Vágólapra másolva!
Kedden este a magyar labdarúgó-válogatott Pátkai Máté góljával 1-0-ra legyőzte Wales együttesét az Eb-selejtező E csoportjának 4. fordulójában, a Groupama Arénában. Az első félidőben a mieink taktikusan és nagyon bátran fociztak, több nagy helyzetet is kialakítottak. A második játékrészben mindkét csapatnak volt egy-egy óriási kimaradt ziccere, majd amikor úgy tűnt, egyik csapat sem szerez gólt, akkor érkezett a vb-ezüstérmes hovátok ellen győztes gólt szerző Pátkai, aki eldöntötte a meccset. Győzelmével a magyar válogatott az élről várhatja a folytatást az E csoportban. 

A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón az eltiltott Marco Rossi szövetségi kapitány elmondta, lesznek változások az Azerbajdzsánban 3-1-es győzelmet arató csapaton. Az olasz mester Kleinheisler László helyére a vb-ezüstérmes horvátok elleni meccs hősét, Pátkai Mátét jelölte a kezdőbe, Nagy Dominik helyét pedig a Honvéd gólkirály, Holender Filip foglalta el a bal szélen.

A magyar válogatott kezdőcsapata Fotó: Csudai Sándor - Origo

A magyar játékosokra átragadt a fantasztikus hangulat és az eufória, már az első percekben megrohamozták a walesi kaput.

Először a Dzsudzsák Balázs veszélyeztetett egy kapura csavart szöglettel, de Wayne Hennessey kiütötte a labdát, majd a másik oldalról Szoboszlai Dominik élesen belőtt szögletét próbálta Baráth Botond kapura pörgetni, de csak az oldalhálót találta el.

A 11. percben a vendégek is megmutatták, hogy életveszélyesek. Joe Allen kényszerítőzött, majd a középre lőtt labdáját Tom Lawrence kapura sarkazta hat méterről, de Gulácsi Péternek nem okozott gondot a hárítása.

A 13. percben már a mieinknek is volt kimaradt ziccere.

Dzsudzsák jobb oldali szabadrúgását a Real Madrid szupersztárja, Gareth Bale fejelte rossz helyre, a szemből érkező Szoboszlai pedig tíz méterről vissza akarta fejelni a labdát a bal felső sarokba, de az egy fél méterrel elkerülte a walesi kaput. Két perccel később valósággal felrobbant a Groupama Aréna. Lovrencsics Gergő csinált meg egy szemtelen cselt a jobb hátvéd posztján, majd Dzsudzsákhoz játszott, aki egy gyönyörű ütempasszal kiugratta Szalai Ádámot. Ő viszont lövés helyett a középen érkező Holender elé centerezett, de támadó néhány centivel lekésett a labdáról.

Szalai átadásából majdnem gól született az első félidőben Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 24. percben a walesiek előtt adódott óriási helyzet. A Manchester United friss igazolása, a 21 éves Daniel James húzott el a bal oldalon, majd egy cselt követően Lawrence-t hozta helyzetbe, aki tíz méterrel megcélozta a bal alsó sarkot, de Gulácsi vetődve védett. Két perccel később egy formás magyar támadás végén Dzsudzsák nyesett a hosszún érkező Pátkaihoz, aki akrobatikus mozdulattal kapura akart ollózni, de sajnos nem találta el a labdát. Pátkai a vb-ezüstérmes horvátok ellen talán élete legfontosabb gólját szerezte. Ha ez bemegy, egész biztosan megszületett volna a legszebb is.

A 36. percben ismerős figurát láthatott a magyar közönség.

Dzsudzsák Balázs szögletére a Bakuban két gólt szerző Willi Orbán robbant be a rövid oldalon, a csúsztatott fejese azonban az oldalhálóban kötött ki. A 42. percben ismét a magyar csapatkapitány tálalt középre egy labdát, ezúttal viszont Szoboszlai maradt le néhány centivel, így Hennessey menteni tudott.

Dzsudzsák Balázs beadásai ezúttal is életveszélyesek voltak Fotó: Csudai Sándor - Origo

A szünetben a Marco Rossit helyettesítő Cosimo Inguscio nem cserélt. Nem is volt rá oka, hiszen a magyar csapat remekül futballozott a 2016-os Eb-elődöntős ellen.

Ez nem változott a második félidőben sem, a mieink az 56. percben kis híján megszerezték a vezetést.

Lovrencsics jobb oldali beadása után Szoboszlai elé került a labda, aki egy pattantás után, 14 méterről centikkel bombázott a bal felső sarok fölé. Két perccel később Gulácsinak ismét dolga akadt, Daniel James élesen középre lőtt labdájára remek ütemben vetődött ki.

A 60. percben a meccs legnagyobb lehetőségét hagyták ki a walesiek.

