Messi és a Neymar nélküli Brazília is megtörné a Copa América-átkot

Messi Neymar
Belo Horizonte - MG - 10/11/2016 - Eliminatorias da copa do Mundo 2018 Brasil x Argentina, Fulano do Brasil disputa lance contra jogador da Argentina pela eliminatoria da copa do Mundo de 2018 no estadio mineirao em Belo Horizonte MG - Andre Yanckous/AGIF
Vágólapra másolva!
Habár a klubfutball egy ideig pihenőre vonult, válogatott szinten nem áll le a nagyüzem a labdarúgás világában. Európában június elején két fordulót is rendeztek a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőiből, ami viszont ennél is fontosabb, hogy Afrikai Nemzetek Kupája és Copa América is lesz a nyáron. Nem lebecsülve a fekete kontinens sztárjait, de Dél-Amerikában alighanem nagyobb csillagok lépnek majd pályára, éppen ezért utóbbi torna esélyeivel foglalkozunk. 

A 49. Copa Américát június 14. és július 7. között rendezik Brazíliában, a Selecao számára éppen ezért kiemelten fontos lenne a jó szereplés.

De nemcsak a hazai közönség miatt, hanem mert az ezt megelőző három tornán még csak a döntőbe sem jutottak be a sárga mezesek. Legutóbb 12 évvel ezelőtt, 2007-ben nyerték meg a tornát, az akkor még Dunga irányította együttes a döntőben meglepően simán, 3-0-ra intézte el az argentinokat, azóta viszont várat magára az újabb válogatott siker.

A brazil labdarúgó-válogatottnak a 2007-es Copa América-győzelem a legutóbbi nagy sikere Forrás: MEXSPORT/Alejandro Acosta

Bár a Konföderációs kupát 2009-ben és 2013-ban megnyerték a brazilok, a kontinenstornákon kívül a világbajnokságokon sem szerepeltek jól, a 2014-es hazai pályán elért 4. hely a legjobb szereplésük,

de az a Mundial inkább a németek elleni 1-7-es elődöntőről maradt emlékezetes az országnak.

A fogadóirodák ennek ellenére egyértelműen Tite szövetségi kapitány csapatát tartják a legesélyesebbnek az első helyre, a bukmékerek több mint 40 százalékos esélyt látnak a brazilok végső győzelmére.

Ennek a hazai pálya mellett a papíron könnyű csoport is oka lehet, hiszen Bolíviával, Peruval és Venezuelával kertültek egy négyesbe.

Ha már csoportok, essen néhány szó a lebonyolításról: a részt vevő 12 csapatot három négyes csoportba sorsolták, ahonnan az első kettő mellett a két legjobb csoportharmadik is továbbjut az egyenes kieséses szakaszba, ahol már a hagyományos módon, negyeddöntőkkel folytatódnak a küzdelmek. A tíz dél-amerikai csapat mellett ezúttal Japán és Katar a két meghívott "külsős".

A brazilok edzőtáborában remek volt a hangulat, július elején majd kiderül, hogy a hazai Copa América után is lesz-e ok az örömködésre - Neymar (j) viszont maximum a lelátóról szurkolhat a társaknak Forrás: AFP/Mauro Pimentel

Ami a brazil keretet illeti, a torna előtt alig néhány nappal sokkoló hírt kapott a házigazda: a Katar elleni felkészülési mérkőzésen a csapat legnagyobb sztárja,

Neymar olyan súlyos bokasérülést szenvedett, hogy minimum 6 hetes kihagyás vár rá, így nem vehet részt a Copán.

Pedig a szurkolók egyértelműen a világ legdrágább játékosától várták a csodát, még akkor is, ha a szupersztár idei szezonja nem a futballról, hanem sérüléseiről (38 bajnoki meccsből mindössze 17-szer játszott) és botrányairól maradt emlékezetes. Először az MU elleni BL-kiesés után tett sértő megjegyzéseket közösségi oldalán a játékvezetőre, amiért az UEFA három mérkőzésről eltiltotta. Az elveszített Francia Kupa döntőjét követő díjátadón a díszpáholy felé haladva

egy nézővel keveredett szóváltásba, akit a brazil játékos a végén arcon ütött.

A francia szövetség is 3 meccses eltiltással sújtotta, így az utolsó két bajnoki mellett a következő szezon első meccsét is ki kell még hagynia. Legnagyobb botránya viszont a pályán kívül robbant ki a bajnokság végén: egy brazil modell azt állította, hogy

Neymar megismerkedésüket követően május 15-én egy párizsi szállodában ittasan megerőszakolta.

A vádak után Neymar egy hosszú videóban tagadta a történteket. Hogy igazát bizonyítsa, a hétperces összeállítás végén megmutatta a nővel folytatott teljes üzenetváltást is, amelyben azok az intim képek is láthatóak, amelyeket a modell küldött neki magáról.

- mondja a videóban Neymar.

Neymarnak a bizalmas információk nyilvánosságra hozásáért biztosan felelnie kell majd, de édesapja azt mondta, inkább emiatt büntessék meg, minthogy szó nélkül hagyja, hogy bemocskolják a nevét.

