Vágólapra másolva!
Hamarosan négy magyar focicsapat kezdi meg a szereplését az európai kupaporondon. Az NB I címvédője, a Ferencváros a bolgár Ludogorec elleni párharcban harcolhatja ki a továbbjutást a Bajnokok Ligája-selejtező első körében, míg a MOL Fehérvár a montenegrói FK Zeta, a Debreceni VSC az albán Kukësi, a Budapest Honvéd pedig a litván Zalgiris Vilnius ellen lép pályára az Európa-liga-selejtező első fordulójában. 

Rebrovval törné meg az átkot a Fradi

A Ferencváros ezúttal Szergej Rebrov vezetésével próbálja meg azt, ami a korábbi német edzővel, Thomas Dollal éveken keresztül nem ment, azaz valamelyik európai kupasorozat csoportkörébe jutni. A fővárosi klubnál hosszú ideje hangoztatják, hogy a keret minősége alkalmas erre, de az utóbbi évek rendre csalódást hoztak az FTC számára.

Thomas Doll vezetésével nem tudta átlépni a saját árnyékát a Fradi Európában Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Doll-éra alatt legkésőbb már a 2. selejtezőkörben búcsúzott a csapat:

2014-ben az Európa-ligában a horvát HNK Rijeka ellen a 2. forduló, 2015-ben ugyancsak az El-ben a bosnyák Zseljeznyicsar ellen újfent a 2. kör, 2016-ban a Bajnokok Ligája 2. selejtezőkörében az albán Partizani Tirana, 2017-ben az El-ben ugyancsak a 2. körben a dán FC Midtjylland, míg tavaly már az El első fordulójában az izraeli Maccabi Tel Aviv jelentette a végállomást.

Talán az összes közül a Partizani Tirana elleni BL-kiesés volt a legfájóbb, ugyanis előzetesen nem sok esélyt adtak az albán csapatnak a legrangosabb európai kupasorozat selejtezőjében:

A Fradinál nem is rejtették véka alá, hogy elsősorban a nemzetközi sikertelenség miatt váltak meg Dolltól, a klub elnöke, Kubatov Gábor több interjújában is elmondta, Szergej Rebrov alapfizetése kevesebb, mint a német tréneré volt,

ám ha sikerülne BL- vagy El-csoportkörbe vezetnie a Ferencvárost, nagyon jól fog keresni.

A Ferencváros a célok elérése érdekében már június elején elkezdte a felkészülést a következő idényre, két ausztriai edzőtáboron is túl van már a csapat. A felkészülési meccsek pedig jól sikerültek, a

nyolc mérkőzésből hétszer nyert a zöld-fehér csapat

(Sampion Celje 9-0, NK Celje 2-0, NS Mura 4-1, CSZKA Szófia 1-0, FK Príbram 3-0, Universitatea Craiova 4-0, Royal Mouscron 2-0), és mindössze a brazil másodosztályú Red Bull Bragantinótól kapott ki 2-1-re.

Szergej Rebrovtól csoportkört várnak a Fradinál Fotó: Koncz Márton - Origo

A kiváló mérleg mellett az is bizakodásra adhat okot a ferencvárosi szurkolók számára, hogy hat alkalommal nem kapott gólt a csapat, a nyolc meccsen összesen háromszor sikerült bevenniük az ellenfeleknek az FTC kapuját.

a következő néhány nap a tanulságok feldolgozásáról szól majd. Nem az a fontos, hogy most milyen eredményt értünk el, majd a tétmeccseken, először is a BL-ben kell bizonyítanunk. Azért dolgozunk még a következő napokban, hogy a lehető legfelkészültebbek legyünk a Ludogorec ellen" – mondta a Fradi.hu-nak az utolsó edzőmeccset követően Szergej Rebrov.

Bajok lehetnek a támadósorban

Ami a játékoskeretet illeti, bár már a téli átigazolási időszakban próbálta kialakítani a csapat magját a szakmai stáb a selejtezőre (akkor még kérdéses volt, hogy a BL-ben, vagy az El-ben szerepelhet majd),

a nyár folyamán így is volt mozgás bőven.

