Marhának marhák, de nem a vágóhídra mentek

fbl TOPSHOTS Horizontal FOOTBALL AFRICAN NATIONS CUP OFFBEAT-DOCUMENTATION FULL LENGTH PROFILE JOY TEAM DANCE
Madagascar's players celebrate their goal during the 2019 Africa Cup of Nations (CAN) football match between Guinea and Madagascar at Alexandria Stadium on June 22, 2019. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP)
Vágólapra másolva!
Kimondhatatlan nevű játékosok neveit kellene most már megtanulnunk, hogy aztán tiszta szívből tudjunk szurkolni az Afrika-kupa újoncának, amelyik úgy viselkedik Egyiptomban, mintha mindig is győzni járt volna a tornára. Pedig mi sem áll ettől távolabb. 

Az Egyiptomban zajló Afrika-kupán ezidáig nem sok említésre méltó esemény történt, az esélyesek nyernek és továbbjutnak, az esélytelenek meg kikapnak és kiesnek. De, álljunk csak meg egy pillanatra! Itt van ugyanis a B-csoport, ahol Madagaszkár – úgy látszik – még nem hallott a papírformáról, és bőszen borogatja azt, amivel egyedüliként visz nem várt izgalmat a torna lassú hömpölygésébe. De mióta létezik egyáltaln olyan, hogy madagaszkári foci?

A madagaszkári bikacsorda letette a névjegyét az idei Afrika-kupán Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A Föld negyedik legnagyobb, közel 600 ezer négyzetkilométer területű szigetén, ahol az állat- és növényvilág 90 százaléka csak ott honos és sehol máshol a világon nem található meg, egészen az 1940-es évekig nem nagyon kergették a bőrt, a válogatott is csak 1947-ben, a "szomszédos" Mauritius ellen játszotta első hivatalos mérkőzését (1-2 oda). Ahogy az ilyenkor lenni a szokott, a nemzeti csapat kezdetben csak kisebb regionális tornákon – Indiai-óceáni szigetek (Seychelles, Comore-szigetek, Réunion és a többiek) tornája, vagy a dél-afrikai országok kis bajnoksága, a COSAFA-kupa – mutatta meg magát, az Afrikai Nemzetek Kupája, vagy a világbajnokság szóba sem jöhetett. Amikor meg mégis, az sem sült el jól: az 1974-es vb selejtezőitől holmi polgárháború felé mutató katonai puccs miatt kellett visszalépni, ahogy az 1996-os Afrika-kupától is egy belpolitikai fennforgás miatt kényszerültek ugyanerre. A visszalépés miatt 1998-as tornáról meg kizárták őket...

Pedig ekkor éppen felszállóágban volt a csapat, az 1997-es 163. helyről 2002-re a 101.-ig törtek előre.

Itt azonban valami megint eltört, és az egymást váltó hazai és francia edzők (a sziget 1883-as megszállásától 1960-ig, a függetlenség kikiáltásáig francia gyarmat volt) nem tudták megállítani a zuhanást, a csapat 2013-ban a történelmi mélypontot jelentő 183. hellyel érte el a gödör alját. Ekkor azonban Auguste Raux, majd Frank Rajaonarisamba vezetésével meglódult a szekér, a 2017-ben érkező francia Nicolas Dupuis pedig egyenesen csodát tett a magát egy őshonos szarvasmarha faj után Bareáknak nevező csapattal, amelyik most a 108. helyen feszít.

Az idei Afrika-kupa selejtezőjének első fordulójában idegenben 3-1-re verték Szudánt, majd 2-2-t játszottak a 2018-as oroszországi vébén is résztvevő Szenegállal, hogy aztán Egyenlítői Guineát oda-vissza 1-0-ra legyőzve, négy forduló után a kontinens első csapatként ünnepelhessék a kijutást, történetük során első ízben!

Carolus Andriamahitsinoro góljaira mindig számíthat a csapat és az ellenfél is Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A selejtező hét góljából hármat a francia másodosztályban szereplő Clremont Foot csatára, Faneva Imà Andriatsima, kettőt pedig a szintén légiós (a szaúd al-Adalahban játszó) Carolus Andriamatsinoro szerzett. Előbbi 13 góljával minden idők legjobb madagaszkári góllövője!

A kameruni rendezési hiányosságok miatt Egyiptomba áthelyezett idei Afrika-kupán pedig folytatódott a marhák menetelése: első Ak-meccsükön rögtön pontot szereztek (2-2) az esélyesebb Guineától, Burundi ellen pedig az első győzelmet is megszerezték (1-0). A java azonban csak eztán jött: Andriamatsinoro és Lalaina Nomenjanahary góljaival 2-0-ra legyőzték azt a Nigériát, amelyik ezzel a kezdővel állt fel ellenük:

A győzelem pedig azt jelentette, hogy a csoport utolsó helyére várt Madagaszkar első helyen jutott be a legjobb 16 közé, ahol Kongó vagy Dél-Afrika vár rá.

"Továbbra is mi vagyunk az esélytelenek minden meccsen, de ez a szerep éppen, hogy segít nekünk" – idézi az Afriqufoot oldal Nicolas Dupuist, aki csak alacsonyabb osztályú csapatokban focizott, és edzőként is csak a francia negyedik vonalban szereplő Moulins Yzeure Foot csapatánál bizonyíthatott, ahol 2014-ben az élvonalbeli Lorient-t legyőzve a legjobb 32 közé jutott a Francia Kupában. –

Próbálunk a lehető legtovább versenyben maradni" – tette még hozzá.

Nicolas Dupuis, a csodatevő francia edző Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A csapat egyik legmagasabban jegyzett játékosa, a francia másodosztályú Grenoble-ban szereplő Jérome Mombris. "Ahogy teltek a percek, úgy lettünk egyre magabiztosabbak, és végül megérdemelten győztünk. Úgy jöttünk ide, hogy nem volt rajtunk nyomás, és meccsről meccsre nőtt az önbizalmunk. Bármi is történjen, már nem kell szégyenkeznünk" – fogalmazott.

A 23 fős keretből 13-an játszanak Franciaországban. A keret sztárja egészen biztosan Jérémy Morel, aki megfordult a Lorient-ben és az Olympique Marseille-ben is, 2015 óta pedig a Lyon futballistája, ahol már 105 bajnokin lépett pályára. De nem ő az egyetlen Bajnokok Ligája-szereplő a malgas keretben: a 29 éves középpályás, Anicet Abel 2014 óta erősíti azt a Ludogerec Razgradot, amelyikkel a magyar bajnok Ferencváros találkozik majd az idei kiírás selejtezőjének első körében.