Vágólapra másolva!
Fürjes Balázs kormánybiztos pénteken bemutatta az épülő Puskás Arénát a soron következő két Európa-bajnoki selejtezőkre készülő magyar labdarúgó-válogatottnak és Marco Rossi szövetségi kapitánynak.

A létesítmény bejárásán a szakmai stáb tagjai is részt vettek, Dzsudzsák Balázs pedig egy minden játékos által aláírt címeres mezt nyújtott át a kormánybiztosnak, jelképesen megköszönve ezzel a stadion építésében részt vevő minden dolgozó munkáját.

Mindenkinek, aki a stadion építkezésén dolgozik, szeretnénk megköszönni a munkáját, és persze reméljük, hogy minden időben elkészül – fogalmazott a látogatás alkalmával Dzsudzsák Balázs a csapat előtt álló Azerbajdzsán és Wales elleni mérkőzésekre utalva.

A kerethez Baráth Botond, Németh Krisztián, Gulácsi Péter és Willi Orbán csak a hivatalos FIFA-játéknapok kezdetekor csatlakozik. A magyar válogatott június 8-án, magyar idő szerint 18.00-kor lép pályára Bakuban; a Groupama Arénában június 11-én, 20-45-től mérkőzik meg Wales csapatával.

"Ma még több, kisebb-nagyobb sérülés is hátráltatja a felkészülést, különös tekintettel a védőkre, azonban

– nyilatkozta a túra végén Marco Rossi szövetségi kapitány.

Marco Rossi (jobbra) szívesen vezényelne már edzést az új Puskásban Forrás: MLSZ

"Szurkolóként páratlan, semmivel sem összehasonlítható jó érzés, amikor az előzetes esélylatolgatás ellenére, fantasztikus küzdeni akarással legyűritek a horvátokat a Groupama Arénában" – mondta a labdarúgóknak Fürjes Balázs kormánybiztos.

Ami a stadiont illeti, Fürjes elmondta, hogy milliméterre pontosan oda épült az új létesítmény, ahol elődje, a Népstadion állt, így a kezdőkör és annak középpontja is ugyanazon a ponton lesz, mint a régi arénában. Hozzátette: a Toronyépületet megtartották, és itt a jövő évi Európa-bajnokság idejére elkészül egy Puskás Múzeum, míg a kívülről jól látható pilonok a Népstadiont idézik, ezzel is tisztelegve a korábbi aréna előtt. Az elbontott anyagokat beépítették az új Puskás Arénába, s mint azt a kormánybiztos mondta, a régi létesítmény így "tovább él" az újban.

Fürjes Balázs fontos szempontként jelölte meg, hogy

a múlt tiszteletben tartása mellett igazi, ultramodern XXI. századi aréna valósul meg,

amely tud mindent, amit egy ilyen létesítménynek ma a világ bármely pontján tudnia kell. Kiemelte, hogy a meredeken felfelé ívelő lelátók teljes egészében fedettek, így igazi "katlan hangulat" tud kialakulni.

Az építés irányításáért felelős kormánybiztos úgy fogalmazott, fontos szempont volt, hogy ez a stadion "több legyen, mint aréna". A 68 ezer férőhelyes létesítmény pontosan akkora, mint a szerdai Európa-liga-döntőnek helyt adó bakui aréna, valamint a szombati Bajnokok Ligája-finálét rendező madridi Wanda Metropolitano.

"Kizárólag labdarúgó-mérkőzésekből ugyanakkor nem fog megélni a stadion,

így konferenciák, kiállítások, és más események megrendezésére is alkalmas" - tette hozzá Fürjes Balázs.

Jól megnézte magának a válogatott az új Puskás-stadiont Forrás: MLSZ

A kormánybiztos ugyancsak fontos szempontnak nevezte, hogy az aréna nemzetközi szinten átlagosnak mondható áron épüljön fel, és ezt sikerült is elérni. Kiemelte, hogy a beruházás száz százalékban magyar, nem kellett bevonni külföldi partnereket, a tervezéstől a kivitelezésig minden munkát hazai szakemberek végeztek.

Fürjes elmondta, írásban rögzítették, hogy

az új Puskás Arénának november 15-ig el kell készülnie,

csúszás esetén a kivitelezőnek napi 142 millió forintos kötbért kell fizetnie.

A jövő évi Eb-n, melyet rendhagyó módon 12 ország egy-egy városában rendeznek, a Puskás Aréna három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek ad otthont. Amennyiben a magyar válogatott is résztvevő lesz, akkor legalább két találkozóját hazai pályán játszhatja a csoportkörben.