David Brooks ugratta ki ziccerben Jamest, aki tisztán lőhetett volna kapura, de helyette a középen érkező Bale elé tálalt, a Real Madrid sztárja azonban senkitől sem zavartatva lyukat rúgott, a labda pedig Gulácsi kezében landolt.

Gareth Bale nagyon gyengén játszott Forrás: MTI/Illyés Tibor

Mindkét oldalon kimaradt egy-egy nagy helyzet, ezt követően kicsit óvatosabbak lettek a csapatok, és főleg a biztonságra helyezték a hangsúlyt. Ezt a mieink cseréje is jelezte, ugyanis a szélső Dzsudzsák Balázst a sokat futó középső középpályás. Kleinheisler László váltotta az utolsó húsz percre. A 76. percben pont neki jött meg a lövő kedve, 22 méterről óriási bombát zúdított kapura, de Hennessey szögletre tornázta a labdát. A szöglet után óriási magyar helyzet maradt ki. Baráth Botond fejelt kapura, úgy tűnt, a labda már túlhaladt a gólvonalon, de Joe Allen kiollózta. Tegyük hozzá, hogy Allen jobb lába a gólvonalon volt, a ballal ollózott, szóval, ez nagyon úgy tűnt, hogy gól volt. Sajnos azonban a gólvonal-technika az Eb-selejtezőkön nem játszik.

Ekkor úgy tűnt, marad a döntetlen, azonban a horvát meccs után ismét érkezett Pátkai Máté, aki felrobbantotta a Groupama Arénát.

A 81. percben Szalai kapott egy bejátszást, lefordult a védőjéről, a labda azonban elpattant előle, miközben lerántották, de pont Pátkai elé, aki lendületből érkezve 11 méterről a kapuba lőtt.

Pátkai Máté a magyar válogatott nyerőembere Forrás: Origo

A vezető gól után a magyar válogatott kétszer is lezárhatta volna a meccset.

A 86. percben a csereként beálló Varga Roland szabadrúgását centikkel csúsztatta kapu mellé, majd fél perccel később egyedül lépett ki ziccerben, de tíz méterről kapu mellé lőtt.

A 90. percben majdnem egyenlítettek a walesiek. Azonban Ashley Williams bejátszását a hátul védekező Szalai elpöckölte a kapu előtt ólálkodó Bale elől. Az utolsó percekben a vendégek már csak a felívelésekben bízhattak, de a magyar védelem állta a sarat, és derekasan kirugdosta a labdákat.

Az utolsó pillanatban Bale még kapura fejelt egy labdát, de Gulácsi könnyedén védett, és ismét felrobbant a Groupama Aréna, a szurkolók pedig elkezdték énekelni, hogy az "Éjjel soha nem érhet véget". A magyar válogatott 1-0-ra legyőzte Wales csapatát és 4 forduló után 9 ponttal vezeti az E-csoportot.

Eb-selejtező, E csoport, 4. játéknap:
Magyarország-Wales 1-0 (0-0)
Groupama Aréna, 18 ezer néző, v: Matej Jug (szlovén)
gólszerző: Pátkai (80.)
sárga lap: Pátkai (39.), Nagy Á. (49.), Korhut (90.), illetve Gunter (2.), J. Lawrence (82.), Davies (87.)

Magyarország:
Gulácsi Péter - Lovrencsics Gergő, Willi Orbán, Baráth Botond, Korhut Mihály - Nagy Ádám, Pátkai Máté - Dzsudzsák Balázs (Kleinheisler László, 70.), Szoboszlai Dominik (Bese Barnabás, 83.), Holender Filip (Varga Roland, 59.) - Szalai Ádám

Wales:
Wayne Hennessey - Chris Gunter, Ashley Williams, James Lawrence, Ben Davies - Joe Allen, Ethan Ampadu (Matthew Smith, 58.) - Tom Lawrence (Sam Vokes, 79.), David Brooks (Harry Wilson, 73.), Daniel James - Gareth Bale

A csoport másik mérkőzésén délután Szlovákia 5-1-re győzött Azerbajdzsán vendégeként, Horvátország pedig szabadnapos volt.

A csoport állása:
1. Magyarország 4 3 - 1 6- 4 9 pont
2. Szlovákia 3 2 - 1 7- 2 6
3. Horvátország 3 2 - 1 5- 4 6
4. Wales 3 1 - 2 2- 3 3
5. Azerbajdzsán 3 - - 3 3-10 0
Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény rangsorol.

A játéknap további eredményei:
C-csoport
Fehéroroszország–Észak-Írország 0–1
Németország–Észtország 8–0
Szabadnapos: Hollandia

H-csoport
Albánia–Moldova 2–0
Andorra–Franciaország 0–4
Izland–Törökország 2–1

I-csoport
Kazahsztán–San Marino 4–0
Belgium–Skócia 3–0
Oroszország–Ciprus 1–0

J-csoport
Görögország–Örményország 2–3
Liechtenstein–Finnország 0–2
Olaszország–Bosznia-Hercegovina 2–1