Vágólapra másolva!
A labdarúgó Copa America két döntőse közül a házigazda brazilok legutóbb 12 éve nyerték meg a kontinensbajnokságot, míg Peru 44 éve vár az újabb sikerre. A finálét vasárnap este tíztől rendezik Rio de Janeiróban.

A házigazda brazilok számára rosszul indult a torna, hiszen sérülés miatt már a rajt előtt elveszítették Neymart, de a támadó hiányát nem érezte meg a csapat. A brazil válogatott öt mérkőzésén gólt sem kapott, és a csoportkörben nem bírt ugyan Venezuelával (0-0), a negyeddöntőben pedig szintén 0-0-t követően csak tizenegyes-párbajban bizonyult jobbnak Paraguaynál, de az elődöntőben Argentína 2-0-s legyőzése előrehozott finálénak is beillett. Főként, hogy a másik elődöntőből végül nem az esélyesebb Chile, hanem meglepetésre az a Peru jutott tovább, amelyet a csoportkörben 5-0-ra kiütöttek a házigazdák.

A brazilok az előrehozott döntőt már megnyerték, most sima meccs várhat rájuk Forrás: AFP/Nelson Almeida

Az ötszörös világbajnok brazilok a legutóbbi három Copa Americán még a döntőbe sem kerültek, most egy papírforma mérkőzésen kellene igazolniuk fölényüket.

Ricardo Gareca, a peruiak argentin szövetségi kapitánya azonban nem feltartott kézzel készül a döntőre. A szakember szerint megvan a megfelelő játékosállományuk ahhoz, hogy meglepjék a favoritot, ráadásul egy döntőben amúgy sem lehet más a céljuk, minthogy győzzenek.

- mondta a kapitány, aki 2015 februárja óta irányítja a perui együttest, amely tavaly 36 év után játszhatott a világbajnokságon, és nem vallott szégyent.

Ricardo Gareca szövetségi kapitány és Edison Flores a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Forrás: AFP/Juan Mabromata

Paolo Guerrero, a peruiak 35 éves csapatkapitánya hangsúlyozta: nevezhetik a brazilokat favoritoknak, számukra viszont a pályán nem lesznek azok.

"Alázatosnak kell lennünk, és el kell végeznünk a feladatunkat"

- mondta Guerrero, aki arra utalt, hogy a Chile elleni elődöntőben is a rivális volt az esélyesebb - és játszott ennek megfelelően végig mezőnyfölényben, alakított ki kétszer annyi helyezet -, a találkozót 3-0-ra mégis Peru nyerte meg.