Vágólapra másolva!
A brazil Flamengo csapata nyerte a 12. Puskás-Suzuki Kupát miután a döntőben 4-2-re legyőzte a Puskás Akadémiát a felcsúti Pancho Arénában.

Miután a felcsúti csapat vasárnap kétgólos győzelmet aratott a Panathinaikosz elleni utolsó csoportmeccsen, megnyerte a négyesét, és bejutott a döntőbe, ahol a brazil Flamengo együttese volt az ellenfele.

A Szélesi Zoltán vezette Puskás Akadémia első tornagyőzelmére készült Forrás: Döme László Balázs/pfla.hu

A finálé több szempontból is különleges volt. A Puskás-Suzuki-kupa történetében ez volt az első interkontinentális döntő, ráadásul már a meccs előtt tudható volt, hogy új győztest fognak avatni a Pancho Arénában, mert a Puskás Akadémiának ez volt a hatodik döntője, de mindig kikapott. Míg a Flamengo másodszor volt itt a kupán, tavaly a bronzérmet szerezte meg.

A dél-amerikai csapat a nyolcadik percben megszerezte a vezetést Joao Pedro éles szögből leadott szabadrúgásával. Ez után átvette a játék irányítását a Puskás Akadémia, és a 22. percben szépségdíjas góllal egyenlített. Egy szép összjáték után Komáromi húzott el a jobb szélen, középre passzolt a második hullámban érkező Vízler Lászlónak, aki hét méterről a felső sarokba belsőzött.

Hét perccel később már a Puskás Akadémia vezetett.

A gól hasonló körülmények között született. Komáromi elment a jobb oldalon, középre centerezett, a kivetődő Bernardo az érkező Nagy Lorenzo elé ütötte a labdát, a felcsúti támadó pedig közelről a kapuba lőtt.

A Puskás Akadémiának ez volt a hatodik elvesztett döntője Forrás: Döme László Balázs/pfla.hu

A második játékrész elején gyorsan egyenlíteni tudott a brazil csapat. Egy bal oldali szöglet után nagy kavarodás alakult ki a felcsúti kapu előtt, a leggyorsabban reagáló Kaiky pedig a közelről a léc alá lőtt.

Az 54. percben, hat perccel a lefújás előtt megfordította a meccset a Flamengo.

Ryan da Souza vett le egy hosszú indítást, majd egy pattanás után hét méterről a kapu jobb oldalába lőtt. Két perccel később eldőlt a mérkőzés. Egy balról belőtt labdába a menteni igyekvő Vida ért bele szerencsétlenül, és becsúszása után a jobb alsó sarokba csorgott a labda.

A hosszabbítás perceiben még Wiverson elszórakozott egy óriási ziccert, de ez már nem osztott, nem szorzott. A tavalyi bronzérem után a Flamengo megnyerte a 12. Puskás-Suzuki-Kupát, míg a Puskás Akadémia hatodik döntőjét is elvesztette a torna történetében.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke Forrás:Csudai Sándor - Origo

„Nem átoknak tekintjük az elvesztett döntőt, inkább előzékeny házigazdák vagyunk – értékelt jókedvűen Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a lefújás után.

Becsületesen és férfiasan küzdöttünk. Azt méricskéljük, hogy a világ legjobb csapatihoz képest hol tart a magyar utánpótlás. Jobbak nem vagyunk, de tartjuk velük a lépést. Nem vagyunk elégedettek, ilyen szó nem szerepel a szótárunkban. Minden évben jobbak leszünk. Biztos vagyok benne, hogy megérem azt, hogy bekerülünk a világ harminc legjobb csapata közé" – tette hozzá a miniszterelnök, aki személyesen adta át a torna legjobb játékosának járó díjat a Puskás Akadémia játékosának, Komáromi Györgynek.

Eredmények:
döntő:
CR Flamengo (brazil)-Puskás Akadémia 4-2 (1-2)
a 3. helyért:
Hagi Akadémia (román)-Panathinaikosz (görög) 4-0 (1-0)
az 5. helyért:
Budapest Honvéd-Bayern München (népmet) 2-2 (1-1) - 11-esekkel: 3-2
a 7. helyért:
Osijek (horvát)-Real Madrid (spanyol) 0-0 - 11-esekkel: 4-3