Vágólapra másolva!
Az utóbbi években egyre elterjedtebb jelenség, hogy egy élő szerződéssel rendelkező, megbecsült focista nyíltan kimondja, hogy távozni szeretne klubjától. Ezek a történetek általában leragadnak a sajtóban való üzengetésnél, de olyanra is volt példa, hogy egy játékos addig sztrájkolt, amíg el nem adták álmai csapatához. A sportmenedzserként dolgozó Hrutka János az Origónak elmondta, ezek a hírmorzsák csak a szurkolókat tartják tűzben, mert egy átigazolás nem azon múlik, hogy milyen hírek jelennek meg a sajtóban.

Minden út Barcelonába vezet

Az utóbbi évek két leghíresebb esete az FC Barcelonához köthető. A katalán csapat évekig üldözte az Arsenal világ- és Európa-bajnok csapatkapitányát, Cesc Fàbregast, aki nyolc évet játszott Észak-Londonban. A katalán játékos igazi úriember volt, gyakran hangsúlyozta, hogy ezer szállal kötődik Barcelonához, de odáig sosem merészkedett, hogy az asztalt csapkodja az átigazolása miatt.

Az arsenalos Fábregast meglepték a barcás haverok Forrás: AFP/Miguel Riopa

Miután a spanyol válogatott megnyerte a 2010-es világbajnokságot, az ünnepi bulin a csapat három játékosa, Pepe Reina, Gerard Piqué és Carles Puyol nagyközönség előtt ráhúztak egy Barca-mezt az arsenalos Fábregasra, aki láthatólag zavarba jött az akciótól.

– mondta Fábregas, aki végül egy évvel később, 2011 nyarán került a Barcelonához, de nem tudta megváltani a világot.

Három szezont játszott a katalán csapatban, de sosem tudta stabilizálni a helyét a kezdőben, ezért 2014 nyarán visszatért a Premier League-be. Barcelonába igazolása előtt

az Arsenal beletett egy visszavásárlási opciót a szerződésébe, amely arról szólt, hogy ha bármelyik klub megpróbálja leigazolni Fábregast, akkor az Arsenal a másik csapat által kínált összeggel megegyező átigazolási díj ellenében előnyt élvez.

Wenger azonban nem érezte szükségét, hogy visszaszerezze korábbi csapatkapitányát, aki így a Chelsea-nél kötött ki, idén januárban pedig Thierry Henry hívására a francia bajnokságba, a kiesés ellen küzdő AS Monacóhoz szerződött.

Coutinho és a karma

Az utóbbi évek egyik legbotrányosabb átigazolása a Barcához és Philippe Coutinhóhoz köthető. A Liverpool kimenekítette az Internazionale játékostemetőjéből a brazil középpályást, aki az évek alatt világklasszis játékossá nőtte ki magát a Premier League-ben.

Philippe Coutinho csak peremember volt Miláóban Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Coutinho 2017 januárjában öt évre hosszabbított a Liverpoollal, ráadásul a klub legjobban fizetett játékosa lett.

Ekkor úgy tűnt, hosszú éveken keresztül a Liverpool vezére lehet. A krach akkor ütött be, amikor a Paris Saint-Germain 2017 nyarán 222 millió euróért kivásárolta brazil Neymart a barcelonai szerződéséből, így a katalánoknak pótlás után kellett nézniük. Az elsőszámú kiszemelt Coutinho volt, azonban Jürgen Klopp hallani sem akart a legjobb játékosa távozásáról.

- nyilatkozta Jürgen Klopp, aki érhetően nem szerette volna, hogy a legjobb játékosa elhagyja Liverpoolt.

Egy ideig úgy tűnt, a Barcelona feladja a Coutinhóért folytatott harcot, ugyanis 105 millió euróért leigazolta a Borussia Dortmund francia támadóját, Ousmane Dembélét. Azonban a brazil támadó ekkor már távozni akart, és a pályára lépést is megtagadta Liverpoolban. Persze ez hivatalosan nem történt meg, de augusztusban a Bajnokok Ligája-selejtezőkben és Premier League-ben sem lépett pályára egy rejtélyes hátsérülés miatt. Majd szeptember elején – amikor véget ért az átigazolás időszak és maradnia kellett - teljesen egészségesen elutazott a brazil válogatotthoz.

Neymar rekordigazolása felforgatta az átigazolási piacot Forrás: AFP/Lionel Bonaventure

A katalánok augusztusban három ajánlatot is tettek a támadó középpályásért, az első 80, a második 100, a harmadik pedig 125 millió euróról szólt, de az angol klub mindegyiket visszautasította. Barcelonában az átigazolási időszak utolsó napjáig reménykedtek Coutinho megszerzésében – aki azért nem volt hajlandó pályára lépni a BL-selejtezőben, hogy játszhasson a sorozatban a Barca játékosaként, ha mégis összejönne az üzlet.

