Vágólapra másolva!
Nagyon súlyos lehallgatási botrány alakult ki Spanyolországban, ugyanis a La Liga szervezete elismerte, hogy mindenkit lehallgatott, aki letöltötte a bajnokság hivatalos telefonos applikációját.

Egyik legsötétebb időszakát éli a spanyol labdarúgó bajnokság, ugyanis nem sokkal azok után, hogy kirobbant a bundabotrány, itt az újabb, igencsak kellemetlen ügy.

A Spanyol Adatvédelmi Ügynökség összesen 250 000 euróra (kb. 82 000 000 forint) büntette a La Ligát, amiért az 2016 és 2018 között titokban minden egyes embert lehallgatott a saját telefonjának mikrofonján keresztül, aki letöltötte a liga hivatalos alkalmazását.

Az akciót azzal magyarázza a szövetség, hogy évente mintegy 150 millió eurót bukik azon, hogy a legtöbben kalóz streameken nézik a bajnoki mérkőzéseket, amiből természetesen semmi bevétel nem származik.

Rengeteg ember nézi kalózstreamen Messi és Griezmann bajnoki meccseit Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

Ezért építettek az applikációba egy hangröngzító funkciót, amely a bajnoki mérkőzések ideje alatt felvette, amikor az illető beszél, majd egy algoritmus segítségével beazonosította, hogy focimeccset néz-e. Emellett GPS segítségével bemérte a személy tartózkodási helyét, és ha kiderült, hogy egy vendéglátóipari egységben tartózkodik, akkor megvizsgálta, hogy az adott helynek van-e érvényes előfizetése a La Liga meccseire.

Ha nem volt, indult a razzia, Spanyolországban összesen 600 kocsmát büntettek meg súlyosan illegális streamről való közvetítés miatt.

Az applikációt használók a felhasználási feltételek elfogadásával ugyan beleegyeztek abba, hogy az alkalmazás hozzáférhet a tartózkodási helyhez és a mikrofonhoz, arról azonban szó sem volt, hogy ezeket az információkat összegyűjtik, és lehallgatják őket.

A La Liga 2018 nyarán elismerte a tevékenységet, ugyanakkor azt állítja, semmilyen törvénybe ütköző dolgot nem követett el, mert egy ember sem fért hozzá a hangfájlokhoz, azokat mind gépek kezelték, éppen ezért fellebez az ítélet ellen. A hírek szerint világszerte összesen 10 millió személy töltötte le a kérdéses időszakban az appot, de "csak" a négymillió spanyol felhasználót érintette a lehallgatás.