Argentína legyőzte Chilét, harmadikok a Copa Américán

fbl Horizontal
Argentina's Matias Suarez (L) and Rodrigo De Paul celebrate after defeating Chile 2-1 in the Copa America football tournament third-place match at the Corinthians Arena in Sao Paulo, Brazil, on July 6, 2019. (Photo by Douglas MAGNO / AFP)
Vágólapra másolva!
Zaklatott, rengeteg szabálytalansággal tarkított mérkőzésen a különösen az első félidőben sokkal jobban játszó Argentína 2-1-re legyőzte Chilét a Copa América bronzmérkőzésén. Az első félidőben a játékvezető egyszerre állította ki Lionel Messit és Gary Medelt, miután azok kishíján összeverekedtek.

Az előző két kiírás döntőjének párosítása ezúttal a torna bronzmeccsén ismétlődött meg, mi pedig csak remélhettük, hogy a csapatok nem a 2015-os, illetve 2016-os tornán látott góllövőformájukat viszik ki a Sao Paulo-i Corinthians Arena gyepére: mindkét találkozó 0-0-s döntetlennel ért véget 120 perc után, és végül 11-esek döntöttek Chile javára, előbb 4-1-re, majd 4-2-re nyerték a szétlövést.

A házigazda Brazília elleni elődöntőt 2-0-ra elveszítő argentinok szövetségi kapitány, Lionel Scaloni két helyen változtatott a kezdőn: Acuna és Lautaro Martínez helyett Paulo Dybala és Giovani Lo Celso került be a csapatba.

Válaszul a chileiek aktiválták Gonzáló Jarát, aki az addig sem patikamérlegen adagot keménységet volt hivatott fokozni a védelemben.

A 13. percben aztán megnyugodhattunk, hogy nem lesz gól nélküli a meccs: Sergio Agüero kapott mesteri passzt Messitől a leshatáron a chilei térfél közepén, utolérni nem tudták, könnyedén kicselezte Arias kapust is, majd az üres kapuba gurított.

A hátrányba kerülő chilei csapat gondjait tetézte, hogy öt perccel később elveszítette egyik legjobbját, Alexis Sánchezt, aki a combját fájlalva sántikált le, és kért cserét.

A 22. percben aztán tovább fokozódtak a chilei kínok, miután Lo Celso kiugratását Dybala váltotta gólra, miközben a Arturo Vidaléknak még csak felvillanásaik sem voltak a meccsen, hacsak Messi szorgos faragását nem soroljuk ide.

Egy ilyen eset után Vidal kapott sárgát – igaz, pont nem ő rúgta föl Messit – amiből lett egy kisebb kakaskodás az oldalvonal mellett, legalább a közönség vérnyomása is megemelkedhetett egy kicsit. A 38. percben pedig jött a "dráma", miután Messi az alapvonalon lökött egy aprót Gary Medelen, aki erre megpróbálta lefejelni, de a Barca sztárja sem maradt adós, a paraguayi De Vivar játékvezető pedig mindkettőjüket kiállította, ami percekig tartó kakaskodást és tömeges lökdösődést vont maga után.

A második félidő Gonzálo Jara kényszerű cseréjével indult, majd a meccsen a VAR-szobával szinte állandó kapcsolatban álló játékvezető egy újabb visszanézés után Lo Celso szabálytalanságáért ítélt büntetőt Chile javára, amit Vidal az 59. percben be is bombázott.

A 67. percben Scaloni lehívta az egyébként kimondottan jól játszó Dybalát, akit Ángel Di María váltott, a játékvezető pedig miután a pályán egy ideje már nem tudott (nem akart?) lapot kiosztani, az argentin másodedzőnek, Walter Samuelnek adott egyet.

A 77. percben Di María cselezett ki három chileit, kettőt meg is került, és, ha csak kicsivel jobban gurít középre, akkor Agüero lezárhatta volna a meccset. Így megmaradt az esélye Chilének, hogy egyenlítsen, és küzdöttek is Vidalék, de az argentin védelem nem hibázott akkorát, hogy abból gól szülessen.

Eredmény, Copa América, 3. helyért:
Argentína–Chile 2-1 (2-0)
gól: Agüero 11., Dybala 22., ill. A. Vidal 59.
piros lap: Messi 38., ill. G. Medel 38.