„A Liverpool 200 millió eurót kért a játékosért, de úgy döntöttünk, ennyit nem fizetünk érte. Ez már a labdarúgás új korszakának a jele, amelyet nem a klubok vezetnek, hanem országok, befektetési alapok és ügynökök. Valaminek változnia kell, mi nem fogunk asszisztálni ehhez az új világrendhez.

A PSG 222 millióval jött hozzánk, ezért mindenki tudta, hogy van pénzünk, és szinte megzsaroltak minket. Hihetetlen helyzetben találtuk magunkat" - nyilatkozta Albert Soler az FC Barcelona klubigazgatója

.
A szappanoperának fél évvel később, 2018 januárjában lett vége. Az FC Barcelona 160 millió eurót fizetett Coutinhóért.

Coutinho talán már bánja, hogy Barcelonába igazolt Forrás: DPPI/Andres Garcia

„Az utolsó pillanatig mindent megtettünk azért, hogy nálunk maradjon, de végül nem volt más opciónk, mint elengedni" – fogalmazott Jürgen Klopp Coutinho eladása után. A brazil játékos is előhúzta „a gyerekkorom óta Barcelonában szeretnék játszani kártyát", és bár Liverpoolban a végsőkig harcoltak érte, azt nem akarták, hogy csalódottan maradjon.

Ha valakinek csalódottnak vagy mérgesnek kellene lennie az átigazolással kapcsolatban, az én vagyok, de kihoztuk az üzletből a maximumot"

– utalt Klopp a vételárra, amivel Coutinho a futballtörténelem harmadik legdrágább játékosa lett.

A Liverpool Coutinho eladása után tudta leigazolni azt a két játékost, akik főszereplők lettek a BL-menetelésben. A holland Virgil Van Dijk 2018 januárjában, 75 millió fontért érkezett, ezzel minden idők legdrágább védője lett. Az idei szezonban megválasztották az év játékosának a Premier League-ben, és az Aranylabda egyik legnagyobb esélyese.

Tavaly nyáron a világ legjobb védője mellett a világ legjobb kapusa, Alisson Becker is megérkezett Liverpoolba. Jürgen Klopp 62,5 millió eurót fizetett a brazil kapusért, aki bravúrjaival rengeteget tett a Pool idei BL-győzelméért.

Coutinhót megbüntette a karma, ugyanis a Bajnokok Ligája-győzelem reményében kiharcolta, hogy eligazolhasson, de a távozása után a Liverpool két BL-döntőt is játszott, ő viszont másfél év alatt sem tudta tartósan beverekedni magát a Barca kezdőjébe, a klubnál pedig már azon törik a fejüket, hogyan tudnák pénzzé tenni a játékjogát.

Neymar nem ér 300 milliót

Spanyol sajtóértesülések szerint Neymar szóban megegyezett az FC Barcelonával, így a brazil focista két év után a Paris Saint-Germaintől visszatér a katalán csapathoz. Az átigazolás egyelőre nem hivatalos, mert a két klubnak még meg kell egyeznie a 27 éves támadó vételárában.

A párizsiak állítólag 300 millió eurót szeretnének kapni Neymarért, akit 2017 nyarán 222 millióért igazoltak a Barcától.

A brazil szupersztárra aggatott árcédula korántsem reális. Neymar az utóbbi két szezonban jól futballozott, de az állandó fetrengéseivel csúfosan leszerepelt az oroszországi világbajnokságon, Párizsban pedig rengeteg balhéja volt. Ugyanakkor nem ezért nem ér meg 300 milliót - amúgy sem ér ennyit - és azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a brazil játékos az elmúlt időszakban rengeteget volt sérült, márpedig ez sem veri fel egyetlen futballista árát - még Neymarét sem.

Neymar nyert néhány trófeát, de egy tapodtat sem lépett előre a PSG-ben Forrás: AFP/Franck Fife

A sportmenedzserként dolgozó Hrutka János részletesen beszélt az Origónak az átigazolások rejtelmeiről. A korábbi 24-szeres válogatott játékos biztos benne, hogy Neymar visszatér Barcelonába, de úgy gondolja, a katalánok nem fognak többet fizetni érte, mint amennyiért két évvel ezelőtt eladták.

„Sokan nem szeretik használni, de a német transfermarkt honlapon arányaiban jól eltalálják a játékosok árait. Neymar piaci értéke 180 millió euróra van becsülve. Úgy gondolom, ez teljesen reális összeg lehet érte. Szerintem ezek a 300 milliós hírek abszolút légből kapottak, ezek csak találgatások. Nem hiszem, hogy lenne olyan csapat a világon – a Paris Saint-Germainen kívül – amely ennyi pénzt megmozgatna egyetlen játékosért.

– mondta az Origónak Hrutka János, aki szerint Neymar megszerzése nem befolyásolja Antoine Griezmann leigazolását.

A francia világbajnok támadó májusban bejelentette, hogy nyáron elhagyja az Atlético Madridot.

