Vágólapra másolva!
Vasárnap este a franciaországi női labdarúgó-világbajnokság döntőjében a rekordbajnok, címvédő amerikai válogatott 2-0-ra legyőzte az Eb-győztes holland csapatot.

A címvédő amerikai együttes volt az egyértelmű esélyese a lyoni döntőnek, ám a holland válogatott az Európa-bajnokság után a vb fináléjában is arra készült, hogy meglepetést okoz.

Az Egyesült Államok válogatottja nyerte az 1991-es első női vb-t,

s azóta még kétszer diadalmaskodott, és egyszer sem végzett a harmadiknál rosszabb helyen, miközben 1996 óta négy olimpiai bajnoki címet is begyűjtött.

A tornán már 5 gólnál járó Megan Rapinoe a harmadik vb-döntőjén kezdett Forrás: AFP/Jean-Philippe Ksiazek

Hollandiának viszont ez a mostani csupán a második világbajnoksága, Európa-bajnokságon is csupán háromszor szerepelt, olimpián pedig egyszer sem. Ugyanakkor az utóbbi években a hollandok meglepetést meglepetésre halmoznak. A 2017-es Eb-n váratlanul jutottak el a döntőig, s győztek ott Dánia ellen 4-2-re. Kontinensbajnoki címük ellenére válogatottjuk a vb előtt sem tartozott az igazán esélyesek közé.

Már a selejtezősorozatból is csak rájátszás után jutott ki a franciaországi tornára, melyen viszont minden eddigi meccsét megnyerte.

A 16 között Japánt 2-1-re, a negyeddöntőben Olaszországot 2-0-ra, az elődöntőben pedig Svédországot hosszabbítás után 1-0-ra verte.

Az amerikaiak a korábbi hat vb-meccsükön mindig betaláltak az első negyedórában, így várható volt, hogy a döntőt is elképesztő tempóban kezdik majd.

A hollandok kapusa ezúttal sem unatkozott Forrás: AFP/Jean-Philippe Ksiazek

Azonban hiába volt nagyrészt náluk a labda, nem találták az ellenszert a hollandok védekezésére, így megszakadt a sorozatuk. Az első komoly helyzetre a 27. percig kellett várni, egy szöglet után Julie Ertz tíz méterről, látványos mozdulattal húzott kapura egy labdát, de a svédek elleni elődöntőben parádézó Sari van Veenendaal bravúrral védett.

A 38. percben két óriási amerikai ziccer is kimaradt.

Rapinoe száguldott el a balszélen, a beadása után Samantha Mewis fejelt öt méterről, de Van Veenendaalban elakadt a labda. Fél perccel később ismét Rapinoe centerezett középre, ezúttal a góllövőlistát hat találattal vezető Alex Morgan pörgetett kapura, de a holland kapus lábbal védeni tudott. A 40. percben ismét Morgan kísérletezett. Az amerikai csatár 18 méterről bombázott a bal alsó sarok irányába, de Van Veenendaal vetődve szögletre tolta a labdát.

Az első félidőben Sari van Veenendaal tartotta meccsben a holland csapatot Forrás: AFP/Franck Fife

A második félidőben sem változott a játék képe, az amerikai csapat támadott, és a 61. percben büntetőhöz jutott. Egy jobb oldali beadás után Stephanie van der Gragt rúgta meg teljesen fölöslegesen Morgant. A játékvezető először szögletet ítélt, de rászóltak a VAR-szobából, hogy nézze vissza az esetet, majd miután ezt megtette, tizenegyest ítélt. A labda mögé Rapinoe állt oda, és higgadtan a bal alsó sarokba lőtt.

A 34 éves csapatkapitány a hatodik gólját lőtte a vb-n, ebből ötöt az egyenes kieséses szakaszban.

A 69. percben eldöntötték a meccset az amerikaiak. Egy remek szóló végén Rose Lavelle tört be a tizenhatoson belülre, majd 14 méterről kilőtte a bal alsó sarkot.

A két bekapott gól után a hollandok elkezdtek fejvesztve támadni, de ebből is az amerikaiak jöttek ki jól, akik kontrákból sorra alakították ki a ziccereket, de Van Veenendaal továbbra is bravúrosan védett. A hollandok teljesítményéről mindent elmond, hogy az első kaput eltaláló lövésükre a 77. percig kellett várni, de az sem okozott gondot Alyssa Naehernek.

Az utolsó percekben a hollandok már teljesen feladták a mérkőzést, az amerikaiak pedig visszavettek a lendületből, így a hajrában nem változott az eredmény.

Az Egyesült Államok 1991 és 2019 között már negyedszer nyert világbajnokságot, Hollandia ezzel az ezüstéremmel biztosította a helyét a tokiói olimpián.

Női labdarúgó-világbajnokság, döntő
Egyesült Államok-Hollandia 2-0 (0-0)
Gólszerzők: Rapinoe (61. – 11-esből), Lavelle (69.)