Vágólapra másolva!
Bármilyen hihetetlen, de a magyar labdarúgó-válogatott az elmúlt 37 évben lezajlott 19 vb, vagy Eb-selejtezősorozat során egyszer sem érte el azt a bravúrt, amit most, azaz soha nem fordult még elő, hogy az adott csoportban, hazai pályán két győzelmet arassunk olyan csapatok ellen, amelyeket nálunk magasabban jegyeztek. Marco Rossi együttese Wales és Horvátország legyőzésével érte ezt el, mindez pedig szeptemberben még fokozható, hiszen akkor jönnek Budapestre a szlovákok.

A walesiek elleni győzelem óta sokféle aspektusból elemeztük a nagy sikert és azt, hogy a magyar csapat jelenleg az E csoport első helyén áll. 1982 és 2019 között csupán háromszor jutottunk ki világversenyre, az 1982-es és 86-os vébére és a 2016-os franciaországi Eb-re.

De még ezekben a selejtezőkben sem értük el azt, amit Marco Rossi csapata már most elkönyvelhet.

Horvátország és Wales hazai pályán történő legyőzése az elmúlt 37 év legnagyobb magyar selejtezős bravúrja.

Cikkünkben időrendi sorrendben haladva idézzük fel az eseményeket.

Magyarázatként annyit, hogy az 1982-es vb-selejtező volt az első olyan, amikor a sorsolás előtt kalapokba osztották a mezőnyt.

1982: Trevor Brooking kultikus gólja Budapesten

A Mészöly Kálmán vezette magyar válogatott csoportelsőként jutott ki a spanyolországi vb-re. Az első kalapból az angolokat húzták a magyar együttes mellé. Az 1981. június 6-án a Népstadionban lejátszott magyar-angol meccs 3-1-es vendéggyőzelmet hozott.

Mindezt Budapesten láthatta Puskás Ferenc is, aki 25 év után ekkor tért haza ismét.

Trevor Brooking akkora gólt rúgott, hogy a labda fent ragadt a háló és a hálótartó vas közé.

1984: Már megint az angolok

Újabb selejtező, újra jöttek az angolok az első kalapból a második kalapos magyarok mellé az 1984-es franciaországi Eb-re vezető úton. Az 1983. október 12-én lejátszott budapesti meccsen

Mezey György második alkalommal ült a magyar csapat kispadján.

A 0-3-as végeredmény hűen tükrözte a két ország közötti különbséget. Ebben a sorozatban hazai pályán a görögöktől is kikaptunk, pedig őket alacsonyabban jegyezték.

1986: Ki gondolná, hogy itt sem sikerült?

A Mezey György vezette magyar válogatottat a második kalapból sorsolták, az elsőből Ausztriát kaptuk meg, a hollandok csak a harmadikban kaptak helyet.

Így aztán ebben a sorozatban sem értünk el két győzelmet (bár Ausztriát 3-1-re vertük meg), ráadásul a hollandok a csoport záró mérkőzésén 1-0-ra nyertek Budapesten.

Mindez azonban nem osztott, nem szorzott, mert Magyarország csoportelsőként jutott ki a mexikói vb-re.

1988: Kettős kudarc a hollandok ellen

Az 1988-as labdarúgó-Eb-t az NSZK-ban rendezték meg. A magyar válogatottat a selejtezők során a második kalapból húzták ki, az első kiemeltek közül pedig a hollandokat rendelte mellénk a sors. A nyitómeccset rögtön Ruud Gulliték ellen játszottuk a Népstadionban.

A sikertelen mexikói világbajnokság után ez volt az első tétmeccse a magyar válogatottnak,

amelynek kispadján Komora Imre ült. A hollandok ezen a meccsen 1-0-ra nyertek, ezzel – gyakorlatilag – el is döntöttek minden fontos kérdést. (Később a németalföldi együttes meg is nyerte az Európa-bajnokságot.) Ebben a selejtezőben nem sikerült tehát hazai meccsen nyerni a nálunk magasabban jegyzett ellenféllel szemben.

1990: Döntetlen a spanyolok ellen

Az 1990-es olaszországi vb-re a selejtezők sorsolásakor megint a 2-es kalapba kerültünk. A legmagasabban jegyzett csapatok közül ezúttal a spanyolokat kaptuk. Budapesten 2-2 lett a vége, Pintér Attila ezen a meccsen kettőt vágott.