Érkezett a bosnyák Eldar Civic a Sparta Praha együttesétől, Gróf Dávid a Budapest Honvédtól, a szlovák Michal Skvarka a MSK Zilinától, Szécsi Gergő a Balmazújvárostól, míg kölcsönbe két ukrán a Sahtar Donyecktól, Danilo Ihnatenko és Olekszandr Zubkov személyben. Kölcsönből Csernik Kornél (Soroksár), Kundrák Norbert (Soroksár), Priskin Tamás (Haladás), Rui Pedro (portugál, Haladás), Silye Erik (Mezőkövesd) tért vissza. A távozók között viszont három nagy veszteség is érte a Fradit, a csapatkapitány Böde Dániel visszatért Paksra, Fernando Gorriarán a mexikói Santos Lagunához igazolt, míg nagy port kavarva Ivan Petrjak a MOL Fehérvár játékosa lett. A már említetteken kívül Holczer Ádám (Paks), Julian Koch (befejezte a pályafutását) és Dejan Georgijevics (Irtisz Pavlodar) is távozott, utóbbi ismét kölcsönben.

Davide Lanzafame sérült, Isael eltiltott Forrás: MTI/Czagány Balázs

Nehezítheti Rebrov dolgát a Ludogorec elleni párharc előtt, hogy

az olasz Davide Lanzafame sérüléssel bajlódik,

ami miatt haza is kellett utaznia a második ausztriai edzőtáborból, majd Torinóban kezelték a térdét. Igaz, azóta már újra a társakkal edzett, de továbbra is kérdéses a játéka. És ha ez nem lenne elég nagy baj,

Nyikolaj Szignyevics és Isael a korábbi klubjában kapott piros lapja miatt nem játszhat a bolgárok ellen.

Ez pedig az jelenti, hogy a kölcsönből visszatért Priskin Tamás maradt az egyetlen kimondott 9-es. A norvégok elleni Eb-pótselejtező hőse eddig bizonyított is, négy gólt lőtt a felkészülési meccseken, így nem lenne meglepő, ha az ukrán edző a Ludogorec ellen is bizalmat szavazna neki.

UEFA-botrány a Fradi-Ludogorec párharc kapcsán

A Ferencváros a BL-sorsolásnál nem volt éppen szerencsés, ugyanis a több mint 50 millió euró összértékű bolgár kirakatcsapatot, a Ludogorecet kapta – az FTC keretének jelenlegi értékét 20 millió euróra taksálják. Ráadásul egy kis botrány is volt a sorsolás körül: eredetileg

úgy volt, hogy a bolgárok otthonában kezd a Fradi, aztán ez megváltozott, és a párharc Budapesten indul.

Az Origo Sport a történtek után levelet írt az UEFA-nak az üggyel kapcsolatban, amelyre az a válasz érkezett, hogy a sorsolást végző személy elfelejtette megkeverni a csapatok nevét tartalmazó golyókat, majd mikor ezt észlelték a sorsolás végén, rövid tanácskozás után úgy döntöttek, hogy a sorsolást meg kell ismételni. De ezt a nyilvánosság már nem láthatta, mert mindez egy üres teremben zajlott le, és itt már a Fradit húzták ki elsőnek, így a magyar csapat lett a pályaválasztó ebben a párharcban.

Nagy nemzetközi tapasztalattal bír a Ludogorec

A friss bolgár Szuperkupa-győztes Ludogorec Razgrad tíz éve jutott fel története során először a bolgár első osztályba, és azóta is csak folytatódik kiváló szereplése.

Az immár nyolcszoros bolgár bajnok 2012 óta megszakítás nélkül nyeri hazája bajnokságát.

Az együttes a BL 2014/15-ös kiírásában csoportkörös volt, ott 4 pontot szerezve a Real Madrid, a Basel, valamint a Liverpool mögött negyedik, azaz utolsó lett a B csoportban. A 2016/17-es idényben szintén BL-csoportkörös volt, akkor három döntetlennel három pontot szerzett, és a harmadik helyen végzett az Arsenal és a Paris Saint-Germain mögött, a Basel előtt.

A Vidinek sikerült a csoda a Ludogorec ellen Fotó: Mudra László - Origo

A bolgár csapat az elmúlt két kiírásban az Európa-liga csoportkörében szerepelt.