Nélküle kell tehát boldogulnia a braziloknak, klasszisokban azonban így sem szenved hiányt a házigazda. Az elsőszámú kapusposztért két világklasszis, a friss BL-győztes Allison és Ederson harcol (egyelőre a liverpooli tűnik befutónak), a védelemben Thiago Silva, Marquinhos, Filipe Luís, vagy éppen a csapatkapitány Dani Alves neve garancia a minőségre. A középpályának Fernandinho adhat stabilitást, míg a kreatív vonalat Coutinho, Casemiro, illetve az AC Milanban remeklő Lucas Paqueta képviselheti.

Elől pedig Neymaron kívül Firminótól, Richarlisontól, vagy az Ajaxszal idén berobbanó David Nerestől várják az ördöngös cseleket és a gólokat.

Jól csengő névsor, még a nagy kimaradók, mint például Marcelo, Fabinho, Lucas Moura, vagy Douglas Costa nélkül is – de a brazil csapattal egyéni szinten sohasem volt probléma, csapatként nem sikerült mostanában jól együttműködniük. Abban a szakértők is egyetértenek, hogy

messze a brazilok kerete a legerősebb, ha Tite és a hazai közönség ki tudja belőlük hozni a maximumot, nem lehet kérdés a végső sikerük.

Lionel Messinek eddig nem sok öröm jutott argentin mezben Forrás: AFP/Benjamin Cremel

Van egy ember azonban, akinek talán még a braziloknál is nagyobb szüksége lenne egy válogatottal elért sikerre, ő pedig nem más, mint Lionel Messi.

Az argentin kétségtelenül a valaha élt egyik legnagyobb futballista a világon, a Barcelonával minden lehetséges trófeát megnyert már, azonban a nemzeti csapattal rendre leszerepelt, márpedig sokan emiatt nem ismerik el őt minden idők legjobbjának.

A helyzete most sem egyszerű, mert a korábbi nagy sztárok közül többen visszavonultak, vagy nem kaptak behívót, sok az új csapattárs, és viszonylag új a szakmai stáb is. A szövetségi kapitány a 2018-as vb után az a Lionel Scaloni lett, aki Jorge Sampaoli mellett már egyébként is a csapattal dolgozott. Megbízása éppen a torna végéig szól, így neki is villantania kellene valamit, ha folytatni szeretné a munkát.

A csoportban egy fokkal nehezebb dolguk lehet, mint a braziloknak,

hiszen a meghívott Katar mellett Paraguay és Kolumbia van még a négyesükben. Ettől függetlenül a továbbjutás nem lehet veszélyben, sőt, ha már a braziloknál beszéltünk a bukmékerekről, akkor azt a tényt is illik rögzítenünk, hogy a második legesélyesebb csapat a végső győzelemre természetesen az argentin, nagyjából 20 százalék eséllyel.

A Copa América végső győztesére adott oddsok és százalékos esélyek Forrás: https://www.pinnacle.com

Ami különösen bánthatja az Albicelestét és így Messit is, hogy

a braziloktól eltérően az utóbbi években számukra rendre csak nüanszokon múlt a végső siker.

A 2014-es világbajnokság döntőjében hosszabbításban kaptak ki a németektől, és a legutóbbi két Copa Américán is egészen a fináléig meneteltek, ahol azonban mindkétszer 11-esekkel maradtak alul Chilével szemben. Ezek után alighanem a felkészüléskor alaposan gyakorolták a büntetőrúgásokat is...

A torna harmadik csoportjába kapott besorolást a minden tornán sötét lónak számító Uruguay, amelynek a jelenlegi kerettel talán ez lehet az utolsó dobása.

Klasszisokból itt sincs hiány, ahol Gimenez, Godín, Torreira, Cavani, Stuani vagy Luis Suárez szerepel, ott van ok a bizakodásra.

Az uruguayiak szövetségi kapitánya, Óscar Tabárez beszélget a csapat egyik legnagyobb sztárjával, a Barcelonát erősítő Luis Suárezzel Forrás: AFP/Miguel Rojo

A címvédő chileiek keretében is vannak nagy nevek (pl. Gary Medel, Arturo Vidal, Alexis Sánchez), akik azonban már mind betöltötték a harmincat, így tőlük óriási meglepetés lenne már csak a döntőbe jutás is. Ráadásul előfordulhat, hogy Alexis Sánchez pocsék klubszezonja (alig kapott lehetőséget a Manchester Unitedben, és akkor sem tudott élni vele) rányomja a bélyegét az egész csapat szereplésére. Ahogy az sem feltétlenül válhat a csapat javára, hogy Jorge Sampaoli 2016-os menesztése óta már a második kapitányt fogyasztja. A kétszeres bajnok Ecuadorral és a szintén vendégként meghívott Japánnal lehet majd harcban a csoportból való továbbjutásért.

A brazilok tehát még Neymar nélkül is óriási favoritnak számítanak, de hogy végre hazai környezetben érvényesíteni tudják-e a papírformát,

vagy Messi Argentínája, esetleg egy meglepetés válogatott kibabrál velük, az a június 14-én rajtoló, és a július 7-i döntővel záruló tornán kiderül.