Neymar visszavásárlása meghiúsíthatja a Griezmann-üzletet? Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A klub ügyvezető igazgatója, Miguel Angel Gil Marín elmondta, már márciusban tudták, hogy Griezmann a Barca játékosa lesz. Hivatalos bejelentés azonban még nem történt. Állítólag a Manchester United és a Paris Saint-Germain is meg akarja szerezni Griezmannt.

„Anyagilag biztosan belefér a Barcának Griezmann leigazolása

(akinek a kivásárlási ára július 1-től 120 millió euróra csökken – a szerk.), hiszen már kifizettek 75 millió eurót Frenkie De Jongért is. A Barcelonának muszáj tartania a lépést, hiszen a Real Madrid nagyon beerősített, ráadásul az angol csapatok megközelítették, talán már le is hagyták a spanyolokat. Egy Barcelona vagy Real Madrid nem engedheti meg magának, hogy lemaradjon a versenyben.

– folytatta a korábbi 24-szeres magyar válogatott labdarúgó, aki szerint a Real Madrid által csábított Kylian Mbappé nem fog klubot váltani, mert olyan magas piaci értéke van, amit egy klub sem tud kifizetni.

Közösségi sakkjátszma

Paul Pogba, a Manchester United világbajnok játékosa az Adidasszal vett részt egy ázsiai túrán, amikor elkotyogta, hogy szeretne távozni Manchesterből. A Real Madridnak is a német sportszergyártó az egyik legnagyobb támogatója, és nem mellesleg óriási ázsiai rajongótáborral rendelkezik.

„Vele kapcsolatban azért óvatosan kell kezelni a híreket,

mert ismerjük az ügynökét (Mino Raiola – a szerk.), aki szeret minden évben bedobni néhány elképesztő történetet, amivel felkavarhatja az állóvizet a játékosai körül – folytatta Hrutka János, aki tudja, hogy az ilyen hírmorzsák mögött komoly tervezőmunka van.

A rossz oldala az, hogy ezek a játékosok rengeteg követőhöz, rekordgyorsasággal eljuttatnak információkat. Ezt az elmúlt időszakban ki is használják, és hamarabb tesznek bejelentéseket közösségi felületeken, minthogy nyilatkozzanak egy újságírónak. Ezek a dolgok már velejárói a mai labdarúgásnak. Olyan szakemberek dolgoznak mögöttük, akik ezeket a lépéseket gondosan megtervezik.

Ha Paul Pogba megoszt magáról és a testvéréről egy táncos videót, azt ő intézi, de a komolyabb tartalmi részeket egy kommunikációs szakemberekből álló csapat teszi közzé, ami nem feltétlenül a játékos saját gondolata."

Hrutka János szerint a játékosok kijelentései nem befolyásolják a csapatok alkupozícióját egy átigazolásnál.

„Ha megvan a vételi szándék, az egy hosszú folyamat eredménye.

Megvizsgálják mennyit hajlandók áldozni a játékosra, mennyi idő alatt térülhet meg a befektetett összeg a jegybevételekből, a játékos miatt érkező új szponzorok, közösségek, az egyéb bevételek által, a merchandisingból, amit a focista többletként hoz a klubhoz. Úgy gondolom, a játékosok kijelentései nem befolyásolják az üzletkötéseket."

Szoboszlai: Arsenal vagy Dortmund

Június közepén az Arsenal ajánlatot tett a 18 éves Szoboszlai Dominikért, mostanra pedig a Borussia Dortmund és az FC Barcelona figyelmét is felkeltette.

„Egy ilyen tehetséges fiatal játékos esetében ez teljesen rendjén van. Szoboszlai Dominik betört a futball piacára, rendszeresen játszik a válogatottban, a nagyobb csapatok pedig versengenek érte. Örömteli, hogy végre egy magyar játékosról olvashatunk ilyen híreket. Kérdéses, hogy melyik csapathoz való igazolása szolgálná az érdekeit.

Szoboszlai már a 10-es mezt is megkapta a válogatottban Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Dortmundnál van egy egészséges építkezés, ott bátran használják a fiatalokat. Láthattuk Jadon Sancho esetét, akit leigazoltak a Manchester City utánpótláscsapatából, mostanra pedig angol válogatott lett, és hihetetlenül megemelkedett az ára.

– tette hozzá Hrutka János, akinek a szavait Szoboszlai ügynöke, Esterházy Mátyás is megerősítette. Elmondta, hogy top klubok érdeklődnek ügyfele iránt, de Szoboszlai Salzburgban képzeli el a jövőjét, ahol szeretne újra bajnokságot nyerni és a Bajnokok Ligájában futballozni.

Az átigazolási időszak még csak pár hete indult be, de a Neymar-üzlet megindíthatja a lavinát. Hamarosan két világbajnok, Paul Pogba és Antoine Griezmann is csapatot válthat, és holland szupertehetség, a 19 éves Matthijs de Ligt sorsa is eldőlhet.

A legnagyobb durranás minden bizonnyal az lenne, ha Szoboszlai Dominik európai topcsapathoz igazolna. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.