Ez a döntetlen sem volt azonban semmire sem jó, mert a spanyolok a sevillai visszavágón 4-0-ra nyertek, de a csoportban a harmadik kalapból idehúzott szovjetekkel sem bírtunk.

1992: Hiábavaló döntetlen az olaszok ellen

Svédországban rendezték az 1992-es Eb-t, ez volt az utolsó olyan kontinenstorna, amelyen csak 8 csapat vett részt. A magyarokat ezúttal már a hármas kalapból sorsolták, a csoportban megkaptuk a szovjeteket és az olaszokat is.

Ez a borzalmas sorsolás már előrevetítette azt, hogy itt sem terem számunkra sok babér.

Hazai pályán sem az olasz, sem a szovjet együttes ellen nem sikerült nyerni. Az 1990. október 17-én az olaszok ellen játszott 1-1-es meccs örökké emlékezetes maradt, mert a magyarok 1-0-ra vezettek Disztl László góljával, de ezt az olaszok egy tizenegyesből kiegyenlítették.

A szovjetek elleni hazai összecsapásra teljesen megtelt a Népstadion. A 70 ezer néző azonban szomorúan ment haza, mert a szovjetek Mihajlicsenko góljával 1-0-ra nyertek. Hazai pályán tehát 1 győzelem és 1 döntetlen volt ebben a selejtezősorozatban a mérleg.

1994: Már megint jöttek az oroszok

Bár ezúttal a harmadik kalapból került fel a táblára Magyarország neve, a FIFA és az UEFA a délszláv háború miatt kizárta a jugoszlávokat a tornáról.

Így maradtak az oroszok, de sajnos, velük sem bírtunk.

Az Üllői úton elszenvedett 3-1-es vereség azért is volt borzalmas, mert a meccs előtti edzésen lett rosszul a magyar válogatott kapusa, Zsiborás Gábor, aki néhány nappal később meghalt. A magyar csapat hiába kapott nagy esélyt, nem jutott ki az Egyesült Államokban rendezett vb-re.

1996: A svédeket legalább legyőztük

Az 1996-os angliai Eb-re zajló selejtezőkben is a harmadik kalapból húztak bennünket. Az elsőből a svédek, a másodikból a svájciak kerültek mellénk. Az 1995. április 26-án a svédek elleni 1-0-s győzelem a mai napig emlékezetes maradt. A gólt Halmai Gábor szerezte.

Svájc ellen itthon 2-2 lett a vége, de a továbbjutásra semmi esély nem volt. Ebben a selejtezősorozatban tehát egy olyan győzelmünk volt, amiből jelenleg már van kettő.

1998: Csak a finnek ellen nyertünk egyszer

Az, hogy ebben a selejtezőben már a negyedik kalapból húztak be bennünket, jól mutatta, hogy a magyar válogatott egyre lejjebb csúszott a ranglistán. Az első három kalapból a norvégok, a svájciak és a finnek érkeztek a csoportba. A három hazai meccs közül Norvégia és Svájc ellen 1-1 lett a vége,

a finneket Orosz Ferenc góljával vertük meg.

1 győzelem tehát itthon, de a csoportban nyújtott produkció elvezetett bennünket a jugoszlávok elleni pótselejtezőre. Arról azonban jobb nem beszélni. De a finnek elleni győzelmet érdemes felidézni.

2000: Egy árva pont a románok ellen

A negyedik kalapból kerültünk be abba a csoportba, amelyben a románokat, a portugálokat és a szlovákokat kaptuk meg, mint magasabban jegyzett ellenfeleket. Hazai pályán borzalmasan alakultak a meccsek, mert a szlovákok és a portugálok is legyőztek bennünket, csak a románok elleni 1-1

és Hrutka János bődületes szabadrúgása volt az, amire szép emlékezni.

1998. október 14-én a Népstadionban így értük el tehát ezt az 1-1-et. A belga-holland közös rendezésű Eb-re azonban nem sikerült a kijutás.

2002: Győzelem nélkül hazai pályán

A negyedik kalap volt a miénk a Japánban és Dél-Koreában rendezett vb-re zajló selejtezőkön. Az 1-es kalapból az olasz, a másodikból a román, a harmadikból a litván érkezett a magyarok mellé. Még a litvánokat sem sikerült hazai pályán megverni – 1-1 lett a vége –, de az olaszok elleni 2-2 Horváth Ferenc alakítása miatt emlékezetes maradt.

2004: Két hazai vereség a svédek és a lengyelek ellen

Visszakerültünk a hármas kalapba a 2004-es portugáliai Eb-re zajló selejtezőkön, de ebben sem volt sok köszönet.

