Vágólapra másolva!
Csütörtök este a Budapest Honvéd 3-1-re legyőzte a hétszeres litván bajnok Zalgiris Vilnius csapatát az Európa-liga selejtező első fordulójának odavágó mérkőzésén, az Új Illovszky Rudolf Stadionban.

A magyar El-csapatok közül a legnehezebb feladat a Budapest Honvédnak jutott, amely a hétszeres litván bajnok Zalgiris Vilnius csapatát kapta, amely tavaly a harmadik körig menetelt az El-selejtezőben. Az ellenfelet segített, hogy Litvániában javában zajlik a bajnokság, a Zalgiris pedig sorozatban öt győzelemnél tart, és 17 forduló után két pont hátránnyal második a Suduva mögött.

A kispestiek kicsit meggyengültek, a nyáron eligazolt tőlük a gólkirály Holender Filip és a válogatott kerettag kapus, Gróf Dávid, ráadásul a Bozsik Stadion építése miatt nem saját pályájukon, hanem a Vasas múlt héten átadott új arénájában, az Illovszky Rudolf Stadionban fogadták ellenfelüket.

A Honvéd játékosai az El-selejtező első fordulójában a Zalgiris Vilnius ellen játszott mérkőzés előtt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A két gárda egy alkalommal már találkozott egymással: 2002-ben az Intertotó Kupában a Zalgiris 1-0-s összesítéssel jutott tovább.

A litvánok a 12. percben majdnem megszerezték a vezetést. Rolandas Baravykas jobbról befele cselezett, majd 17 méterről lőtt. A frissen igazolt kispesti kapus, az izraeli-magyar Lefkovits Robi vetődés közben visszahúzta a kezét, mert azt hitte mellé megy a labda, azonban az a bal kapufán csattant, majd visszapattant a kapus fejére, onnan pedig szögeltre.

A 22. percben a Honvéd is kihagyott egy helyzetet.

A francia David N'Gog gyönyörű labdát tálalt a lyukon kiugró Gazdag Dánielnek, aki kapura akart pöckölni, de néhány centivel lemaradt a labdáról.

A kispesti Gazdag Dániel már az első félidőben is közel állt a gólszerzéshez Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Három perccel később Lefkovits is megvillantotta, hogy miért igazolták le. Egy bal oldali beadás után Liviu Antal pörgetett kapura, de a kispesti kapus leért a jobb alsó sarokra, és kitenyerelte a labdát.

A 32. percben vezetést szerzett a Honvéd.

Egy jobbról belőtt labdát Klemen Bolha rossz helyre rúgott ki, a második hullámban érkező Banó-Szabó Bence pedig kilenc méterről a jobb alsó sarokba lőtt.

A második félidőt a litván csapat kezdte jobban. Az 50. percben Antal beadása után Tomislav Kis fejelt hat méterről kapura, de Lefkovits jól helyezkedett, és fogta a labdát.

Az 55. percben a Honvéd a második zicceréből megszerezte a második gólját.

Az óriási bedobásairól híres Djordje Kamber behajította labdát a litvánok ötöséig, Batik Bence feje fölött még átpattant, de a hosszún érkezett David N'Gog, aki közelről a kapuba fejelt.

David N'Gog volt a Honvéd egyik legveszélyesebb játékosa Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A francia támadónak ez volt az egyik utolsó megmozdulása a meccsen, mert néhány perccel később egy sprintelés után a vádlijához kapott, és nem tudta folytatni a játékot.

A 68. percben a Honvéd eldöntötte a meccset.

Gazdag Dániel egy gyönyörű labdaátvétel után megcsinált egy remeke cselt a tizenhatoson belül, majd Saulius Mikoliunas fellökte, a játékvezető pedig azonnal büntetőt ítélt. A labda mögé Gazdag állt oda, és középre a léc alá bombázott.

A 80. percben szépíthetett volna a Zalgiris, de az Új Illovszky Rudolf Stadionban a kispestieket segítette a kapufa.

A középső középpályás Modestas Vorobjovas 22 méterről kapura bombázott, de Lefkovits szemmel verte a labdát, ami a felső lécen csattant.

A kispesti David N'Gog ünnepli gólját Batik Bencével Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A 84. percben ismét büntetőt kapott a Honvéd.

Gazdag lépett volna ki ziccerben Eke Uzoma kiugratásával, azonban Marko Tomics visszakézből lekönyökölte a magyar játékost, így jöhetett az újabb tizenegyes. Ezúttal is Gazdag állt a labda mögé, de a második kísérletét sokkal finomabban akarta megoldani, Martin Berkovec kapus pedig leolvasta a szándékot, és kiütötte a kapu bal oldalába tartó labdát.

A 92. percben összejött a szépítés a litván csapatnak. Egy szöglet után Kamber rossz helyre tisztázott, a kipattanóra pedig Karolis Uzėla csapott le, és közelről a hálóba lőtt.

Győzelmével a Honvéd magabiztosan várhatja a jövőheti visszavágót, de a Zalgiris utolsó percben szerzett szépítőgólja miatt még nem lefutott a párharc.

„Bosszantó a második büntető, azt rosszabbul rúgtam. Leginkább az bosszantó, hogy a végén kaptunk egy ilyen szerencsétlen gólt. Ennek ellenére pozitívak vagyunk.

– értékelt a mérkőzés után az M4 Sport kamerája előtt a Budapest Honvéd egyik legjobbja, Gazdag Dániel.

„Nagyon sokat dolgoztunk a felkészülés alatt. Megérdemeltük a sikert egy olyan ellenfél ellen, amely már javában játékban van a saját bajnokságában"

– mondta a Honvéd nyáron kinevezett edzője, az olasz Giuseppe Sannino, aki megjegyezte, hogy a párharc még nem lefutott, de bízik benne, hogy csapata Litvániában is győzni tud majd.

Európa-liga selejtező, 1. forduló, első mérkőzés:
Budapest Honvéd-Zalgiris Vilnius (litván) 3-1 (1-0)
Illovszky Rudolf Stadion, 3622 néző, v.: Marhefka (szlovák)
Budapest Honvéd: Lefkovits - Batik, Kamber, Lovric - Kovács N., Gazdag, Banó-Szabó (Kálnoki-Kis, 83.), Heffler T., Kukoc (Uzoma, 74.) - N'Gog (Cipf, 70.), Moutari
Zalgiris: Berkovec - Mikoliunas (Uzela, 72.), Tomic, Bolha, Slijngard - Vorobjovas, Pérez (Simkus, 89.) - Antal, Baravykas (Vareika, 67.), Morer - T. Kis
gólszerzők: Banó-Szabó (32.), N'Gog (55.), Gazdag (69., tizenegyesből), illetve Uzela (92.)
sárga lap: Gazdag (62.), Kukoc (74.), illetve T. Kis (6.), Mikoliunas (69.), Tomic (84.)

A visszavágót jövő csütörtökön rendezik, a főtáblára jutáshoz négy párharcot kell nyerni.