Tavaly a Vidi a BL-selejtező második fordulójában búcsúztatta a bolgár gárdát:

az idegenbeli 0-0-s döntetlent követően a felcsúti visszavágón 1-0-ra győztek Pátkai Mátéék.

A bolgárok folytatták a keret megerősítését a nyáron, többek között érkezett Mavis Tchibota és Dan Biton az izraeli élvonalból, a PSG-ben nevelkedett Jordan Ikokót a Guingampból, Jorginhót a St. Étienne-ből, Stéphane Badjit a Bursasporból szerződtették.

A bolgárok nem becsülik le a Fradit, ezt jól mutatja Georgij Terziev, a Ludogorec középhátvédjének a nyilatkozata is.

„Már mindenki a Ferencváros elleni összecsapásra koncentrál. Kiváló edzőtáborunk volt, kemény edzések, fizikálisan készen állunk a párharcra. A csapatunk nagyon tapasztalt, de

Amennyiben továbbjut a Ferencváros, akkor az F91 Dudelange (luxemburgi)–Valletta FC (máltai) továbbjutója vár rá. A párharc vesztese az Európa-liga selejtezőjének második fordulójában folytathatja nemzetközi kupaszereplését, méghozzá a Valur Reykjavík (izlandi)–Maribor (szlovén) párharcban alulmaradó csapat ellen. A főtáblás részvételért a Ferencvárosnak négy ellenfelet kell búcsúztatnia.

Szavazzon!

Melyik csapat jut tovább?

A Ferencváros Bajnokok Ligája programja

BL-selejtező, 1. forduló
1. mérkőzés: július 10., szerda
20.00: Ferencváros-Ludogorec (bolgár)
Budapest, Groupama Aréna


Visszavágó: július 17., szerda
19.30: Ludogorec (bolgár)- Ferencváros
Razgrad, Ludogorec Aréna

Az AS Roma helyett a Torino jöhet Magyarországra

A MOL Fehérvár a montenegrói FK Zeta, a Debreceni VSC az albán Kukësi, a Budapest Honvéd pedig a litván Zalgiris Vilnius ellen lép pályára az Európa-liga első fordulójában. Már az is ismert, hogy amennyiben sikerrel veszik a csapatok az első akadályt, akkor kivel mérkőznek meg a második körben. A székesfehérváriak a Breidablik (izlandi)–FC Vaduz (liechtensteini) párharc győztesével, a Honvéd a Sabail FK (azeri)–Universitatea Craiova 1948 (román) továbbjutójával, míg a Debrecen a Torinóval játszhat. Utóbbi már csak azért is érdekes, mert a sorsolás pillanatában még úgy volt, hogy az AS Roma lesz az ellenfél.

Ha az AS Romát nem is, Andrea Belottiékat Magyarországra hozhatná a DVSC Forrás: NurPhoto/Federica Roselli/NurPhoto/Federica Roselli

Az AC Milan azonban visszalépett az Európa-ligától, miután a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) megállapította, hogy nem tartotta be az európai szövetség (UEFA) által előírt pénzügyi fair play szabályait. Az AC Milan a Serie A ötödik helyezettjeként rögtön a 48 csapatos főtáblán kapott volna helyet,

kizárása miatt a csoportkörös szereplést a hatodik AS Roma "örökölte meg", a fővárosiak helyén pedig a hetedik helyezett Torino indulhat a selejtezőben.

Ez pedig azt jelenti, hogy a DVSC – amennyiben továbbjut az első fordulóból – nem az AS Romával találkozik a selejtező második körében, hanem a Torinóval.

Nem játszhat otthon a MOL Fehérvár

A székesfehérvári csapat tavaly még MOL Vidi FC néven menetelt a nemzetközi kupaporondon. A BL-selejtezőben búcsúztatta a luxemburgi F91 Dudelange-t, a bolgár Ludogorecet, a svéd Malmőt, majd a főtábla kapujában a görög AEK Athén állította csak meg. A magyar csapat így is folytathatta a szereplését az El-csoportkörben, ahol oda-vissza legyőzte az ugyancsak görög PAOK együttesét, illetve pontot szerzett a Groupama Arénában a Chelsea ellen (2-2), de a továbbjutás így sem jött össze.

