Brazília nyerte a Copa Américát

fbl Horizontal
Brazil's Dani Alves (C) and teammates celebrates with the trophy after winning the Copa America after defeating Peru in the final match of the football tournament at Maracana Stadium in Rio de Janeiro, Brazil, on July 7, 2019. (Photo by Carl DE SOUZA / AFP)
Vágólapra másolva!
Vasárnap este a brazil labdarúgó-válogatott 3-1-re legyőzte a perui csapatot a Copa América döntőjében, így 12 év után ismét megnyerte a dél-amerikai kontinenstornát, története során pedig kilencedszer hódította el a trófeát.

A házigazda brazilok voltak a döntő toronymagas esélyesei, ugyanis még gólt sem kaptak a Copa Américán, ráadásul már találkoztak a peruiakkal, akiknek egy ötöst lőttek csoportkörben.

A brazil szurkolók nem izgulták túl a Copa América-döntőt Forrás: AFP/Juan Mabromata

Ennek ellenére nem lehetett leírni a peruiakat, ugyanis az egyenes kieséses szakaszban kiejtették a végső győzelemre is esélyes uruguayiakat, és a legutóbbi két Copát megnyerő chileieket.

A mérkőzés első kísérlete a peruiaké volt. A 35 éves csapatkapitány, Paolo Guerrero bombázott 35 méterről kapura egy szabadrúgást, de Alisson hidegvérrel kiengedte a labdát, ami csak néhány centivel kerülte el a kapuját.

A 15. percben megszerezte a vezetést a brazil válogatott.

Gabriel Jesus csinált meg egy remek cselsorozatot a jobb oldalon, átívelt a hosszúra, az érkező Éverton Soares pedig kapásból a kapuba belsőzött.

A vezetőgól után támadásban maradtak a brazilok, és tíz perccel később növelhették volna az előnyüket. Roberto Firmino ment el a bal oldalon, a külsővel középre tett labdáját Philippe Coutinho pörgette rá, de a labda néhány centivel elment a kapu mellett.

A brazil szurkolóknak örömünnepet rendeztek a Maracanában Forrás: AFP/Raul Arboleda

A folytatásban is csak a brazilok akarata érvényesült, a peruiak szinte át sem lépték a félpályát. A 36. percben ismét óriási helyzetet hagytak ki a házigazdák. Alex Sandro balról becsavart labdájára Firmino érkezett a hosszú oldalon, de hat méterről a kapu fölé fejelt.

A 41. percben a peruiak eljutottak a brazil kapuig, és egyből kiharcoltak egy büntetőt.

Christian Cueva visszatett labdájára Thiago Silva vetődött bele, a játékvezető pedig azonnal tizenegyest ítélt. Paolo Guerrero azonban nem végezhette el azonnal, ugyanis a játékvezetőt teljesen fölöslegesen kihívták videózni. Az egyperces közjáték után a perui csapatkapitány állt a labda mögé, és higgadtan a bal alsó sarokba gurított a jobbra vetődő Alisson mellett.

A világ legjobb kapusának tartott Alisson Becker 889 perc után kapott újra gólt.

Sokáig azonban nem örülhettek az egyenlítésnek a peruiak, ugyanis a lefújás előtt ismét előnybe kerültek a brazilok. A középcsatár Firmino szerzett labdát az ellenfél térfelén, majd Arthurhoz játszott, aki egy remek ütemű passzal ziccerbe hozta Gabriel Jesust, a brazil csatár pedig higgadtan a jobb alsó sarokba lőtt.

A második félidő elején a brazilok eldönthették volna a meccset. Gabriel Jesus átadásával Coutinho került lövőhelyzetbe, megnézte magának a jobb felső sarkot, de nem találta el a kaput. Az 54. percben ismét a meccs legjobbja, Gabriel Jesus tálalt mesterien Firmino elé, de a Liverpool támadója hét méterről eltörte a labdát, ami így a kapu mellé gurult.

Gabriel Jesus kötetlenül ficánkolt a perui védők között Forrás: AFP/Raul Arboleda

A 70. percben a peruiak óriási esélyt kaptak, ugyanis emberhátrányba kerültek a brazilok. A sárga lapos Gabriel Jesus lendületből leütközte Carlos Zambranót, a chilei Tobar Vargas játékvezető pedig azonnal kiosztotta neki a második sárga lapját.

A 73. percben helyzetet alakítottak ki a peruiak. Egy röviden kifejelt beadást Edison Flores lőtt vissza kapásból, de a bombája elkerülte a kapu jobb oldalát.

A kiállítás azonban nem pörgette fel a perui csapatot, az utolsó bő negyedóra sokkal inkább szólt a durva belépőkről, mint a futballról.

A 87. percben a Copán berobbanó Éverton Soares kiharcolt egy tizenegyest.

A brazil támadó egy kényszerítő után hosszan tolta meg a labdát, Zambrano azonban teljesen fölöslegesen leütközte a tizenhatoson belül, a játékvezető pedig tizenegyest ítélt. A labda mögé a csereként beálló Richarlison állt oda, és a jobb alsó sarokba lőtt, és bebiztosította a brazil válogatott győzelmét.

Brazília csapata hat év alatt a harmadik hazai rendezésű tornáját nyerte meg. A brazil válogatott a 2013-as Konföderációs Kupa és a 2016-os riói olimpiai után tudott ismét hazai pályán diadalmaskodni.

Copa América, döntő
Brazília-Peru 3-1 (2-1)
Rio de Janeiro, Maracaná
Játékvezető: Tobar Vargas (chilei)
Brazília: Alisson – Dani Alves, Marquinhos, Thiago Silva, Alex Sandro – Arthur, Casemiro, Coutinho (Eder Militao, 77.) – Gabriel Jesus, Firmino (Richarlison, 75.), Éverton (Allan, 90+2.). Szövetségi kapitány: Tite
Peru: Gallese – Advíncula, Zambrano, Abram, Trauco – R. Tapia (Gonzales, 82.), Yotún (Ruidiaz, 78.) – Carillo (Polo, 86.), Cueva, E. Flores – Guerrero. Szövetségi kapitány: Ricardo Gareca
Gólszerző: Éverton (15.), Gabriel Jesus (45+3.), Richarlison (90. - 11-esből) ill. Guerrero (44. - 11-esből)
Sárga lap: Gabriel Jesus (30.), Thiago Silva (53.), ill. Tapia (49.), Zambrano (68.), Advincula (84.)
Kiállítva: Gabriel Jesus (70.)