Az első kalapból érkező svédek és a másodikból érkező lengyelek egyaránt 2-1-re nyertek Budapesten,

így semmilyen sanszunk nem lehetett a továbbjutásra. A svédek elleni 1-2 2003. április 26-án volt Budapesten. Lisztes Krisztián egyenlítő gólja volt az utolsó magyar találat, amelyet Knézy Jenő közvetített. A neves riporter ezen a nyáron halt meg gyógyíthatatlan betegségben.

2006: Semmit nem érő győzelem Izland ellen

Ezt is megértük: az ötödik kalapba tettek minket, amikor kisorsolták a 2006-os németországi vb selejtezőit. A csoportban nálunk magasabban jegyzett együttes volt

a svéd, a horvát, a bolgár és az izlandi.

A svédek mindhárom pontot elvitték Budapestről, a horvátok és a bolgárok ellen döntetlenre futotta, csak Izlandot tudtuk megverni 3-2-re. Ezzel az eredménysorral nem lehetett eljutni a világbajnokságra.

2008: Három hazai vereséget hozott a selejtező

A negyedik kalapból húztak be minket, a görögök, a törökök és a norvégok mellé. Mind a három csapat elvitte a három pontot Budapestről.

Rémálom volt tehát ez a sorozat, a norvégok 4-1-re nyertek

a Megyeri úton, de a görögök elleni 1-2 és a törökök elleni 0-1 sem érdemel sok szót. A magyar válogatott érthető módon nem jutott ki az osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokságra.

2010: Tímár, Babos, Ibrahimovic

A Dél-Afrikában rendezett világbajnokság selejtezőin megint a negyedik kalapban találtuk magunkat. A svédek Ibrahimovic borzalmas góljával nyertek 2-1-re Budapesten. Tímár Krisztián örökké emlékezni fog erre a gólra. Meg szegény Babos Gábor is.

Emellett a portugálok is győztek 1-0-ra Budapesten, csak a dánok elleni 0-0 volt az, amelyik után egy pontot beírtak a magyar válogatott neve mellé.

2012: Gyönyörű, de semmit sem érő győzelem a svédek ellen

Már megint a negyedik kalap, már megint a svédek, de most egy felejthetetlen meccset vívtunk ellenük Budapesten, amelyet Rudolf Gergely góljával meg is nyert a magyar csapat.

A másik két magasabban jegyzett együttesből a hollandok 4-0-ra nyertek a Puskás Stadionban, míg a finnek ellen egy vérszegény 0-0-ra futotta csak. Nem jutottunk ki tehát az ukrán-lengyel közös rendezésű Eb-re sem.

2014: Egy győzelem a törökök ellen

Ezúttal újra a harmadik kalap volt a miénk, a hollandok és a törökök jöttek az elsőből és a másodikból. Hollandia 4-1-re nyert a Puskásban, de a törökök elleni 3-1-es győzelmet szívesen nézegetjük.

2016: Kijutunk az Eb-re, de nem nyerünk a görögök ellen

Lényegtelen, hogy a görögök ellen – akiket az első kalapból húztak be mellénk – csak 0-0-t játszottunk az Üllői úton, mert

a csoport első kiemeltje fejre állt, az utolsó helyen végzett.

Érdekesség, hogy a csoportból egyenes ágon kijutó románok és északírek ellen itthon ugyancsak nem nyertünk, de ezeket a csapatokat mögülünk sorsolták be a csoportba.

2018: Pontot sem szereztünk a svájci és a portugál csapat ellen

A legutóbbi vb-selejtezőn a portugál és a svájci válogatott volt a magyarnál magasabban jegyzett együttes a csoportban. Svájc 3-2-re, Portugália 1-0-ra nyert Budapesten. Ezzel az is eldőlt, hogy a magyar csapat nem lehetett ott a 2018-as oroszországi világbajnokságon.

Összegezve

  • Az 1982-es spanyolországi világbajnokságra zajló selejtezők óta 19 kvalifikációs sorozatot rendeztek.
  • Ebből a 19 sorozatból egy olyan sem volt, amelyben hazai pályán legalább 2 győzelmet arattunk volna nálunk magasabban jegyzett ellenfelek ellen.
  • A 19 selejtezősorozatban összesen 6 győzelmet ért el hazai pályán a magyar válogatott a nála magasabban jegyzett ellenfelei ellen.

37 év alatt tehát ebből a szempontból a mostani a legsikeresebb selejtezősorozat.