A MOL Fehérvár megismételné az előző szezonban elért bravúrját Fotó: Koncz Márton - Origo

A MOL Fehérvár öt felkészülési meccset játszott, az osztrák Wolfsberger AC (1-0) és a szlovákiai DAC ellen sikerült nyernie (3-1). A cseh Banik Ostrava ellen 1-1-es, míg a szerb Topolyai SC ellen 3-3-as döntetlent játszott, és csak az orosz Ahmat Groznijtól kapott ki (1-2). Ami a játékoskeretet illeti,

Székesfehérváron nem volt nagy mozgás:

Kovács Dániel (Soroksár), Ivan Petrjak (ukrán, Sahtar Donyeck, Ukrajna legutóbb kölcsönben Ferencváros), Rus Adrián (romániai, PAFC, legutóbb kölcsönben Sepsi OSK, Románia) és Funsho Bamgboye (nigériai, Haladás) érkezett. Ami a távozókat illeti, olyan játékostól nem vált meg a Fehérvár, aki az előző szezonban kulcsember lett volna, így ki lehet mondani, hogy tovább erősödött az amúgy sem gyenge keret.

Viszont így is érte egy kellemetlen „pofon" a bajnoki ezüstérmest, ugyanis

nem játszhat az új stadionjában az FK Zeta ellen. A szokásos rutinellenőrzéskor derült ki, hogy a Mol Aréna Sóstó ivóvízhálózatának egy részében egy baktérium (Pseudomonas aeruginosa) jelenlétét mutatták ki

a mérések. Ezt követően a Mol Fehérvár FC hivatalos honlapján tudatta, hogy biztonsági okokból nem tudják megrendezni az Európa-liga első selejtezőjét otthon, így az FK Zeta elleni párharc hazai mérkőzését a felcsúti Pancho Arénában játsszák.

Egyelőre üres marad a MOL Aréna Sóstó Forrás: https://www.molvidi.hu/

A Zeta a montenegrói labdarúgó-bajnokságok 2006-os indulása óta az élvonalban szerepel, és

az első évben nyerni is tudott, amit azóta négy további dobogós helyezés követett.

A bajnoki cím után a Bajnokok Ligájában is egy körrel tovább tudott lépni, és csak a jóval nevesebb skót Rangers állította meg. Van közös pont is a két csapat történetében: a korábban a Vidivel 2011-ben bajnokságot nyerő Mladen Bozsovics 2016 januárjától 2017 nyaráig szerepelt a Zetánál.

Szavazzon!

Melyik csapat jut tovább?

A Torino elleni párharcért küzd a DVSC

A Debrecen legutóbb 2016-ban volt érdekelt a nemzetközi kupaporondon, akkor a San Marino-i SP La Fioritát sikerült búcsúztatni az első körben, a következő fordulóban viszont a fehérorosz Torpedo-BelAZ Zsodino megállította a hajdúsági együttest.

A DVSC négy felkészülési mérkőzést játszott eddig a nyár folyamán, ezek közül hármat megnyert

(Nyíregyháza, Diósgyőr, illetve a szlovákiai Nagymihály ellen), és egyszer játszott döntetlent, 2-2 lett az ukrán FK Minaj elleni meccs.

Íme, a Nagymihály elleni mérkőzés összefoglalója:

Ami a játékoskeretet illeti, érkezett a Fehérvártól Bévárdi Zsombor, a kameruni Florentin Emmanuel Bouoli Effa, a nigériai Haruna Garba, Csíkszeredáról Györgyi Arthur, Szécsi Márk a PAFC-tól a kölcsön után végleg, illetve a szerb Nikola Trujics. Voltak távozók is, Erik Cikos, Alekszandar Jovanovics és Haris Tabakovic biztosan nem lesz a Loki játékosa a következő szezonban.

A bajnokság után az El-ben is bizonyítana a DVSC Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A DVSC-nek az egyszeres albán bajnok,

egyszeres albán szuperkupa-győztes, és kétszeres Albán Kupa-győztes FK Kukësi ellen kell kiharcolnia a továbbjutást, hogy találkozhasson az olasz Torinóval.

