét csapatnak voltak helyzetei Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A második játékrészt lendületesen kezdte a Debrecen, amely az 54. percben egy szerencsés góllal megszerezte a vezetést. Egy kis szöglet után Varga Kevin húzott középre, 16 méterről megcélozta a jobb alsó sarkot, Haruna Garba pedig közelről a kapuba kotorta a labdát. A nyáron igazolt nigériai támadó két perccel korábban állt be csereként, szinte az első labdaérintéséből gólt szerzett.

A 63. percben a debreceni szurkolók kifeszítettek egy transzparenst, amellyel boldog születésnapot kívántak a klub a legendás edzőjének, a kispadon ülő Herczeg Andrásnak, aki a meccs napján ünnepelte 63. születésnapját.

Haruna Garba becserélésével Herczeg András remekül nyút bele a meccsbe Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A 74. percben egyenlíthetett volna az albán csapat, de a Szatmári Csaba lábán irányt változtató lövést Nagy Sándor bravúrral kiszedte a jobb alsó sarokból.

Három perccel később a debreceni játékosok azzal kedveskedtek a szülinapos Herczeg Andrásnak, hogy eldöntötték a meccset.

Egy gyors kontratámadás végén a szerb Nikola Trujics került helyzetbe, azonban lövés helyett önzetlenül a jobbján érkező Varga Kevinhez passzolt, akinek csak az üres kapuba kellett gurítania.

Herczeg András ennél szebb születésnapról nem is álmodhatott Forrás: dvsc.hu

A 83. percben a DVSC talán a párharcot is eldöntötte.

Varga Kevin kapott labdát, majd 18 méterről megcélozta a jobb alsó sarkot, a vetődő Frasheri pedig mellényúlt, így a labda becsorgott a kapuba.

Győzelmével a DVSC megnyugtató előnnyel utazhat a visszavágóra, és várhatja az olasz Torino elleni párharcot a második selejtező fordulóban.

Európa-liga, selejtező, 1. forduló, első mérkőzés:
Debreceni VSC-FK Kukesi (albán) 3-0 (0-0)
Debrecen, 10 250 néző, v.: Gishamer (osztrák)
Debrecen: Nagy S. - Kusnyír (Kinyik, 89.), Szatmári Cs., Pávkovics, Ferenczi J. - Szécsi M., Haris, Tőzsér, Varga K. - Takács T. (Garba, 52.), Trujic (Csősz, 88.)
Kukesi: Frasheri - Kitanovski, Cuculi, Teqja, Rumbullaku - Limaj, Ethemi (Cyrbja, 72.), Musolli, Rroca (Musta, 76.) - Shkurtaj, Rama
gólszerzők: Garba (54.), Varga K. (77., 83.)
sárga lap: Cuculi (39.), Limaj (67.), Musolli (73.), Teqja (75.), Kitanovski (91.)

A visszavágót jövő csütörtökön rendezik, a főtáblára jutáshoz négy párharcot kell nyerni.