Az elmúlt években rendre remek teljesítményt nyújtott a Debrecen ellenfele, hisz 2012 óta valamennyi alkalommal dobogós helyen végzett az albán bajnokságban. Az Európa-liga-selejtezőben a 2015-2016-os bajnokság után menetelt a legtovább. Előbb 2-0-s összesítéssel legyőzte a fehérorosz Torpedo-BelAZ Zsodinót, majd a montenegrói Mladoston 5-2-vel jutott túl. A 3. selejtezőkörben azonban a Legia Varsó túl nagy falatnak bizonyult a Kukësi számára, a lengyelek kettős sikerrel, 4-0-s összesítéssel jutottak tovább.

Szavazzon!

Melyik csapat jut tovább?

A Zenit ellen is hangolt a Honvéd az El-re

A Budapest Honvédot 2017-ben az izraeli Hapoel Beer-Sheva búcsúztatta mindjárt az első párharcban, majd tavaly a macedón FK Rabotnicski Szkopje ellen még megnyerte a párharcot az El-ben a fővárosi együttes, viszont a luxemburgi FC Progrès Niederkorn már túl nagy falatnak bizonyult.

A kispestiek négy felkészülési mérkőzést játszottak, egy-egy győzelem és döntetlen mellett két vereség a mérleg. Az osztrák WSG Wattenst 3-0-ra verte a Honvéd, a belga Royal Excel Mouscron elleni meccs 1-1-re végződött, míg a két vereséget az orosz Zenit (0-3) és a brazil Red Bull Bragantino (1-2) ellen szedte össze.

A Zenit elleni meccs jó erőfelmérő volt a Honvéd számára:

„Szép helyen, remek körülmények között készülhettünk – mondta a klub honlapjának a Supka Attilát váltó Giuseppe Sannino. – Jól sikerült edzőtáboron vagyunk túl, láttam a játékosokon, hogy végig nagyon keményen dolgoztak, mindent beleadtak, és ami még fontosabb, a csapatépítés szempontjából is hasznos időszak van mögöttünk. Hihetetlenül

Nagy játékosmozgás nem volt Giuseppe Sannino együttesénél, eddig Lefkovits Robi (izraeli-magyar, Hapoel Tel-Aviv), Amadou Moutari (nigeri, Mezőkövesd) és Macdonald Niba (kameruni, FC Nitra) érkezett, illetve több fiatal visszatért kölcsönből. Persze távozók is akadtak: Fousseni Bamba, Danilo, Gróf Dávid, Holender Filip, Dino Skvorc és Takács János is máshol folytatja.

Új edzővel, Giuseppe Sanninóval száll harcba a Honvéd Forrás: honvedfc.hu

A Honvéd ellenfelét, a Zalgiris Vilniust 1947-ben alapították, a csapat hétszeres litván bajnok és tizenkétszeres kupagyőztes. Az együttes rendszeres szereplője a különböző kupasorozatoknak, de a csoportkörbe eddig egyszer sem jutott be.

Az előző idényben az Európa-liga harmadik selejtezőkörében az egy fordulóval korábban az Újpestet búcsúztató spanyol Sevilla állította meg.

Tétmeccsen 2002-ben az Intertotó Kupában találkozott a két csapat, akkor az első mérkőzésen a Zalgiris 1-0-ra nyert az Üllői úton, a visszavágó 0-0-s döntetlent hozott, így kiesett a magyar klub.

Szavazzon!

Melyik csapat jut tovább?

A magyar csapatok Európa-liga programja

1. mérkőzések - július 11., csütörtök
19.00: Debreceni VSC-Kukësi (albán)
Debrecen, Nagyerdei Stadion
20.30: FK Zeta (montenegrói)-MOL Fehérvár
Podgorica, Stadion pod Goricom
21.00: Budapest Honvéd-Zalgiris Vilnius (litván)
Budapest, Illovszky Rudolf Stadion


Visszavágók, július 18., csütörtök
19.00: Zalgiris Vilnius (litván)- Budapest Honvéd
Vilnius, LFF Stadionas
20.00: MOL Fehérvár -FK Zeta (montenegrói)
Felcsút, Pancho Aréna
20.00: Kukësi (albán)-Debreceni VSC
Elbasan, Elbasan Arena